Kůň čečenského vůdce Mikhail Glinka a trenér Arslangirej Šavujev.

Kůň čečenského vůdce Mikhail Glinka a trenér Arslangirej Šavujev. | foto: Bořivoj Černý, MAFRA

Kontroverzní prezident Čečenska si ustájil dostihové koně v Mimoni

  • 8
Ochránci lidských práv ho obviňují z mučení, únosů a likvidace svých odpůrců. Do některých západoevropských zemí nesmí vůbec vstoupit. Čečenský prezident Ramzan Kadyrov však miluje koně. Osm špičkových dostihových koní si ustájil v Mimoni.

Jedni ho považují za mafiána a vraha, druzí za skvělého otce všech Čečenů. Nebýt toho, že jeho kůň Mikhail Glinka vyhrál prestižní dostih v německém Baden Badenu, zřejmě by se o koních v ceně několika milionů eur, ustájených v Libereckém kraji, vůbec nevědělo.

Čečenský prezident, který je přítelem Vladimíra Putina, přestěhoval koně do Mimoně v květnu, a stáj zaregistroval v Jockey Clubu České republiky pod svým jménem.

V USA a Austrálii jeho koně na start nepustí

Jeho stáj se stejnou značkou zatím povolily zaregistrovat jen tři evropské země. Čečenský prezident má naopak se závoděním problémy v USA a v Austrálii, kde ho nepustili kvůli jeho pochybné pověsti na start.

"To je politika a já do ní nechci mluvit. Američané mu prodali drahé koně, ale závodit mu nedovolili. Do toho se já nepletu. Já trénuju koně," říká v Mimoni nepříliš dobrou češtinou trenér Arsangirej Šavujev, kdysi slavný ruský žokej.

O vše kolem koní se ovšem starají jeho manažeři po telefonu. Jen jeden z nich Mimoň osobně navštívil. "V Baden Badenu prý Kadyrov chvíli byl, ale na koně se podívat nepřišel. Má moc práce, je prezident," vysvětluje trenér.

Rok v mimoňské stáji stojí na jednoho koně 130 tisíc, což je základní cena, která se navyšuje za trenéry, dopravu a další položky.

Kadyrov Mimoň zatím nenavštívil, mohl by být problém

"Je to jako v evropském fotbale. Dobří hráči chtějí hrát na Západě, protože tam jsou větší platy. Česko má v tomto směru dobrou strategickou polohu. Je tu relativně levně a blízko na západní dostihové dráhy," vysvětluje Šavujev, který trénoval historicky nejúspěšnější české rovinové koně Darsalama a Shamalgana.

Mimoňský trenér si nemyslí, že by se někdy Kadyrov na sever Čech vypravil, což by mohl být podle některých expertů pro Českou republiku bezpečnostní a diplomatický problém.

Lidskoprávní organizace rovněž tvrdí, že Kadyrov pohádkově zbohatnul nepoctivě. V roce 2009 ho navíc prokuratura v Rakousku obvinila, že poručil nechat ve Vídni zavraždit svého bývalého bodyguarda Umara Israpilova, jenž ho hodlal zažalovat u Evropského soudu pro lidská práva právě za týrání a zabíjení Čečenců.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video