V současné době dokonce Češi patří k čajovým velmocem. Spotřeba kávy sice poslední léta mírně klesá, ale raketově stoupá zájem o domácí přístroje na přípravu kávy.
"Čím dál tím víc se setkávám s tím, že lidé chodí na školení a učí se, jak vlastně přístroje nejlíp ovládat," říká Petra Veselá, dvojnásobná mistryně republiky v přípravě kávy. Fenoménem jsou pozvánky na návštěvu domů "na dobré kafe".
Češi objevili čajovny až nyní
Češi navyklí ze školních jídelen na přeslazenou světlou bryndu stáčenou z plechového barelu měli k čaji dost dlouho odpor. "To, že lidé nemohli za minulého režimu svobodně cestovat, že byla cenzurována literatura a západní zboží zde nebylo k dostání, způsobilo, že představy Čechů o čaji se omezily na nezáživný, bezejmenný černý prach v nálevovém sáčku.
Když však v roce 1989 sametová revoluce zbořila bariéry a my jsme mohli na Západ a Západ k nám, strhla se doslova lavina," popisuje Martin Pössl, autor knihy Čaj jako životní styl.
Skutečný boom však podle čajového odborníka a dovozce kvalitních čajů Daniela Kláska nastal až v posledních pěti letech. "Lidé zjistili, že čajovny nejsou jen pro vyhraněnou společnost, a také v kavárnách se začal připravovat kvalitní čaj," vysvětluje Klásek nárůst spotřeby.
Víte, že...?Pokud nalijete horkou vodu do šálku, který není vyhřátý, poklesne okamžitě teplota vody až o 10 stupňů Celsia? Klasický japonský čajový obřad může trvat až čtyři hodiny a čaj je při něm jen tak na okraj? Padesátikilový člověk by musel vypít téměř 200 šálků espresa, aby zemřel na předávkování kofeinem? Pro středně velkého psa může být smrtelný už 1 dcl silné kávy? Turečtí ženichové dříve museli při svatbě slíbit, že pro svoje manželky zabezpečí vždy dostatek kávy? Zdroj: Čaj jako životní styl, Káva jako životní styl, vydavatelství Grada |