Největšími slídily jsou velké weby, ukázaly anticeny. Ocenění má i Jurečka

  20:30
Web Seznam.cz ve čtvrtek získal anticenu v kategorii Firemní slídil za sběr dat, kterého dosahuje údajně záměrným matením uživatelů. Podle porotců Ceny Velkého Bratra 2022 si anticenu zasloužil za dvoufázové odhlášení z emailu. Kromě Seznam.cz si anticenu z osmnáctého ročníku udílení cen odnesli také Microsoft nebo Nejvyšší správní soud. Cenu Výrok Velkého bratra má ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Big Brother Awards

Osmnáctý ročník udílení Cen Velkého Bratra 2022 tvořilo devět porotců a celkem udělilo čtyři anticeny a jednu cenu. Udílení cen pořádá organizace Iuridicum Remedium, z. s. a jejím cílem je upozornit na nové hrozby pro naše soukromí, na případy závažných porušení zákonů v této oblasti a případně přispět k dílčímu zlepšení.

„Ne nutně to jsou ti největší slídilové. Naší filozofií je spíše upozorňovat na věci, které nejsou veřejnosti úplně známé, na nějaké nové trendy a takto je potřeba k našim cenám přistupovat,“ uvedl jeden z organizátorů Hynek Trojánek.

V kategorii Firemní slídil získal cenu web Seznam.cz, který je poskytovatelem služby Email.cz. Cenu získal za sběr dat, kterého dosahuje údajně záměrným matením uživatelů. Porota tak rozhodla kvůli dvou krokovému „odhlášení“. Ve svém odůvodnění to popsala slovy: „Pokud jste přihlášeni ke svému účtu na Seznam.cz a kliknete na tlačítko Odhlásit se, systém vás odhlásí jen částečně. Dokud nekliknete ještě na Zapomenout, sbírá Seznam informace o vaší on-line aktivitě. A na jejím základě na vás cílí reklamu. Takové nastavení je matoucí pro uživatele a má podpořit sběr jeho osobních údajů.“

Porotci Big Brother Awards 2022:

Jan Cibulka: datový novinář, Český rozhlas

Eduarda Hekšová: ředitelka spotřebitelské organizace dTest

Oldřich Kužílek: poradce pro otevřenost veřejné správy a ochranu soukromí, Otevřená společnost

Ján Matejka: ředitel Ústavu státu a práva AV ČR, člen rozkladové komise ÚOOÚ

Pavel Růžička: expert na IT bezpečnost

Jan Vobořil: advokát a výkonný ředitel IuRe

Václav Vlk: advokát a předseda Českého helsinského výboru

Klára Votavová: publicistka a výzkumná pracovnice, Europeum

Jan Žabka: redaktor, HlídacíPes.org

Seznam se svými praktikami nijak netají. Podle tiskové mluvčí Anety Kapuciánové, je dvojstupňové Odhlášení běžným tržním standardem. Odůvodňují to také tím, že po úplném odhlášení se uživatelům zobrazoval nepersonalizovaný obsah. Necílená reklama je podle mluvčí pro uživatele agresivnější a více obtěžující.

„Právě kvůli obsahu totiž uživatelé chodí na domovskou stránku Seznamu nejčastěji, konkrétně v 70 % případů jejich návštěv. Považujeme toto řešení za úspěch, nikoliv za fakt, za který bychom se měli stydět. Navíc, jak sami píšete ve svém odůvodnění, to transparentně uvádíme i v naší Nápovědě,“ uvedla ve vyjádření Kapuciánová.

Podle Kapuciánové je transparentní komunikace s uživateli jedním se základních stavebních kamenů, na kterém si Seznam.cz ve svém vztahu s uživateli zakládá. I proto stránka přibližně před měsícem spustila beta verzi Aktivita na Seznamu, která uživatelům zpřístupní, jaký obsah konzumovali a umožňuje kontrolu nad tím jaká data o svých online aktivitách poskytují. Obvinění z „dark patternů“ označila za nesmyslné.

„Ultraslídily“ jsou Rohlík i polská vláda. Anticenu dostal i Ústavní soud

Všudypřítomný Microsoft

S příchodem covid-19 posílila pozice Microsoftu, jak v osobním, tak veřejném prostoru. Zejména ve škole či zaměstnání a jeho využívání je často povinné. Podle organizátorů společnost dlouhodobě čelí řadě výhrad, zejména pak pokud jde o ochranu soukromí. „Microsoft následuje ostatní technologické giganty v nadměrném sběru informací, určených hlavně pro vylepšování produktů a cílení reklamy. Stejně jako v minulosti tuto cenu dostaly jiné technologické firmy, které se touto cestou vydaly, tento rok si ji vysloužil právě Microsoft,“ uvedly Ceny Velkého Bratra v prohlášení.

Minulý rok se společnost prohřešila hlavně masivním využíváním dat z online výuky. „Z podrobné technické analýzy nakládání s daty při využívání nástrojů Microsoft Office 365, kterou provedl bádensko-wurtemberský úřad pro ochranu osobních údajů vyplynulo, že Microsoft zpracovává a odesílá do zámoří obrovské množství dat vzniklých podrobným zaznamenáváním veškerého chování uživatelů včetně obsahů e-mailů, dokumentů nebo prezentací.“

U společnosti Microsoft byly porotou zohledněny i další nežádoucí praktiky, jako je nabízení nástroje ke sledování výkonnosti zaměstnanců Microsoft Viva nebo systém Windows distribuovaný na nových počítačích, které obsahují předinstalovaný software třetích stran s negativním dopadem na soukromí, jako jsou aplikace sociální sítě Facebook, Instagram a TikTok.

V Německu, Nizozemí, ale i ve Francii vedly v oblasti školství či veřejné správy k dílčím zákazům využívání produktů společnosti Microsoft. Postoj českého Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy k Microsoftu organizátoři vnímají jako nešťastnou.

Výrok Mariana Jurečky

V kategorii Výrok velkého bratra si odnesl vítěznou cenu Marian Jurečka za výrok:

„Úřednice pak tomu člověku může říct: ‚Nekřičte na mě, to já vůbec neovlivním, prostě to je automaticky propsané do systému, vaše dítě do školy nepřišlo‘.“

Marian Jurečka

Výrok pochází z článku zveřejněném webem iDNES.cz, „Za neomluvené hodiny zkrácení dávek. Jurečka chce propojit školy a úřad práce“. Článek popisuje nápad ministra Jurečky na zautomatizování odebírání dávek v návaznosti na školní absenci dětí a neplacení pokut. Podle poroty výrok prezentuje technokratický přístup k administraci sociálních dávek, podle nějž by něco tak citlivého jako je odebírání sociálních dávek mělo být delegováno na automatické rozhodování bez jasně definované odpovědnosti.

Jurečkův nápad spočíval v tom, že bude propojovat školské systémy typu Bakaláři s dávkovými systémy. Systém by měl úředníkům a úřednicím Úřadu práce ČR automaticky dávat informaci o tom, že dítě, jehož rodiče jsou příjemci sociálních dávek, má zameškanou školní docházku. Na základě toho by pak mělo dojít k odebrání sociálních dávek v souladu s dnes již platnou legislativou.

Za neomluvené hodiny zkrácení dávek. Jurečka chce propojit školy a úřad práce

Ceny Velkého Bratra poukázali také na skandál z Nizozemí, který negativně ovlivnil tisíce lidí, kteří byli systémem nepravdivě označeni za osoby, které na sociální dávky nemají právo, který dokazuje, že na „systém“ v těchto případech nelze spoléhat.

„Hned po svém nástupu na MPSV jsem začal s postupnou digitalizací. A to se daří – online lze v současnosti žádat o šest forem pomoci státu a máme ambici, aby všechny dávky byly v dohledné době plně digitalizované,“ vyjádřil se k anticeně Jurečka.

Podle jeho slov chce usnadnit přenos dat a zdigitalizovat tak žádosti, které se dosud musejí podávat písemně. Stát má podle něj v některých případech vyplácení dávek povinnost kontrolovat plnění povinné školní docházky a digitalizace dat by úředníkům práci výrazně usnadnila.

„V tomto duchu je nutné chápat mé vyjádření. Nikomu samozřejmě neodpírám právo dovolat se spravedlnosti, když má pocit, že je k němu systém nespravedlivý. Pokud má slova kdokoli pochopil jinak, mrzí mě to,“ dodal Jurečka.

Anticena pro Nejvyšší správní soud

V kategorii Úřední slídil získal cenu Nejvyšší správní soud, konkrétně jeho devátý senát za připuštění finančních úřadů k datům ze silničních kamer.

„Devátý senát Nejvyššího správního soudu se v červenci 2022 zabýval otázkou, jestli mají mít finanční úřady právo vyžadovat si data ze silničních kamer, která byla získána Policií ČR v rámci systému tzv. Automatické kontroly vozidel (AKV). Aniž by se jakkoli hlouběji zabýval legalitou provozu systému AKV, tak rozhodl, že data mají být poskytována i finančním úřadům. Případ dobře ilustruje, že data, která jednou byť velmi pochybným způsobem, státní správa získá, mohou být dále využity k zcela jiným než původním účelům. To vše s požehnáním soudní moci,“ stojí v prohlášení poroty.

Porotě se zejména nelíbilo, že systém, který byl oceněn již v roce 2015 cenou pro Dlouhodobého slídila v rámci Cen Velkého bratra, měl primárně sloužit k pátrání po kradených autech, pro vyšetřování zločinů a přestupků a k potírání terorismu. Faktem nicméně je, že údaje získané policií k jednomu účelu, jsou využívány jinými státními orgány ke zcela odlišným účelům.

Kategorie Pozitivní cena

Spolek NoLog je provozovatelem řady šifrovaných a k soukromí přátelských aplikací a nástrojů, které dává k dispozici všem. Nabízí tak funkční alternativu produktům technologických gigantů. Využívání jím poskytovaných služeb je přitom nejen bezplatné, ale zároveň není spojeno s nutností poskytovat osobní údaje. Služby jsou naopak nastaveny tak, aby v maximální možné míře chránily svobodu sdílení informací a soukromí uživatelů služeb.

NoLog se tak stal vítězem kategorie Pozitivní cena za poskytování bezplatných služeb umožňujících elektronicky bezpečně komunikovat bez nutnosti platit za to osobními údaji.

Zástupci kolektivu NoLog na cenu reagovali pozitivně a označili ji za velkou motivaci v tom co dělají pokračovat. Na závěr poděkovali svým podporovatelům a upozornili, že pod žádnou záminkou plošné monitorování komunikace uživatelů na internetu není v pořádku.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

V Baltimoru obří loď zbořila dálniční most. Selhal motor, kolos byl neovladatelný

26. března 2024  8:17,  aktualizováno  27.3 1:10

Aktualizujeme V Baltimoru na východním pobřeží Spojených států se v pondělí zřítil čtyřproudový silniční most, do...

Střelba, výbuchy a požár. Ozbrojenci zabili na okraji Moskvy přes 62 lidí

22. března 2024  18:41,  aktualizováno  23.3

Přímý přenos Nejméně 62 mrtvých, včetně dětí, a 146 zraněných si vyžádal ozbrojený útok v koncertním centru na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

K útoku u Moskvy se hlásí Islámský stát, teroristé prchli v bílém renaultu

22. března 2024  22:04,  aktualizováno  23.3 7:01

K zodpovědnosti za útok v Krasnogorsku u Moskvy se na ruské sociální síti Telegram přihlásila...

„Ukrajinci to nebyli.“ Islámský stát ukázal video z masakru u Moskvy

24. března 2024  14:47,  aktualizováno  17:17

Islámský stát (IS) prostřednictvím zpravodajské agentury Al-Amaq zveřejnil video z pátečního útoku...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

ANALÝZA: Čtyři Tádžici svlékli Putina do naha. Ten musí něco udělat

25. března 2024

Premium Sotva týden poté, co si Putin zajistil páté prezidentské období, masakr v Moskvě rozbil moderní...

Kryptopodvodník Bankman-Fried dostal 25 let. Zpronevěřil osm miliard dolarů

28. března 2024  17:07,  aktualizováno  17:43

Americký soud ve čtvrtek odsoudil zakladatele zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sama...

V Kladně srazil vlak nezletilou dívku, se zraněnou hlavou musela do nemocnice

28. března 2024  17:19

Osobní vlak ve čtvrtek odpoledne srazil v Kladně-Rozdělově nezletilou dívku. Záchranáři ji se...

Průšvih na Bulovce. Provedli potrat ženě při kontrole, spletli si ji s jinou

28. března 2024  14:12,  aktualizováno  17:02

V pražské Fakultní nemocnici na Bulovce v pondělí došlo k fatálnímu incidentu. Personál provedl...

Rusům se u Krymu zřítila stíhačka Su-35, hořící spadla do moře

28. března 2024  16:52,  aktualizováno 

Aktualizujeme Do moře u Sevastopolu na anektovaném Krymu se zřítilo ruské vojenské letadlo. Pilot se katapultoval...

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...