Cena lístků do divadla závisí i na státní dotaci

Praha - Ceny vstupenek do divadla a do kina se příliš neliší. Zatímco při návštěvě kina zaplatí divák sto i více korun, milovníci divadla, zejména činohry, vytáhnou z peněženky jen o něco málo víc. Ceny vstupenek do divadla také závisí na tom, zda divadlo dostává dotace od magistrátu nebo od ministerstva kultury. V ceně vstupenky se odráží všechno, co divadlo potřebuje, aby vůbec mohlo fungovat.

Zatímco v kině nikdo slevu na studentský průkaz nezíská, divadla nabízejí často slevy studentům i důchodcům.

Ceny se různí také podle umístění v divadelním sále. Nejvíce zaplatí diváci v prvních řadách a lóžích. Nejlevnější jsou naopak zadní balkony, galerie či místa k stání, která vyjdou na dvacet či třicet korun. Někde nabízejí i přístavky, jejichž cena je oproti sedadlu v hledišti výrazně lacinější.

Mezi nejdražší divadelní produkce patří muzikály a opera. Výše vstupného šplhá zároveň s náklady, jaké bylo nutné na inscenaci vynaložit.

Za inscenace Hudebního divadla v Karlíně zaplatí zájemci od 80 do 290 korun, do opery Národního divadla lze jít za čtyřicet až 750 korun. V cenách na operní představení vede Státní opera Praha, kde lístky stojí od 200 do 900 korun. Možná i to je důvodem, proč do Státní opery chodí zejména cizinci.

Výjimku tvoří období od poloviny března do poloviny listopadu, kdy opera přizpůsobuje ceny tuzemskému publiku. Za vstupné na činohru lidé utratí většinou okolo sto dvaceti až dvou set korun.

"V ceně vstupenky se odráží všechno, co divadlo potřebuje, aby vůbec mohlo fungovat. Například vodné, stočné, elektřina, plyn, úklid, ostraha, platy," vypočítává jednatel soukromého Divadla Na Fidlovačce Tomáš Tvarůžka.

"Vstupné kryje provoz divadla. Nastudování nových inscenací se z něj rozhodně nezaplatí, tam jsme závislí na sponzorech. Také nikdy nebudeme lacinější než Divadlo na Vinohradech, protože se musíme uživit bez dotací," dodává Tvarůžka.

Vstupenky na Fidlovačce dělí do dvou kategorií. Levnější představení milovníky divadla přijde na 280 korun, komornější inscenace stojí 190 korun.

"Z tržeb nové inscenace rozhodně nepokryjeme," souhlasí Alexandra Bošelová ze spolku Kašpar, který hraje v Divadle v Celetné. "Na vstupence se podepisuje především náročnost inscenace podle obsazení a délky představení. Vstupné ovšem musí pokrývat alespoň denní provozní náklady a honoráře a poplatky uměleckým agenturám, " tvrdí Bošelová.

V Divadle ABC, scéně městských divadel pražských zřizovaných magistrátem, tvoří tržba ze vstupného dvaačtyřicet procent z celkových nákladů divadla. "Bez dotací by lístky stály mnohem víc," míní Jana Jandová z Divadla ABC.

Magistrát má možnost mírně ovlivnit cenu vstupného při schvalování rozpočtu divadla. "Když se nám cena zdá příliš nízká, tlačíme divadla, aby ji zvýšila," říká Helena Brabencová z kulturního odboru. "Bez dotací by bylo divadlo pro většinu lidí nedostupné. Nebo by se proměnilo v naprosto komerční podnik, " podotkl Marián Hošek z kulturního výboru zastupitelstva.

Přesto však některá divadla vyšší ceny v nové sezoně zvedla. O dvacet korun víc zaplatí například lidé při návštěvě Divadla ABC, ceny zvedlo i Divadlo v C eletné. "Zvýší-li se cena za energii, nutně se to projeví i v ceně lístků. Existuje ovšem cenová hranice, za kterou divák už nepůjde, ale odhadovat, kde ta hranice leží, je jako hádat ze skleněné koule," domnívá se Jana Jandová z ABC.

"Někdy se stává, že u pokladny slyšíme, že si lidé nemohou naše představení dovolit," říká Tvarůžka z Divadla Na Fidlovačce. "Kdybychom všechny náklady měli platit ze vstupného, musel by lístek stát více než čtyři sta korun," dodává.

Většina divadel již zahájila předprodej

Většina scén v hlavním městě již zahájila předprodej vstupenek, některé z nich dokonce chystají na září premiéry. V metropoli tak po prázdninách začíná velká část kulturních institucí fungovat naplno. Zahajovacím představením na půdě zlaté kapličky v Národním divadle bude Dvořákova Rusalka již první zářijový den.

Již od srpna nabízí svá zářijová představení Státní opera. Divadlo na Vinohradech prodává vstupenky vždy s týdenním předstihem. Lístky na prvních zářijových sedm dní je možné si obstarat už nyní. Premiérové představení Hrátek s čertem v podání Jiřího Menzela na Vinohradech čeká na diváky až začátkem listopadu.

Také na premiéru v Hudebním divadle v Karlíně si diváci počkají do listopadu, předprodej na ostatní inscenace zahájilo divadlo tento týden. Zájemci o představení v Divadle Na Fidlovačce mají k dispozici vstupenky již od 14. srpna. Ve dnech zasedání Mezinárodního měnového fondu 25.-28. září divadlo nehraje. Na starší inscenace Divadla ABC je možné zakoupit vstupenky také od tohoto pondělí. V ABC premiéru Slaměného klobouku chystají na 14. října.

Od pondělí prodává lístky i Dejvické divadlo, které své příznivce uvítá 13. září komponovaným pořadem nazvaným Trapný večer. Od počátku tohoto týdne si mohou pro vstupenky zájemci zajít do Semaforu, do Divadla v Řeznické a do Divadla U Hasičů.

Od minulého týdne jsou k dostání vstupenky na inscenace divadelního sdružení CD 94 a Kašparu, které hrají v Divadle V Celetné. S předprodejem si nejvíce pospíšilo Divadlo Komedie, kde jsou lístky v prodeji již od začátku června. Od poloviny června prodává lístky Divadlo Bez zábradlí. Divadlo Pod Palmovkou nabízí vstupenky na září od 16. srpna a je možné objednat je telefonicky.

Teprve 4. září otevře předprodej Divadlo v Dlouhé. Bez scény Rokoka a Gongu se budou muset diváci obejít po celý měsíc. Obě divadla totiž rekonstruují svá zázemí.

Která divadla mají premiéry v září:

Stavovské divadlo (scéna ND) 30. září: William Shakespeare - Komedie omylů režie: Enikö Eszényi

Státní opera 20. září: Emil Viklický - Faidra režie: Jiří Mikula

Divadlo Na Fidlovačce 7. září: Ernest Bryll - Katarzyna Gärtnerová, s přebásněním Jaromíra Nohavici, Malované na skle režie: Juraj Deák

Divadlo Komedie 16. září: William Shakespeare - Zkrocení zlé ženy režie: Michal Dočekal

Divadlo Bez zábradlí 19. září: Bernard Slade - Další roky ve stejnou dobu režie: Jiří Menzel

Dejvické divadlo 23. září: Michaela Bartoňová, Ralf Lücke, Olga Boetcher - Vůz se senem

Divadlo v Celetné, spolek Kašpar 20. září: William Shakespeare - Richard III. režie: Jakub Špalek

Co nového nabízí divadlo Archa

Divadelní, taneční, hudební a filmové projekty i festivaly domácích a zahraničních umělců nabídne v nadcházející sezóně pražské Divadlo Archa.

Provoz zahájí 7. září koncertem kultovní kapely německé industriální hudby Einstürzende Neubauten. Ředitel této scény Ondřej Hrab upozornil například na vrcholy zářijového programu, mezi nimiž bude přehlídka digitálního umění skupiny OneDotZero z Velké Británie, evropská premiéra moderních her japonského divadla nó podle Jukia Mišimy a vystoupení svérázné finské skupiny Leningradští kovbojové.

V říjnu tam vystoupí hvězda world - music finská kapela Värttinä a v listopadu svérázný finský sbor Řvouni.

V rámci Pražského divadelního festivalu německého jazyka bude v Arše hostovat Divadlo z Karlsruhe, prostor tam nalezne nový projekt skupiny Ultima Vez.

Novou prací studia Divadla Archa bude představení nazvané Hodná Anna. Řada akcí se uskuteční v rámci projektu Brusel v Arše. Půjde například o koncerty seskupení Mousta Largo a skupiny Foofango, večer jednoho z nejvýznamnějších tvůrců v oblasti bluesrockové hudby Arna Hintjense a projekt experimentální nezávislé skupiny Halles de Schaerbeek.

I nadále bude v Arše hostovat Divadlo Vizita, brněnské Divadlo Husa na provázku a HaDivadlo.

Během šesti let existence se v Arše uskutečnilo na tisíc představení. Tím jubilejním byl letos v dubnu koncert skupiny Filipa Topola Psí vojáci a Agon orchestra nazvaný Brutální muzika. Od června 1994, kdy byla tato scéna otevřena, tam vystoupilo přes dvanáct set umělců ze všech kontinentů kromě Antarktidy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video