ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Uprchlíci přestávají být problém. Lidi trápí státní rozpočet, tvrdí průzkum

  • 317
Nejnaléhavějším problémem ve společnosti je podle obyvatel ČR stav veřejných financí, zejména státního rozpočtu. Následují problémy ve zdravotnictví a pandemie. Zcela se propadlo přistěhovalectví, které bylo v roce 2016 podle míry naléhavosti na prvním místě. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).

Nejpalčivějším problémem České republiky aktuálně podle CVVM není korupce, jak tomu bylo v předchozích letech, nýbrž stav veřejných financí. Takový problém označilo až 56 procent respondentů za „velmi naléhavý“. Následuje zdravotnictví (55 procent, stejná hodnota jako v roce 2020) a nově zařazená položka řešení pandemie covidu-19 (55 procent). Respondenti mohli v průzkumu vybrat více možností. 

Z časového srovnání CVVM vyšlo, že oproti loňskému březnu (před epidemií covidu-19), kdy byla stejná otázka pokládána naposledy, se nezměnily podíly odpovědí „je to velmi naléhavé“ v případě zdravotnictví a sociálních jistot.

Naléhavost zabývání se zdravotnictvím – časové srovnání. (20. srpna 2021)

Korupce je až pátá, prakticky na stejné úrovni s fungováním hospodářství. Dále následují možnosti hospodářská kriminalita, sociální jistoty a politická situace se školstvím.

Propad přistěhovalectví

K výraznému propadu došlo u problematiky migrace. Od roku 2016, kdy bylo přistěhovalectví na prvním místě, jde celkově o pokles o 39 procent. „To jen dokládá, že veřejnost reflektuje situaci ne v evropském rozměru, ale jen v rámci republiky,“ uvedl za CVVM Milan Tuček.

Místo migrantů covid a nezaměstnanost. Průzkum ukázal, čeho se lidé bojí

Nezaměstnanost, která se v roce 2020 pohybovala mezi položkami s nejnižší naléhavostí, se zařadila mezi položky se zhruba třetinovou naléhavostí. Naopak za nejméně naléhavé označili respondenti situaci v armádě a nabídku zboží a služeb. 

Vliv věku, vzdělání, životní úrovně na rozložení odpovědí v jednotlivých dotazovaných oblastech byl podle CVVM nevýrazný. 

Vzhledem k blížícím se volbám stojí za pozornost, jak se v několika vybraných oblastech liší názory voličů jednotlivých stran. Například problematiku životního prostředí nejvíce označili za naléhavou voliči KDU-ČSL, korupci voliči SPD a pandemii voliči TOP 09. Politickou situaci jako nejméně naléhavou označili voliči ANO.

Naléhavost některých oblastí podle stranických preferencí. (20. srpna 2021)

Průzkum se uskutečnil mezi 26. červnem a 9. červencem 2021. Účastnilo se jej 904 obyvatel Česka ve věku nad patnáct let.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video