Očkování. Ilustrační snímek.

Očkování. Ilustrační snímek. | foto: Profimedia.cz

STALO SE DNES: Platnost certifikátů se zkrátí, neočkované Němce čeká lockdown

  • 25
Platnost očkovacích certifikátů proti covidu se od ledna 2022 zkrátí na devět měsíců. Lidé, kteří jsou očkovaní vakcínou Janssen, se budou muset přeočkovat mRNA vakcínou. V Británii schválili použití protilátkového léku, který by měl fungovat na omikron. Německo zavádí lockdown pro neočkované.

Platnost očkovacích certifikátů proti covidu se od ledna 2022 zkrátí na devět měsíců. Pro prodloužení platnosti je nutné, aby se lidé nechali očkovat posilující dávkou. V opačném případě jim certifikát po devíti měsících přestane platit. Ministerstvo zdravotnictví také od pondělí začne posílat SMS zprávy lidem, kteří jsou očkovaní jednodávkovou vakcínou Janssen, aby se přeočkovali mRNA vakcínou.

Do tři čtvrtě roku třetí dávku, jinak bez certifikátu. Čtvrtá není vyloučená

V Jihoafrické republice se od pondělka koronavirus šíří dvojnásobnou rychlostí. Tamní Institut nakažlivých chorob také zjistil brzké opakované nákazy variantou omikron, což nebyl případ předchozích variant. V Británii schválili použití protilátkového léku, který by měl na omikron fungovat. 

Omikron se bleskově šíří a umí brzy nakazit znovu. Britové na něj mají lék

Neočkovaní lidé v Německu nově nebudou smět do volnočasových zařízení, jako jsou kina a divadla, a ani do obchodů s výjimkou supermarketů a drogerií. Po jednání se zemskými premiéry to oznámila Angela Merkelová. Dosluhující konzervativní kancléřka se také vyslovila pro povinné očkování s platností od února.

Německo zavádí lockdown pro neočkované. Smí jen do potravin či drogerií

Probační a mediační služba přestala v listopadu využívat elektronický monitoring odsouzených i obviněných. Místo takzvaných náramků se vrátila k namátkovým kontrolám. Důvodem jsou rostoucí problémy s dodavatelem systému. S izraelskou firmou SuperCom ukončila probační služba spolupráci.

Probační služba už nevyužívá náramky, obnovila namátkové kontroly

Počty nově nakažených covidem v Česku jsou v posledních dnech vysoké, ještě dlouho klesat nebudou. Ve Snídani s Novou to uvedla hlavní hygienička Pavla Svrčinová. Naznačila ale, že se dostáváme do situace, kdy by mohlo dojít k „brždění epidemie“. Pozor je ale podle ní nutné dát na variantu omikron, ke které se sama Svrčinová staví s respektem.

Zpomalování epidemie je na dohled, míní hlavní hygienička Svrčinová


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue