Do roku 2101 se výrazně zvýší počet českých seniorů (ilustrační snímek).

Do roku 2101 se výrazně zvýší počet českých seniorů (ilustrační snímek). | foto: Jan Kaška

Za sto let vymřou miliony Čechů. Schází nám plodnost a stárneme

  • 991
V roce 2101 by měla mít Česká republika přibližně 7,68 milionu obyvatel. Téměř třetinu budou tvořit senioři starší 65 let, dětí do 15 let bude jen 12 procent. Průměrný věk se přiblíží hranici 50 let. Takto to alespoň vyplývá z nové demografické studie, kterou připravil Český statistický úřad. Podle sociologa Ivana Gabala bude nutné v zemi proměnit trh práce.

V současné době má Česko 10,52 milionu obyvatel. Jejich počet sice krátkodobě ještě o něco poroste, v polovině století už však bude mít Česko jen 9,1 milionu obyvatel a do budoucna pak ještě mnohem méně. V horizontu devadesáti let by pak mohl být počet obyvatel nižší až o 42 procent.

Výsledky studie

Detailní výsledky Projekce obyvatelstva ČR 2013 zveřejnil Český statistický úřad na svých webových stránkách

Animované stromy života české populace v letech 1950 až 2101 naleznou zájemci zde

"Podle nejpravděpodobnější střední varianty bude počet obyvatel České republiky růst pouze do roku 2018, kdy dosáhne 10,54 milionu osob. V následujících letech už zahraniční migrace nebude schopna kompenzovat zvyšující se rozdíl mezi počtem zemřelých a narozených. V roce 2101 se tak sníží počet obyvatel České republiky na 7,68 milionu osob," nastínila možnou budoucnost Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky Českého statistického úřadu.

Ubude hlavně lidí v produktivním věku

Druhá polovina tohoto století bude patřit především seniorům. Stárnutí populace je podle demografů nejzásadnější změnou, která společnost ve vyspělých státech čeká. Osob nad 65 let přibývá, lidé díky změně životního stylu a moderní medicíně žijí déle.

"Prodlužování délky života a současně nižší počet narozených dětí bude mít za následek výrazné zvýšení podílu osob starších 65 let v populaci," upřesnil demograf Miroslav Šimek. V roce 2101 tak bude celá třetina obyvatel starší 65 let, nyní tato skupina tvoří 17 procent populace.

Zvýší se též naděje na dožití. Zatímco nyní se ženy dožívají skoro 81 let a muži 75 let, na začátku příštího století se tato hranice posune na 91 let u žen a necelých 87 let u mužů. "Tento vývoj je z demografického hlediska naprosto přirozený a nijak se neliší od vývoje v zemích západní nebo severní Evropy," doplnil Šimek.

Druhá kariéra v důchodovém věku

Podle sociologa Ivana Gabala bude Česko muset přehodnotit svou představu o trhu pracovních sil. "Nebude to o minimalizaci nákladů mzdových a o efektivnosti, ale bude to o maximálním udržení zaměstnanosti," řekl ČTK. Podotkl, že už nyní třeba v USA starší lidé startují další kariéru a rekvalifikují se, aby mohli dál pracovat.

Větší váhu získají i komunity a lokální společenství a jejich postoj k seniorům, je přesvědčen Gabal. Starší lidé totiž budou spoluvytvářet atmosféru v zemi. "Bude tvořena zralostí, zkušeností, určitým stárnutím. Bude jen na nás, do jaké míry to bude plus, a do jaké břemeno. Byl bych rád, aby to nebylo vnímáno jako břemeno, ale jako velký klad," podotkl Gabal.

Zmírnit budoucí úbytek obyvatel Česka a celkové stárnutí populace by mohla jen vysoká a stabilní porodnost. Přirozený přírůstek posledních let je však podle demografů neudržitelný. Kromě toho se zvedne i průměrný věk matek. Ty by měly mít potomky v průměru skoro v 31 letech. "Vlastně to je a bude bitva o druhé dítě," dodal sociolog.

Vymírání nezabrání ani příliv cizinců. "Ani masivnější migrace není schopna tyto trendy sama zvrátit," dodala vedoucí oddělení demografické statistiky Českého statistického úřadu Terezie Štyglerová.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue