Cedule města Český Těšín ničí vandalové, vadí jim dvojjazyčný nápis. (Ilustrační foto)

Cedule města Český Těšín ničí vandalové, vadí jim dvojjazyčný nápis. (Ilustrační foto) | foto: Wikimedia Commons - Darwinek

Cedule v česko-polském pohraničí ničí vandalové, vadí jim dvojjazyčný nápis

  • 218
Když se v česko-polském pohraničí začaly v posledních měsících a týdnech objevovat, například při vjezdu a výjezdu z obce či města, dvojjazyčné tabule s českým i polským jménem konkrétní obce, začalo to někomu vadit.

V těch městech a vesnicích žijí Poláci už řadu generací. Jsou zde polské školy, polské spolky a zní zde i polský jazyk. 

Starostové Českého Těšína, Bystřice nad Olší nebo například Hrádku, Komorní Lhotky a mnoha dalších obcí s početnou polskou menšinou už ani nespočítají, kolikrát už museli nechat vyčistit nebo úplně vyměnit tabuli s posprejovaným nebo jinak poškozeným - nejčastěji právě polským - nápisem.

Evropská Charta

Evropská Charta regionálních či menšinových jazyků v Unii platí již od roku 1998. Česká republika ji+

 podepsala v listopadu 2000. Charta v České republice vstoupila v platnost 1. března 2007. Charta chrání celou řadu menšinových jazyků, například polštinu, slovenštinu, němčinu...
Polština je chráněna částí Evropské Charty v obcích na území Těšínského Slezska, v nichž při sčítání lidu v roce 2001 deklarovalo polskou národnost více než 10 procent obyvatelstva. Jde o jednatřicet obcí.

"Jednoznačně jde o akt vandalství, poškozování cizí věci. Naše samospráva akceptovala skutečnost, že se Česká republika připojila k Chartě a umožnila tak zřízení dvojjazyčných nápisů na náklady státu, navíc nás o to požádal výbor pro národnostní menšiny, který působí u zdejšího úřadu," uvedl místostarosta Českého Těšína Stanislav Folwarczny.

Jenom v Českém Těšíně zatím neznámý vandal či vandalové poškodili přes třicet tabulek s dvojjazyčným pojmenováním ulic. Dalších nejméně pět takových tabulek už někdo rovnou ukradl.

Některé tabule se pracovníkům najaté firmy podařilo poměrně lehce vyčistit, jiné byly počmárány sprejem, který vyžadoval nákladné čištění.

V Českém Těšíně se k polské národnosti hlásí více než šestnáct procent obyvatel. "Mrzí mne, že dnes, když se otevřely hranice a žijeme společně v Evropské unii, někteří lidé takto vyjadřují svůj postoj,“ uvedl starosta Českého Těšína Vít Slováček.

Jde o hanobení rasy, zlobí se místostarosta

Místostarosta Hrádku Robert Borski dokonce pohrozil lidem na obecním webu, kteří poničili tabuli s polským pojmenováním obce, a také těm, kteří v diskusi na webu uráželi a napadli obyvatele, kteří se hlásí k polské menšině, podáním trestního oznámení. "V tomto případě už přece nejde jenom o přestupek, ale o hanobení rasy," řekl místostarosta Hrádku Robert Borski.

Přibývajících případů ničení dvojjazyčných tabulí v pohraničí si všimnul také ministr pro lidská práva a národnostní menšiny Michael Kocáb. Na úřady do pohraničí rozeslal otevřený dopis, v němž vyzývá obyvatele, aby nebyli lhostejní k pošlapání svých tradic.

"Nebuďme lhostejní k agresi vůči jazyku, který sám nemůže být ničím vinen!" píše ministr Kocáb

Dvojjazyčné cedule vandalové i kradou

Mluvčí policie ve Frýdku-Místku Ivan Žurovec řekl, že v okrese se policie zabývala dvěma případy poničení nebo odcizení tabule.

Ivan Žurovec řekl, že v Mostech u Jablunkova někdo ukradl tabuli s polským pojmenováním obce a ve Stříteži tyto tabule nejdříve někdo počmáral a poté také ukradl.

"Jde však jenom o přestupek, pachateli hrozí maximálně pokuta," upřesnil policejní mluvčí Ivan Žurovec.

"Cedule budeme vyžadovat"

Předseda Kongresu Poláků v České republice Józef Szymeczek řekl, že obyvatelé obcí a měst, kde je dostatečné procento lidí hlásících se k polské menšině, mají právo na označení obcí, ulic či úřadů spolu s českými také polskými nápisy.

"Zcela určitě se tohoto práva nezřekneme a tam, kde na to máme nárok, budeme dvojjazyčné tabule vyžadovat," prohlásil Szymeczek. Uvedl, že příčiny vandalských útoků na dvojjazyčné česko-polské tabule spatřuje především v nedostatečném vysvětlování.

"Řekl bych, že lidé mnohdy přesně nevědí, že se Česká republika přihlásila k rozvíjení spolupráce smenšinami. K tomu patří také dvojjazyčné tabule," konstatoval.

Předseda Kongresu Poláků je smutný z toho, že ničení česko-polských tabulí nekončí. "Na druhou stranu jsem očekával, že se instalace těchto tabulí neobejde bez problémů. Asi to chce ještě čas a mnoho vysvětlování."

Generální konzul Polské republiky v Ostravě Jerzy Kronhold považuje ničení česko-polských cedulí za nepochopitelné. "Česká republika je demokratická země, která se hlásí k zásadám společného soužití v Evropské unii. Ničení česko-polských tabulí vrací zemi o mnoho let zpátky," sdělil Kronhold.

Dodal, že k nápravě by mohla přispět mimo jiné i výuka ve školách. "Myslím, že o naší společné minulosti se toho děti mnoho nedozví. To by se mělo změnit."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video