(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Dan Materna, MAFRA

Státní zástupce požaduje pro bývalé manažery Čepra šestileté vězení

  • 6
Státní zástupce požaduje pro bývalé vrcholné manažery Čepra Tomáše Kadlece a Alexandra Houšku šest let vězení. Soud by jim také měl uložit nejméně pětiletý zákaz působení ve statutárních orgánech firem a jejich povinností je rovněž uhradit škodu 260 milionů korun. Muži obvinění z porušení povinností při správě cizího majetku odmítají.

Bývalý generální ředitel Čepra Kadlec, který dříve vedl Národní bezpečnostní úřad a působil také v Bezpečnostní informační službě, i někdejší obchodní ředitel Houška čelí obžalobě už téměř osm let. Státní zastupitelství jim vytýká údajně nevýhodné transakce z roku 2005.

„Pánové obžalovaní vyváděli svým působením ve společnosti Čepro finanční prostředky ve prospěch společnosti Czech Energospace. Při obchodování s pohonnými hmotami se vzdávali marží a zisků, které mohla Čepro od Czech Energospace inkasovat,“ popsal v pondělí státní zástupce Tomáš Minx u Obvodního soudu pro Prahu 1.

Žalobce upozornil, že Czech Energospace byla v té době na trhu absolutně neznámá, že neměla žádnou historii ani majetek a že s ní Čepro uzavřelo smlouvu krátce poté, co firma získala oprávnění k obchodu s pohonnými hmotami. „Co vedlo obžalované k tomu, že společnosti Czech Energospace poskytli zálohu, a co od této společnosti očekávali, když už na samém počátku selhala a pohonné hmoty nedodala?“ ptal se Minx. Jediným vysvětlením je podle něj to, že se danou firmu snažili jakýmkoliv způsobem zvýhodnit a udělat vše pro to, aby „si sáhla na zisk“.

Kadlec čelí i dalším trestním řízením pro daňové úniky s penězi

Kadlec s Houškou chtěli podle Minxe těchto několik obchodů zamaskovat a podřadit pod obměnu státních hmotných rezerv, což se jim nepodařilo. Jejich motivací prý zřejmě bylo „nějaké jiné finanční propojení, které nebylo zmapováno“. Upozornil také na to, že Kadlec čelí dalšímu trestnímu řízení pro daňový únik v souvislosti s penězi, které přišly na jeho švýcarský účet. „Každý ať si učiní obrázek, proč si pan Kadlec v té době zakládá účet a proč zrovna ve Švýcarsku,“ podotkl.

Dvojici v minulosti opakovaně osvobodila soudkyně Helena Králová, které nakonec nadřízený senát případ odebral a přidělil jej její kolegyni Ivaně Tiché. Králová také kvůli promlčení zastavila stíhání Kadlece s Houškem za obdobné činy z let 2003 a 2004.

Státní zástupce připomněl, že závěrečnou řeč v kauze přednáší „potřetí nebo počtvrté“. Při minulém hlavním líčení dvojici navrhl totožnou výši trestů. Kadlec s Houškou se od počátku hájí tím, že zmíněnými obchody ve státním podniku pouze plnili strategický úkol, který vyplynul ze vstupu Česka do EU - tedy obměnu paliv.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue