Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Baz Ratner, Reuters

Konopí se do Česka začne dovážet z Nizozemí, kolik bude stát, nikdo neví

  • 121
Od dubna začne platit novela, která umožní v českých lékárnách prodávat sušené části konopí. Zpočátku jen z Nizozemí a pacienti si je koupí nejdřív v červnu. Cenu dovážené suroviny zatím Ministerstvo zdravotnictví nechce regulovat. Kolik bude stát, tak bude záležet jen na firmách, které ji budou prodávat.

"To, zda bude vydán předpis, který by usměrnil cenu konopí, jsme zatím nestanovili. Jestli k tomu dojde, to se ukáže podle situace na trhu a vývoje cen dovozců," řekl iDNES.cz Martin Plíšek, náměstek pro legislativu ministra zdravotnictví.

Dovoz a prodej konopí v Česku

  • Zákon začíná platit od 1. dubna 2013. Tímto dnem začne běžet dvouměsíční lhůta na žádost o povolení k dovozu konopí. Povolení bude vystavovat ministerstvo zdravotnictví.
  • Po dubnu 2014 se plánuje výběrové řízení na pěstitele konopí na území ČR. Podmínky pěstování bude určovat SÚKL.
  • Konopí pro léčebné účely nebude hrazeno ze zdravotního pojištění.
  • Regulaci ceny může nařídit ministerstvo zdravotnictví. Nebo po dohodě s ním Státní ústav pro kontrolu léčiv.

Podle něj není nyní možné říci, za kolik se bude v českých lékárnách prodávat gram sušených částí rostlin. Ani za kolik k nám bude surovina dovážena. "Bude záležet na podmínkách dovozců a distributorů," doplnil Plíšek.

Pacienti návrh kritizují s tím, že jim neumožňuje pěstovat si konopí pro vlastní potřebu. V lékárnách sušené části rostliny nebudou hrazeny z veřejného pojištění. Pacienti proto upozorňují, že jeho cena může být tak vysoká, že si nebudou moci dovolit pravidelnou či dlouhotrvající léčbu.

"Indikování k léčbě léčebným konopím jsou tedy především ekonomicky nevýkonní, sociálně znevýhodnění a těžce nemocní občané ČR, pro které by bez významné nebo plné úhrady ze zdravotního pojištění léčebné konopí bylo ekonomicky nedostupné," upozorňují v tiskové zprávě autoři petice za léčebné konopí.

"Ekonomická nedostupnost léčebného konopí pro indikované pacienty by znamenala zatlačení nemocných a jejich blízkých do kriminálního prostředí anebo kriminálního chování se všemi zdravotními a bezpečnostními následky," doplňují petenti s tím, že nedostupnost léku považují za porušení ústavního práva.

Do Česka se budou vozit rostliny z Nizozemí

Podle Plíška všechny okolnosti (například zákony a úmluva o psychotropních látkách) nyní poukazují na to, že konopí se do Česka bude dovážet zatím pouze z jedné zahraničních země. "Dovoz je v tuto chvíli potvrzen zatím jen z Nizozemí. Jeví se to jako nejvhodnější," řekl iDNES.cz náměstek. Nevyloučil, že později bude zemí více.

Ministerstvo již na svých stránkách zveřejnilo formulář, na základě kterého bude udělovat povolení k dovozu (další podrobnosti najdete zde). Počítá, že procedura udělování povolení bude trvat zhruba měsíc a podnikatelé o něj budou moci na ministerstvo žádat kdykoliv počínaje dubnem. Počet dovozců ministerstvo nechce omezovat.

Na začátku dubna na stejném místě ještě zveřejní další instrukce, dovozcům pomohou zorientovat se v nové situaci.

"O dovozní licenci se ucházet budu, ale pokud jde o podrobnosti, zákon nespecifikuje prakticky nic. Zatím nebylo vypsáno ani žádné výběrové řízení na dovozce, takže jak to bude vypadat, to je zatím velkou neznámou," řekl iDNES.cz obchodník se semeny konopí Michal Jakeš.

Podle něj kvůli nedostatku informací nemůže fundovaně odpovědět, v jakých cenových relacích se dovážená surovina bude pohybovat.

Plíšek uvedl, že výběrové řízení se na dovoz vypisovat nebude, výběrem budou procházet jen zájemci o pěstování rostlin v Česku. Do zákona se totiž dostal pozměňovací návrh, jenž umožní příští rok od června pěstovat rostliny s vyšším obsahem THC pro léčebné účely i u nás. Předem se počítá ale s tím, že to bude moci dělat jen omezený počet podnikatelů, kteří projdou dvoukolovým výběrovým řízením. Pěstování bude regulované a kontrolované.

Příští rok ministerstvo vydá k novele také vyhlášku, která upraví podmínky pro české pěstitele. Státní ústav pro kontrolu léčiv připravuje pokyny pro lékaře, lékárníky a pacienty.

"Vznikne nejspíš horkou jehlou na počátku dubna, až ten zákon začne platit. V okamžiku, kdy budu mít nějaké zadání a budu vědět, co a jak je potřeba dělat, tak se o to začnu zajímat," je k harmonogramu upřesňování podmínek skeptický Jakeš.

To, že by informace byly nedostatečné, nebo přicházely pozdě, ministerstvo zdravotnictví odmítá. "Proces je už nějakým způsobe zaběhlý, protože u něj platí stejné podmínky jako při dovozu jiných léčiv či při nakládání s psychotropními látkami, v tomto smyslu ale legalizované z hlediska léčiva," tvrdí Plíšek.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video