O devítiměsíční fenku Riu stará také Martina Neubauerová z Ořechova. Dostala se

O devítiměsíční fenku Riu stará také Martina Neubauerová z Ořechova. Dostala se k ní ve slovenské karanténní stanici v Šamoríně, kde jí hrozilo utracení. | foto: Petra Mášová, MF DNES

Češi zachránili dalších osm slovenských psů, v Šamoríně by je utratili

  • 226
Desítky slovenských psů vytrhli z tenat smrti dobrovolníci z Česka. Minulý týden přitom zachránili osm psů před utracením ve slovenské karanténní stanici Šamorín. Navíc jim v republice našli i nové majitele.

Dobrovolníci z Česka přes východní hranici možná převezli k novým majitelům stovky zvířat. Díky článku, který před dvěma týdny publikoval iDNES.cz a MF DNES i pozornosti dalších médií, se o záchraně psů začalo zajímat daleko více lidí.

"Když článek vyšel, měla jsem do večera asi čtyřicet telefonátů od známých a rodiny, kteří se chtěli zapojit. Zatím si sice nevzali žádného psa, ale alespoň věnovali peníze nebo podepsali petici za změnu slovenského zákona na ochranu zvířat," popsala jedna ze "psích" dobrovolnic Klára Rothsheinová. Podle ní se hlásí další a další lidé.

Díky medializaci a bleskové domluvě zachránců přes Facebook se tak podařilo narychlo odvést osm psů z karanténní stanice Šamorín. Na Slovensku totiž nemají útulky povinnost se o nalezené psy starat a jejich život proto nemá valnou cenu.

"V Šamoríně už měli plný stav a chystali se proto některé psy utratit, naštěstí se podařilo všech osm dostat do Česka," řekla Rothscheinová.

Slovenský zákon je potřeba změnit

Podle Katariny Hambálkové ze slovenské organizace Záchranný koráb je nejdůležitější dosáhnout změny zákona.

"Už před časem se změnil alespoň lovecký zákon, který umožňoval odstřelit psa prakticky komukoliv. Skutečná právní ochrana zvířat ale stále chybí," upozornila Hambálková.

Záchranný Koráb však nepomáhá ohroženým psům jen na Slovensku. "Není to čistě tak, že Češi jezdí zachraňovat psy na Slovensko. Tento týden jsme například vyjížděli do Brna, kde jsme přebrali od nějakých squatterů teprve třítýdenní štěňata. Měla být ještě minimálně měsíc u matky a oni je rozdávali," dodala Hambálková.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue