Policejní prezident Tomáš Tuhý během tiskové konference, na které byla...

Policejní prezident Tomáš Tuhý během tiskové konference, na které byla představena koncepce rozvoje Policie ČR pro následující roky. (8. června 2016) | foto: Yan Renelt, MAFRA

Policie chystá nový superúřad. Šlachta o místo nepřijde, tvrdí Tuhý

  • 155
Policie představila koncepci svého rozvoje pro následující roky. Místo současných dvou útvarů vznikne nová, zastřešující centrála pro boj s organizovaným zločinem. Podle policejního prezidenta Tomáše Tuhého také policie personálně posílí - tak, aby dojezd na kterékoli místo v Česku nebyl delší než 10 minut.

Oficiální název nového útvaru bude podle Tuhého Národní centrála boje proti organizovanému zločinu. Oznámil to ve středu na tiskovém brífinku. Úkolem centrály bude boj proti korupci, terorismu a jak je z názvu patrné - i proti organizovanému zločinu. „Každý jednotlivec, který je v této problematice zakomponován, bude mít své místo,“ ujistil Tuhý.

Reagoval tak na spekulace o možném sloučení Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (protikorupční policie) a Útvaru odhalování organizovaného zločinu (psali jsme zde). Jejich řediteli jsou Jaroslav Vild a Robert Šlachta. „Každý z těchto lidí má budoucnost v těchto nových útvarech,“ řekl policejní prezident. Díky jediné centrále bude podle Tuhého činnost police efektivnější než nyní.

Tuhého náměstek Zdeněk Laube na dnešním zasedání sněmovního bezpečnostního výboru uvedl, že zřízení centrály vychází i ze starších rozborů, až teď jsou pro ni splněny podmínky v podobě tabulkových počtů policistů i peněz. „Tentokrát jsou protiargumenty v osobní rovině,“ soudí.

K červenci by měla vzniknout centrála a její sekce. Ředitel vzejde z nabídkového řízení. V listopadu by měl management předložit návrh struktury v rámci sekcí. Z informací z jednání výboru vyplynulo, že návrh na reorganizaci policie by měl ještě podepsat ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Ministr ve výboru poznamenal, že si ještě nechává zpracovat rozbor, zda změny nemůžou ovlivnit nynější trestní řízení.

Protikorupční organizace plán kritizují

Protikorupční iniciativy Vraťte nám stát a Veřejnost proti korupci chystanou změnu kritizují. Členům poslaneckého výboru pro bezpečnost zaslaly otevřený dopis.

Pelikán zvažuje odchod z vlády, když projde reorganizace policie

Autoři dopisu uvádí, že plán „má být realizován překvapivě rychle k 1.7. letošního roku, a to bez jakéhokoli projednání se státním zastupitelstvím, v parlamentu a ve vládě. V podstatě utajený způsob sloučení obou útvarů bez jakéhokoli důkladného projednání vyvolává otázky, jaké jsou skutečné důvody této reorganizace“.

Varují také, že „sloučení ÚOKFK a ÚOOZ může vést ke snížení kvality práce, průtahům či dokonce nemožnosti vyšetřovat některé složité případy, včetně podstatného ztížení stíhání závažné organizované trestné činnosti hospodářského nebo korupčního charakteru“. Jak připomínají, tyto obavy vyjádřil ve svém dopise premiérovi i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Toto vyjádření vrcholného představitele soustavy státního zastupitelství je podle nich samo o sobě dostatečně alarmující.

Mluvčí Nejvyššího státního zastupitelstvího Jan Malý ve středu uvedl, že Zeman nadále trvá na argumentech, které popsal v dopise pro premiéra Bohuslava Sobotku či ministra Chovance. Politiky varuje před tím, že by se mohla snížit kvalita policejní práce nebo by mohli odcházet zkušení detektivové. Zeman v dopise také zmiňuje, že sloučením dvou elitních útvarů velká policejní složka, která nepůjde efektivně řídit.

U nebezpečí do 10 minut

Novinkou, se kterou nová koncepce počítá, je také personální posílení územních odborů tak, aby všechna oddělení mohla zajišťovat nepřetržitou čtyřiadvacetihodinovou službu. Dojezdový čas hlídky prvotního zásahu má klesnout na nejvýše 10 minut. Do roku 2020 přijme policie čtyři tisíce policistů, aby bylo ve sboru přes 44 tisíc lidí.

„Policie měla řadu návrhů, kterými žádala vládu o navýšení počtu policistů i peněz. Čelili jsme novým výzvám - terorismus, migrační krize, boj proti organizovanému zločinu,“ řekl Tuhý. Svůj vliv na změně měl podle něj i útok v Uherském Brodě, kde psychicky nemocný muž postřílel několik lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video