Vezmete mě do hlavní role? Konkurz na komparsisty filmu Cesta ven mezi Romy v...

Vezmete mě do hlavní role? Konkurz na komparsisty filmu Cesta ven mezi Romy v Krupce na Teplicku (25. srpna 2012) | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Troufl bych si i na hlavní roli, přesvědčovali filmaře Romové v Krupce

  • 62
Kolem tělocvičny základní školy na krupském sídlišti Maršov bylo v sobotu odpoledne živo. Štáb filmu Cesta ven, který vypráví o životě mladého romského páru, tam dělal casting na komparsisty. Ještě než se škola otevřela, postávala u vchodu zhruba padesátka nedočkavců.

"Už jsi byla na castingu? Musíš jít, tebe vezmou, ty jsi vždycky byla herečka," pokřikoval postarší muž na zhruba třicetiletou ženu.

Tvůrci hledají kvůli autentičnosti tváře výhradně v romských komunitách. Už vybírali v Brně, Ostravě, Olomouci, Valašském Meziříčí, Novém Jičíně. A zájem je veliký.

Příprava na Cestu ven

Pro film Cesta ven hledá režisér Petr Václav na castingu pět lidí do hlavních rolí a dvacítku do vedlejších.
Výběr zatím probíhal jen tak, že každý ze zájemců dostal pořadové číslo, nadiktovoval adresu a kontakt na sebe. Některým vinou stresu dělalo trochu problémy vybavit si číslo telefonu nebo svou adresu, ale vše nakonec proběhlo bez komplikací.
Po pěti pak chodili za režisérem, který si každého uchazeče o roli vyfotil. "Povídejte něco o sobě," snažil se je Petr Václav trochu rozmluvit.
Tvůrci filmu teď ze všech zájemců vyberou ty, které pozvou do druhého kola. "Vybíráme jen určitě typy lidí, s nimiž chceme dál pracovat. V druhém kole bude následovat promluva s režisérem a již přesné obsazení rolí," říká producent Jan Macola.
Pro Petra Václava nejsou filmy z romské komunity ničím novým. V roce 1996 natočil oceňované drama Marian, které popisuje život romského chlapce z dětského domova. Cesta ven se začne na konci roku točit na Ostravsku a do kin půjde příští rok.

"V Krupce přišlo přes dvě stě lidí, víc než jinde, byli velmi dobře organizovaní, zapálení pro fim, motivovaní, věděli o čem film je. Byla znát dobrá spolupráce s místními romskými autoritami," chválil přístup zdejších lidí producent filmu Jan Macola.

"Bylo mezi nimi také víc talentovaných lidí než jinde, kde jsme dosud vybírali," dodal.

Film bude pojednávat o vztazích mezi Romy a většinovou populací. "Je to o mladé rodině, jejím životě, zkušenostmi s ostatními lidmi i úřady," říká Macola. Konkrétní detaily nechtěl prozrazovat. Stejně jako to, kolik herci dostanou za natáčení zaplaceno. Záleží prý na přidělené roli.

Mlčící hlídač Seana Conneryho

Někteří ze zájemců ale představu měli, protože jim nechyběly ani předchozí zkušenosti. Třeba Imrich Korčkovski.

V roce 2003 se mihl ve filmu Liga výjimečných, o rok později i ve snímku Hellboy.

"Ve filmu Liga výjimečných jsem hrál ochranku Seana Conneryho. Jen jsem stál a hlídal, nemluvil jsem," vzpomíná Korčkovski. "Točilo se dva dny v Kolbenově ulici v Praze," vybavuje si. Za jeden natáčecí den Ligy výjimečných dostával 1 500 korun.

Korčkovski přitom přiznal, že herecké ambice ani nemá, natáčet šel jen kvůli výdělku a výsledky ani celé neviděl. Ve fantasy filmu Hellboy v jednom záběru prošel, účinkoval také v klipu zpěváka Richarda Müllera.

O čem bude Cesta ven, věděl Korčkovski jen rámcově. "Šel bych na casting jakéhokoli filmu. Jen ne do takového, kde by dělali z cikánů blbečky," uzavřel šestatřicetiletý muž, který pracuje u plynárenské společnosti v Praze.

"Herec jsem dobrý, to vám můžou potvrdit"

Jak ale pravil producent Macola, někteří uchazeči o místo před kamerou projevovali velkou motivaci.

"Mě to zajímá, je to poprvý. Dokážu se ale vžít do všeho. Jsem Romka, vyrůstala jsem mezi Romama a říkali mi, že se na tu roli hodím," popisovala zhruba třicetiletá žena.

"Herec jsem dobrý, to vám můžou potvrdit," snažil se přesvědčit režiséra další adept. "Já bych si troufl i na hlavní roli," trumfoval osmnáctiletý Denis Dreveňák z Krupky.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue