Hacker (ilustrační foto)

Hacker (ilustrační foto)

Centrum proti terorismu: dezinformaci našlo jednu, chystá se na volby

  • 200
Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám na ministerstvu vnitra oficiálně funguje téměř čtyři měsíce. Za tu dobu upozornilo zatím jen na jednu dezinformaci. Nevyplnily se tak hysterické reakce na jeho vznik, které varovaly před cenzurním úřadem. Centrum se nyní připravuje na nadcházející volby, chce zabránit případným manipulacím.

Proti upozorňování na dezinformace se z politiků nejhlasitěji postavil prezident Miloš Zeman, který úřad nazval novodobým Koniášem s odkazem na jezuitu z 18. století. Jako pověstné potrefené husy posléze reagovaly i dezinformační a alternativní weby, jež se cítily existencí nového úřadu ohrožené.

Po téměř čtyřech měsících fungování Centra se obavy z cenzury či zásahů do svobody slova nenaplnily. O novém oddělení na vnitru naopak skoro není slyšet. Od 1. ledna, kdy Centrum začalo oficiálně pracovat, mnoho dezinformací nevyvrátilo.

Na Twitteru, přes nějž Centrum komunikuje, v únoru pouze upozornilo na stanovisko Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, který reagoval na poplašnou zprávu, takzvaný hoax, konspiračního webu Aeronet. Ten své čtenáře strašil radioaktivním mrakem a nabádal k nákupu dozimetrů a jódových tablet.

22.února 2017 v 13:56, příspěvek archivován: 31.března 2017 v 17:31

Zde hrozí nanejvýš #otravadezinformacemi. Učebnicový příklad šíření poplašných dezinformací AENews apod. SÚJB: https://t.co/prfArJNG4q.

Nutno dodat, že další tři dezinformace Centrum vyvrátilo ještě před svým oficiálním startem: loni v listopadu reagovalo na zprávu z Ruska, že Miloš Zeman byl zvolen s ruskou podporou, v prosinci vyvrátilo šířící se poplašnou zprávu, podle níž měla strůjce berlínského teroristického útoku hledat policie v Praze, a následně upozornilo na falešnou zprávu kanadského alternativního serveru, že migrant v Praze tluče místní dívku (ve skutečnosti to byla potyčka českých občanů kvůli drogám, útočník byl odsouzen, více zde).

Twitterový účet Centra proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH MV)

Přestože záměr vyvracet dezinformace rezonoval ve společnosti nejvíce, resort upozorňuje, že jde pouze o zlomek činnosti Centra, které „se věnuje celé škále hybridních hrozeb ve vnitřní bezpečnosti a jehož činnost je z 95 % neveřejná“.

„V oblasti dezinformací se pak soustředíme na ty dezinformace, které závažným způsobem ohrožují vnitřní bezpečnost ČR. Reakce odborné i laické veřejnosti ukazují, že zřízení Centra bylo krokem správným směrem. Současně se ukázalo, že je takto vnímáno i našimi evropskými a atlantickými partnery. Jsou obecně oceňovány kroky, které ČR v tomto směru systematicky podniká,“ sdělil iDNES.cz mluvčí resortu Jiří Korbel.

Spolupráce s Facebookem a obrana voleb

Co je tedy náplní Centra, pakliže dezinformace jsou jen na okraji jeho zájmu? Velkou část příspěvků na twitterovém účtu CTHH tvoří osvěta o českých zákonech či informace o obraně měkkých cílů. Ministerstvo prozradilo, že CTHH po konzultacích se zpravodajskými službami založilo expertní skupinu, která má zabránit nelegitimním zásahům do průběhu voleb, za něž vnitro zodpovídá.

CTHH

Centrum proti terorismu a hybridním hrozbám (CTHH) začalo oficiálně pracovat od 1. ledna 2017, svoji činnost však rozběhlo už před tímto datem. Jeho vytvoření nestálo finanční prostředky navíc, ministerstvo využilo peníze ze stávajícího rozpočtu. Na dezinformace reaguje v případě, že se týkají bezpečnosti ČR a jsou dostatečně závažné.

Jako oblasti možných problémů ministerstvo uvádí kybernetické útoky, incidenty při volebních shromážděních, hlasování v zahraničí či otázku komunikace a koordinace uvnitř státní správy.

Objevily se rovněž informace, že CTHH by rádo spolupracovalo v boji proti dezinformacím s Facebookem. Na takzvané fake news se Facebook zaměřil už například v USA, kde uživatele upozorňuje, že sdílí snadno vyvratitelnou konspirační lež. Jak by měla vypadat spolupráce českého státu s Facebookem, je zatím tajemstvím. „K dotazu ohledně spolupráce Centra s Facebookem se v současné době nemůžeme vyjádřit,“ napsal mluvčí Korbel.

V souvislosti s blížícími se sněmovními a prezidentskými volbami bude možná o Centru slyšet více. Na závažné dezinformace totiž bude Centrum reagovat i v případě, že se jich dopustí politici v rámci předvolební kampaně, jak řekla v lednovém rozhovoru pro iDNES.cz koordinátorka centra Eva Romancovová (celý rozhovor zde). Právnička Romancovová, která stála u zrodu Centra a v médiích vysvětlovala, že nejde o cenzurní úřad, již v čele úřadu nestojí. Vystřídal ji odborník na bezpečnostní hrozby Benedikt Vangeli.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video