Tomio Okamura na celostátním sjezdu SPD (14. července 2018).

Tomio Okamura na celostátním sjezdu SPD (14. července 2018). | foto:  Petr Topič, MAFRA

Okamura obhájil post předsedy SPD, Rozner z vedení odešel

  • 604
Tomio Okamura povede hnutí SPD další tři roky. Na volební konferenci obhájil svou pozici, získal 150 ze 152 hlasů. Místopředsedou zůstává Radim Fiala, z pětičlenného předsednictva odejde řadový člen Miloslav Rozner.

Jednání se zúčastnilo vedle zahraničních hostů spřízněných nacionalistických stran 162 delegátů, za každý kraj jich vyslaly krajské konference deset a zbytek bude tvořit 22 poslanců hnutí. SPD na jednání pozvala prezidenta Miloše Zemana, kterého podpořila v lednové volbě hlavy státu. Prezident zaslal delegátům pouze videozdravici.

Delegáti se věnovali také přípravě na podzimní obecní a senátní volby.

Jednání konference bylo přístupné jen akreditovaným novinářům, a to pouze při zahajovacích projevech. Během volby a diskuse, ve které jsou podle programu jednání tři bloky včetně „zhodnocení mimořádně úspěšné politické práce hnutí od vzniku v roce 2015“, organizátoři jednání uzavřeli.

Okamura ve svém úvodním projevu prohlásil, že Babišovu vládu povolil Brusel a Berlín. V diskuzi o migrační krizi podle něj vláda kapituluje. Babiš podle něj postupuje jako obchodník. Evropskou unii Okamura označil za šílený projekt neomarxismu, který je třeba odmítnout.

Ve zhruba půlhodinovém projevu také uvedl, že v Česku hrozí nebezpečí totalitarismu a elitářského fašismu, a to prostřednictvím neziskových organizací podporovaných ze zahraničí. „Nejsme národ a země, která by si zasloužila zmizet a splynout v beztvaré Evropě,“ uvedl před 150 delegáty konference v souvislosti s kritikou postupu vlády k migračnímu tématu. Migraci přitom označil za plán EU na likvidaci národních států.

Babiš podle něj mluví jinak v Česku a jinak v Bruselu, což skončí tím, že Česko bude muset buď se svým názorem ustoupit, nebo se radikálně rozhodnout. „Česko potřebuje jinou vizi než uklidnit,“ uvedl.

Rozner funkci obhajovat nebude

Z pětičlenného předsednictva po sobotě odejde řadový člen Miloslav Rozner. Delegátům volebního kongresu poslanec, který proslul mimo jiné výrokem o zabrušování a vybrušování, řekl, že z vysoké politiky nechce vybrousit, ale hodlá se plně věnovat vedení jihočeské organizace hnutí. Okamura novinářům řekl, že s prací dosavadního předsednictva je spokojen. Roznerovi poděkoval za vedení kampaní a uvedl, že v nejužším vedení tak bude minimálně jedna změna. Mezi novými uchazeči jmenoval poslankyni z Ústeckého kraje Terezu Hyťhovou.

Podle vyjádření lídrů hnutí, kteří vystoupili v otevřené části jednání konference, má Okamura plnou podporu. Některé kraje oznámily, že na další místa podpoří kandidáty podle Okamurova výběru. Okamura uvedl, že hnutí je demokratické a kandidovat může každý. Má však připravené doporučení tak, aby se do čela hnutí dostali osobnosti s různými schopnostmi, na jejichž základě by se podělili o vedení uskupení. Přihlédnout chce například k manažerským schopnostem kandidátů.

Vedle odcházejícího Roznera jsou řadovými členy vedení poslanci Radek Rozvoral a Jaroslav Holík. Místopředsedou je šéf poslaneckého klubu hnutí Radim Fiala. Volební a diskusní část konference organizátoři pro novináře uzavřeli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video