Červíček o policejním schizma: Je to vše dětinské, zbytečné a hloupé

  • 59
Jeden z dvou českých policejních prezidentů Martin Červíček odmítl, že by někdy mluvil s ministrem Martinem Pecinou o svém dobrovolném odchodu od policie. V Otázkách Václava Moravce označil postup ministra a vzniklou situaci opakovaně jako absurdní a nešťastnou.

"Já jsem nikdy panu ministrovi neřekl, že odstoupím ze své pozice. Nikdy jsem nic takového neřekl, ani mediálně. Vždycky jsem hovořil o tom, že až nastane tato situace, že se k tomu nějakým způsobem postavím a budeme hledat řešení," uvedl Martin Červíček.

Za "nepravdu" označil Červíček i Pecinovo tvrzení, že o návratu Lessyho ministr musel rozhodnout, že mu nic jiného nezbývalo.

Poukázal i na to, že postup ministra je nestandardní. Podle úřadujícího policejního prezidenta měl Pecina i jiné možnosti než krok, ke kterému se rozhodl, tedy přezkoumání jmenování Červíčka do funkce. Poukázal na to, že v minulosti už podobná situace několikrát nastala, například u bývalého šéfa dopravní ředitele Bambase.

"Vždy zůstal ten ředitel, který byl ve službě, a pro toho druhého se hledalo uplatnění. Proto nyní pan Bambas dělá ředitele Služby pro zbraně a materiál,"  řekl Červíček.

Za absurdní označil i situaci, kdy by byl odvolán z funkce policejního prezidenta. Pak by policie musela řešit stejné schizma u náměstků, kterým Červíček před jmenováním byl. Jeho původní post totiž v současnosti zastává Václav Kučera.

Úřadující šéf policie se také vyjádřil k tom, že měl doporučit Pecinovi Jindřicha Láta, o kterém se mluví jako o Pecinově kandidátovi na šéfa protikorupční policie. Červíček naopak tvrdí, že o Látovi slyšel poprvé právě od Peciny.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video