(ilustrační snímek) | foto: Profimedia.cz

V cizině zemře až pět set Čechů ročně. Stále víc v exotických lokacích

  • 128
Utonutí v Bulharsku, útok žraloka v Egyptě, smrt při skoku do moře na Mallorce. Takové byly příčiny úmrtí několika Čechů, kteří přišli v uplynulých dnech při dovolené o život. Počty úmrtí českých občanů v zahraničí zůstávají v posledních letech konstantní, přibývá ovšem zemí, v nichž k nehodám dochází.

„Posledních dvanáct let se počty úmrtí českých občanů v zahraničí pohybují mezi 400 až necelými 500 případy. Ta čísla meziročně nijak dramaticky nerostou,“ popisuje tisková mluvčí českého ministerstva zahraničí Michaela Lagronová. To potvrzují i komerční pojišťovny, které MF DNES oslovila.

Na co máte nárok, když se dovolená nevyvede

„Z našeho pohledu prozatím letošní léto není výrazně dramatičtější než v předchozích letech,“ konstatuje mluvčí pojišťovny Kooperativa Milan Káňa. „Konzultovali jsme problematiku i napříč trhem a informace jsou vesměs stejné – letošní počet úmrtí v zahraničí je naprosto standardní, jakkoliv morbidně tato informace může vyznít,“ dodává Káňa. Proměňují se však destinace, kde ke smrtelným nehodám dochází.

„V minulých letech zemřelo nejvíce Čechů v zemích jako Egypt, Řecko či Bulharsko. Letos hrají ve smutné statistice významnou roli i země jako Spojené arabské emiráty, Kapverdy, Chile nebo Tanzanie,“ říká Lucie Fiedlerová z ERV Evropské pojišťovny. „Dlouhodobě dominantní ve všech směrech nicméně zůstává Egypt,“ dodává Fiedlerová.

Riskování se nevyplácí

Nejčastějšími důvody úmrtí během dovolené bývá utonutí nebo skok do neznámé vody, pády ze skal, infarkt a nespecifická úmrtí ve spánku. Následují ještě příčiny, které jsou ovšem jednotlivé a nahodilé, jako je třeba příklad útoku žraloka.

Na co však pojišťovny upozorňují, je některé chování Čechů, a to zvlášť u sportů, ve kterých si věří. Ukazuje se totiž, že čeští turisté mají tendenci přeceňovat své síly.

„U utonutí lze důvody paradoxně hledat právě v tom, že jsme jako národ vcelku zdatnými plavci a nemáme potřebný respekt. Například u moře se Češi chodí koupat i během odlivu, nedbají na varování před mořskými proudy a ignorují výstražné vlajky. Máme zkrátka pocit, že plaveme výborně a nic se nám nemůže stát,“ varuje mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová.

Moře je živel, který se chová úplně jinak než rybníky, na které jsou Češi doma zvyklí. A to může být důvod, proč jeho sílu podceňují. Navíc výstražné vlaječky se u nás nepoužívají, protože tady vlny způsobené silným větrem nehrozí. Jediné výstrahy, které Češi z tuzemska znají, se týkají kvality vody.

8. srpna 2018


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue