Martin Červíček byl jmenován šéfem policie.

Martin Červíček byl jmenován šéfem policie. | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Šéf policie Červíček: Jsem nestranný, do práce mi nikdo zasahovat nebude

  • 513
Nově jmenovaný policejní prezident Martin Červíček tvrdí, že policie i pod jeho velením bude pokračovat ve vyšetřování závažných korupčních kauz. Zároveň odmítl, že by mohla být jeho práce nějak ovlivněna vztahem s poslankyní ODS Janou Černochovou.

"Ten vztah byl vždy veřejný. Já jsem ho byl vždy schopen včas nahlásit nadřízeným. Myslím si, že jsem byl v pozici, kde to šlo kontrolovat, ať už šlo o pražského ředitele či pozici náměstka pro trestní řízení. Vždy bylo možné kontrolovat, že jsem nestranný a do své práce si nenechám nikým a nijak zasahovat," řekl v ČRo1 Radiožurnálu nově jmenovaný šéf policie Martin Červíček.

O okolnostech svého nástupu pouze uvedl, že kolem 11:00 dorazil na ministerstvo vnitra, kde byl "seznámen s touto informací". (více o jmenování Červíčka zde)

Odvolání Petra Lessyho nijak nekomentoval. "Omlouvám se, ale nejsem v pozici, abych komentoval rozhodnutí svého nadřízeného," řekl na dotaz redaktora Radiožurnálu. 

O svém předchůdci tak jen uvedl, že s ním v řadě věcí souhlasil a v něčem se rozcházeli, ale vždy respektoval jeho zodpovědnost jako policejního prezidenta. Zároveň řekl, že nevidí důvod, proč by nemělo pokračovat vyšetřování velkých korupčních kauz, které byly otevřeny za Lessyho.

Červíčka čeká v nejbližších hodinách setkání s policejními odboráři. Ti kvůli odvolání Lessyho odvolali plánovanou akci "upír". (více o odvolání akce zde) Nový policejní šéf řekl, že se na setkání s odbory těší.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video