PŘEHLEDNĚ: Rok s covidem. Neznalost, izolace i světová panika

  • 28
Koronavirus už tři čtvrtě roku omezuje život v České republice. Svět jej řeší již od loňského prosince. Za rok se koronavirem nakazilo přes 62 milionu lidí po celém světě. Obětí je celosvětově více než 1,45 milionu a vyléčených je dosud přes 39 milionů. Redakce iDNES.cz přináší časovou osu vývoje pandemie koronaviru.
Zdravotníci testují lidi na covid-19 v kostele v italské Neapoli. (18....

LISTOPAD 2019

17. listopadu - Infekce byla poprvé zjištěna u pětapadesátiletého muže z provincie Chu-pej. Uvedl to až v březnu list South China Morning Post s odvoláním na čínské vládní údaje, zpráva ovšem zatím nebyla potvrzena.

PROSINEC 2019

8. prosince - První čínskou vládou oficiálně zaznamenaný případ pacienta se symptomy covidu-19, který vyhledal zdravotnickou pomoc.

16. prosince - V nemocnicích se objevují první pacienti nakažení novým typem koronaviru.

31. prosince - Čína oznámila Světové zdravotnické organizaci (WHO), že zaznamenala několik případů neznámé pneumonie ve městě Wu-chan.

1. ledna - Peking uzavírá trh se zvířaty ve Wu-chanu, který je považován za zdroj nákazy.

LEDEN 2020

5. ledna - Čínské úřady vyvrací, že pneumonii způsobil SARS.

7. ledna - Čína oznamuje, že identifikovala nový koronavirus s dočasným označením 2019-nCoV.

9. ledna - Město Wu-chan zaznamenalo prvního zemřelého na koronavirus.

12. ledna - Čína veřejně sdílela genetickou sekvenci covid-19.

13. ledna - Thajsko oznámilo první případ nákazy koronavirem mimo pevninskou Čínu. Virus se prokázal u ženy, která osmého ledna dorazila do Thajska z Wu-chanu.

16. ledna - První případ nákazy v Japonsku. Pacientem je třicetiletý muž, který do země přiletěl z Wu-chanu.

20. ledna - Případ nákazy koronavirem hlásí úřady i v Jižní Koreji. Pacientkou je 35letá Číňanka, která přiletěla z Wu-chanu na mezinárodní letiště Inčchon.

21. ledna - Při cestě do čínského města Wu-chan radí české ministerstvo zahraničí kvůli šíření nového koronaviru preventivně používat ústní roušky a vyvarovat se míst s velkou hustotou lidí.

Koronavirus se přenáší mezi lidmi, oznámily čínské úřady. Má další oběti

  • V Seattlu byl oficiálně potvrzen první případ koronaviru v USA.

23. ledna - Peking ve snaze zabránit dalšímu šíření nového koronaviru odvolal všechny velké akce spojené s oslavami lunárního Nového roku. Peking ve snaze zabránit dalšímu šíření nového koronaviru odvolal všechny velké akce spojené s oslavami lunárního Nového roku.

  • Wu-chan byl odříznut od světa. V následujících třech dnech přibylo několik dalších měst a do karantény bylo uvrhnuto asi 56 milionů lidí. Ve Wu-chanu uvázli také tři čeští občané.

24. ledna - Ve Francii se objevily dva případy nákazy novým koronavirem. Je to vůbec první případ výskytu nemoci v Evropě. 

  • Ve Wu-chanu se staví nová nemocnice. Hotová musí být za šest dní. Kvůli nebezpečnému koronaviru už v Číně uvrhli do karantény nejméně třináct měst.

25. ledna - První potvrzený případ nákazy novým typem koronaviru byl zaznamenaný i v Austrálii. 

26. ledna - Ve vietnamské nemocnici leží kvůli novému koronaviru český občan. Premiér Andrej Babiš poprvé kvůli koronaviru svolává Bezpečnostní radu státu.

27. ledna - Nový koronavirus se objevil v Hongkongu, v Macau, Thajsku, na Tchaj-wanu, v Japonsku, Jižní Koreji, Vietnamu, Singapuru, Malajsii, Nepálu, USA, ve Francii, v Kanadě, Austrálii či v Kambodži.

  • Babiš uvádí, že ve státních hmotných rezervách je dostatek roušek k dispozici. „Pokud by to byl velký problém, tak jsme samozřejmě schopni udělat nějaké speciální zásobování,“ řekl předseda vlády.
  • Premiér Andrej Babiš potvrdil, že Česká republika jedná o evakuaci dvou českých studentů z čínského Wu-chanu.
  • Lékaři v Česku evidují několik podezření nákazy koronavirem. Nákaza se u žádného nakonec nepotvrdila.

28. ledna - Německo potvrdilo první případy nákazy novým typem koronaviru v okrese Starnberg u Mnichova.

  • Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch vystoupil před poslanci kvůli koronaviru, jehož šíření se zejména v Asii nedaří zastavit. Úmrtnost na nový typ viru je podle něj 3 procenta. „Neříkám, že to je malé číslo, ale není to nic tak zásadního,“ řekl ministr zdravotnictví. „Všechna infekční oddělení jsou v pohotovosti.“ 
  • „V Čechách se viru bát nemusíme, ale je potřeba mít k rizikům nákazy zdravý respekt,“ říká tehdejší hlavní hygienička České republiky Eva Gottvaldová.

29. ledna - Světové aerolinky včetně British Airways nebo Lufthansy začínají rušit své spoje do Číny nebo jen některých měst.

30. ledna - Světová zdravotnická organizace (WHO) kvůli epidemii vyhlašuje globální stav zdravotní nouze. Učinila tak teprve pošesté ve své historii.

  • Podle nové bilance si řádění nového koronaviru vyžádalo v Číně 170 lidských životů, na 7 800 lidí je v této zemi nakaženo. První případ oznámil Tibet, virus už je ve všech regionech a provinciích Číny.
  • Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že v Česku bylo doposud kvůli možné nákaze koronavirem testováno 33 vzorků. Ani u jednoho se nákaza neprokázala.

31. ledna - Koronavirem už se nakazilo přes 9 900 lidí, 213 jich nákaze podlehlo. První dva potvrzené případy hlásí Velká Británie i Rusko. První případ má i Švédsko.

  • Spojené státy vyhlásily kvůli epidemii nového typu koronaviru stav zdravotní nouze. Úřady zabrání vstupu do země cizincům, kteří v posledních 14 dnech navštívili Čínu.

ÚNOR

2. února - Letadlo s Čechy a Slováky evakuovanými z čínského města Wu-Chan, které je ohniskem epidemie nového koronaviru, přistálo půl hodiny po půlnoci na letišti v Praze-Ruzyni. Češi absolvovali další vyšetření v Nemocnici Na Bulovce.

  • Koronavirus má první oběť mimo Čínu. Na Filipínách mu podlehl čtyřiačtyřicetiletý muž pocházející z čínského města Wu-chan, odkud se nový virus šíří.
  • Thajské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že kombinací léků proti HIV a chřipce vyléčili jednasedmdesátiletou čínskou pacientku.

V Thajsku vyléčili ženu s koronavirem. Zabral mix léků na chřipku a HIV

3. února - Hlavním zdrojem nákazy novým typem koronaviru byli s největší pravděpodobností netopýři, uvedli čínští vědci.

4. února - Celkový počet nakažených v pevninské Číně dosáhl 20 438. Zemřelo 425 lidí. První oběť hlásí Hongkong.

  • České úřady provedly již celkem 48 testů pro podezření z přítomnosti koronaviru v tělech nemocných vykazujících příznaky tohoto druhu chřipky. A ani jeden jeho výskyt nepotvrdil.
  • Čínské nejvyšší vedení přiznalo, že se země dopustila chyb při reakci na propuknutí epidemie nového typu koronaviru.

6. února - Zavlečení případů koronaviru do Česka se podle náměstkyně ministra zdravotnictví Aleny Šteflové nedá zabránit. Kdyby se situace zhoršila, mohly by podle ní úřady omezit vlakovou a silniční dopravu. „Výskyt prvního pozitivního pacienta ukáže, zda to máme nacvičené dobře,“ říká Šteflová, která mezi lety 2003 a 2017 působila jako ředitelka národní kanceláře WHO v Česku.

8. února - Podle deníku The New York Times v epicentru nemoci, čínském Wu-chanu, zemřel také první americký občan. Nemocných je téměř 35 tisíc.

9. února - Koronavirus má už přes osm set obětí a překonal tak epidemii SARS, na niž v letech 2002 až 2003 zemřelo ve světě 774 lidí.

  • Česká republika ruší přímé lety s Čínou.

11. února - První vakcína proti novému typu koronaviru, který se od loňského prosince šíří z Číny, by mohla být k dispozici za jeden a půl roku, uvedl generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. Vir označuje jako SARS-CoV-2, nemoc dostala název covid-19.

12. února - Čína oznámila, že na svém území zaznamenala nejméně nových případů nákazy koronavirem covid-19 od konce ledna.

  • Velká cena Číny formule 1 v Šanghaji se kvůli epidemii koronaviru odkládá z 19. dubna na neurčito.

13. února - Česko rozhodlo, že pošle v rámci humanitární pomoci Číně 4,5 tuny zdravotnického materiálu. Dalších šest milionů Česko daruje prostřednictvím Světové zdravotnické organizace.

  • Japonsko ohlásilo první úmrtí na nový typ koronaviru v zemi.

14. února - Mrtvých v Číně je už téměř 1 400. Nakažených po celém světě je už přes 64 tisíc.

  • Egypt ohlásil první případ nákazy koronavirem covid-19 v Africe.

15. února - Koronavirus  má první oběť v Evropě. Podlehl mu 80letý čínský turista ve Francii. Na covid-19 doposud zemřelo 1 527 lidí.

20. února - Rusko z obavy před novým koronavirem dočasně zakazuje do země vstup čínským občanům. Vstup Moskva zakázala pro pracovní, studijní a soukromé cesty, jakož i pro turisty.

22. února - Čínští vědci pod vedením epidemiologa Čung Nan-šana identifikovali nový typ koronaviru v moči i ve stolici pacientů.

24. února - Z Íránu se stává další velké ohnisko nákazy koronavirem mimo Čínu. Podle informací už v Íránu na nemoc covid-19 zemřelo padesát lidí, první případy navíc hlásí i Afghánistán, Kuvajt či Bahrajn.

25. února - Bezpečnostní rada státu nedoporučuje občanům České republiky kvůli šíření nového koronaviru cesty do italských regionů Lombardie a Benátsko. Lidé by také měli zvážit, zda nyní vůbec jezdit kamkoli do ciziny, řekl premiér Andrej Babiš.

  • Španělské úřady nařídily karanténu v hotelu na jihu Tenerife kvůli italskému turistovi, který se nakazil koronavirem. V hotelu je zhruba tisícovka hostů, mezi nimi také šest Čechů včetně jednoho dítěte.
  • V Rakousku se potvrdily první dva případy nákazy koronavirem. Svého prvního nakaženého hlásí také Chorvatsko a Švýcarsko.

26. února - Německo stojí na prahu epidemie nového koronaviru, prohlásil německý ministr zdravotnictví Jens Spahn, který zároveň vyzval nemocnice a zdravotnický personál, aby připravil a prověřil své pandemické plány. V zemi bylo zatím potvrzeno 19 nakažených, nemoci nepodlehl nikdo.

  • V Brazílii zaznamenali první případ nákazy novým typem koronaviru. Jde tak o první případ nákazy koronaviru v celé Jižní Americe.

27. února - Koronavirem se během jediného dne poprvé nakazilo víc lidí ve světě než v zemi, odkud se nákaza rozšířila, uvedla Světová zdravotnická organizace (WHO), podle níž bylo ve světě odhaleno 459 nových případů, zatímco v Číně 412.

28. února  - Pouhý den před vypuknutím letošního ročníku Intel Extreme Masters, jedné z největších esportových událostí roku, oznámila polská vláda, že se akce bude muset obejít bez divácké podpory. Důvodem je strach z šíření koronaviru.

  • V České republice není doposud žádný potvrzený případ, testováno bylo 154 lidí.

29. února - Rakousko oznámilo první dva případy nového typu koronaviru ve spolkové zemi Dolní Rakousy, která přímo hraničí s Českem. Spojené státy hlásí první úmrtí pacienta, který se nakazil novým typem koronaviru.

BŘEZEN

1. března - Z vojenského letiště Praha Kbely odletěl v neděli kolem páté hodiny ráno armádní speciál s humanitární pomocí do Pekingu. Letoun do Číny vezl ochranné pomůcky či dezinfekční prostředky pro boj s novým typem koronaviru.

  • Testy v ČR odhalily první tři případy nákazy koronavirem. Všichni nakažení přicestovali z Itálie. Na konci téhož měsíce překročil počet lidí s prokázaným koronavirem číslo 3 300.
  • V Itálii už na nákazu novým typem koronaviru zemřelo 52 lidí. V zemi je 2 036 nakažených. První dva případy lidí s koronavirem zaznamenalo Portugalsko.
  • Německé ministerstvo zdravotnictví eviduje celkem 117 případů. Čtyři nově nakažené ohlásilo Rakousko, bilance tak stoupla na 14 případů. Austrálie a Thajsko zase oznámily první úmrtí.

2. března - Vláda zastavuje kvůli šíření koronaviru lety z Jižní Koreje. České aerolinie s okamžitou platností zastavily kvůli doporučení Bezpečnostní rady státu své linky do Milána a Boloni, kde je zvýšený výskyt koronaviru.

3. března - Laboratorní testy v Česku podle ministra zdravotnictví potvrdily pět případů nákazy novým typem koronaviru.

4. března - Ministerstvo zdravotnictví kvůli novému typu koronaviru zakazuje vývoz respirátorů třídy FFP3 mimo Českou republiku. „Znovu bych chtěl apelovat na naše občany, aby zachovali klid. Skutečně děláme maximum pro to, aby se vir u nás nerozšířil,“ uvedl premiér Andrej Babiš. 

  • Bezpečnostní rada státu se rozhodla neomezovat další hromadné akce kvůli koronaviru. K omezování shromáždění podle něj není důvod, nákaza se nerozšiřuje. Všechny akce a shromáždění nad 5000 lidí budou ale pořadatelé podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha muset hlásit krajským hygienickým stanicím, aby posoudily riziko. I podle něj není nutné rušit akce plošně.
  • První případ nákazy koronavirem hlásí i Polsko, další dva první případy hlásí Maďarsko.
  • Všichni zákazníci tuzemských operátorů pobývající v cizině v oblastech se zvýšeným výskytem koronaviru dostávají 3. března od svého operátora informační SMS. Ta je vyzývá, aby kontrolovali svůj zdravotní stav a řídili se doporučeními na stránkách ministerstva zdravotnictví.
  • Italská vláda rozhodla o uzavření všech škol a univerzit v celé zemi do poloviny března. Itálie je z celé Evropy nejhůře zasaženou zemí nynější epidemií nového koronaviru. V zemi je evidováno více než 2500 případů nákazy a nejméně 79 obětí.

5. března - V Praze vyjela poprvé speciální sanitka pro první vzorky od pacientů s podezřením na koronavirus.

6. března - V Česku začíná platit zákaz vývozu dezinfekční přípravků na ruce do zahraničí. Testy prokázaly v České republice nákazu koronavirem u dalších lidí, celkem jich je 18. Vláda rozhodla, že kdo se vrátí z Itálie, musí to oznámit bez osobního kontaktu svému lékaři, který nařídí povinnou dvoutýdenní karanténu.

  • Slovensko má první oficiálně potvrzený případ nákazy na Slovensku.
  • Nákaza novým typem koronaviru se po celém světě od začátku jeho šíření potvrdila u více než 100 tisíc lidí. Virus se rozšířil do 80 zemí. Na 3 400 lidí po nákaze koronavirem zemřelo, drtivá většina v čínské provincii Chu-pej.

8. března - Italská vláda vyhlásila karanténu v celé oblasti Lombardie a 14 dalších provincií na severu země. Nařízení se dotýká více než 15 milionů lidí. Za porušení karantény hrozí pokuta. Itálie je v Evropě zemí nejhůře zasaženou nákazou novým koronavirem.

  • Prezident Miloš Zeman varuje před panikou v souvislosti s rozšířením nákazy novým typem koronaviru. Nejhorší, co by mohlo Česko potkat, je strach, řekl.

Zachovejme chladnou hlavu, koronavirus přejde, varoval Zeman před panikou

  • Koronavirus byl v Egyptě příčinou úmrtí 60letého německého turisty. Podle agentury DPA jde o první známou oběť nemoci covid-19 v Africe.
  • Ve čtyřech italských věznicích vypukla vzpoura proti novým opatřením, jež mají zamezit šíření koronaviru. Úřady trestancům zakázaly rodinné návštěvy.

9. března - Polský premiér Mateusz Morawiecki oznámil, že jeho země zavádí kvůli novému koronaviru sanitární kontroly na hranicích s Českou republikou a Německem. V Polsku je evidováno 16 potvrzených případů nákazy koronavirem.

10. března - Bezpečnostní rada státu zrušila od 11. března na neurčitou dobu výuku na základních, středních, vyšších odborných i vysokých školách. Již od 10. března platil zákaz pro akce nad 100 osob.

  • Premiér Andrej Babiš oznámil, že stát má v plánu vyzvat studenty pátých a šestých ročníků lékařských fakult, aby pomohli v nemocnicích, kterým můžou chybět zdravotní sestry. Ty mohou kvůli uzavření škol využít ošetřovné a zůstat s dětmi doma.
  • Kvůli šíření nového typu koronaviru Rakousko zakázalo italským občanům vstup do země. Rakousko má 158 nakažených koronavirem.

11. března WHO vyhlašuje celosvětovou pandemii. Jedná se tak o druhou pandemii chřipkových virů ve 21. století, první byla pandemie prasečí chřipky v letech 2009 až 2010 při níž zemřelo na 18 500 lidí. Z chřipkových virů měla od začátku 20. století nejvíce obětí pandemie španělské chřipky, která si v letech 1918 až 1920 vyžádala na 40 milionů mrtvých.

  • Koronavirem by se v Německu mohlo nakazit 60 až 70 procent obyvatel, uvedla německá kancléřka Angela Merkelová. Německo má více než 1200 nakažených s potvrdilo třetí oběť nemoci covid-19.
  • V Evropské unii už není jediný stát bez pacienta nakaženého novým typem koronaviru.

12. března - Počet nakažených v České republice překročil stovku (bylo jich 117).

  • Americký prezident Donald Trump ohlásil 30denní zákaz veškerých cest z Evropské unie do Spojených států.
  • Česká váda vyhlásila na 30 dnů kvůli výskytu koronaviru nouzový stav na celém území České republiky. V provozu je nově i bezplatná celostátní informační linka 1212. Kabinet odvolal hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou.
  • Slovensko zpřísní opatření přijatá kvůli epidemii koronaviru. Zavře školy, letiště, restaurace, omezí mezinárodní přepravu a omezí provoz nákupních center, kde si lidé budou moci nakoupit jen potraviny, léky a drogerii. Také uzavře hranice, vstup bude možný jen pro lidi s trvalým či přechodným pobytem. Země má celkem 16 nakažených.
  • Ministerstvo zdravotnictví ČR povolilo a souhlasilo, že lidé se mohou sami nechat testovat na nemoc covid-19 v osmnácti doporučených laboratořích. Musí si to však sami zaplatit. Z pojištění se testování hradí pouze, když ho nařídí hygienici. Cenu testů si každá laboratoř určuje sama.
  • Vedení kanadsko-americké NHL přerušilo kvůli pandemii koronaviru na neurčito sezonu. Zámořská hokejová liga následovala basketbalovou NBA.

13. března - Začal platit zákaz akcí s účastí nad 30 osob, začal platit i zákaz vstupu na sportoviště. Byl také zakázán vstup do provozoven stravovacích služeb mezi 20:00 a 06:00.

  • Íránská armáda dostala příkaz zajistit, aby byly ulice měst do čtyřiadvaceti hodin prázdné. V rámci boje proti koronaviru se má postarat o to, aby nikdo nebyl „v obchodech, na ulicích ani na silnicích“. Potvrzeno v zemi je nyní více než 11 tisíc nakažených a 514 mrtvých.
  • Americký prezident Donald Trump ve Spojených státech vyhlásil stav nouze. Nákaza se v USA potvrdila u téměř 2 000 lidí, přes 40 jich zemřelo.
  • Polsko oznámilo, že zakáže cizincům vstup do země. Všichni Poláci vracející se do vlasti půjdou do dvoutýdenní domácí karantény, oznámil premiér Mateusz Morawieck.
  • Epicentrem světové pandemie koronaviru se nyní stala Evropa, prohlásil generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus. Po Číně nejvíce postiženou zemí je Itálie, kde je podle čtvrteční bilance přes 15 000 případů nákazy a kde nemoci podlehlo více než tisíc lidí.
  • Rakousko oznámuje, že budou kvůli šíření koronaviru zavřeny obchody s výjimkou potravin, drogérií nebo lékáren. Fungovat budou i pošty. Rakousko eviduje 432 případů nákazy koronavirem.
  • Kvůli šíření nákazy nového typu koronaviru se nebude hrát fotbal ani v Anglii. Premier League i nižší soutěže byly do 3. dubna přerušeny. Celkem Velká Británie zatím zaznamenala téměř 600 osob nakažených koronavirem a deset mrtvých.

14. března - Byli ohlášeni první dva vyléčení, pacienti byli z Děčína a patřili mezi první nakažené v ČR.

  • Nařízení vlády kvůli epidemii koronaviru zastavilo mezinárodní linkovou dopravu. Letečtí dopravci smí přistávat pouze na letišti Václava Havla Praha.
  • Francie oznámila, že kvůli šíření nového typu koronaviru zavře restaurace, bary, kluby, kavárny, kina a obchody, uzavření se nebude týkat obchodů se zbožím běžné spotřeby.
  • Spojené státy rozšíří zákaz letů z Evropy kvůli šíření nového typu koronaviru také na Británii a Irsko.

15. března - Na celé Česko bude podle premiéra Andreje Babiše zřejmě uvalena karanténa. „Směřujeme k dalšímu zásadnímu opatření, k tomu maximálnímu,“ řekl Babiš. Pak dodal, že to je karanténa celé České republiky. Znamenalo by to omezení pohybu mimo cesty do zaměstnání. V Česku je potvrzeno už 253 lidí infikovaných koronavirem a do večera jich podle Babiše bude přes 300.

  • Vláda aktivovala Ústřední krizový štáb. V jeho čele stanul náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula.
  • Vláda zakázala do 24. března 06:00 kvůli dalšímu šíření nového typu koronaviru volný pohyb lidí po celé České republice. Zákaz volného pohybu se nevztahuje na cesty do zaměstnání, nezbytné cesty za rodinou, pro základní životní potřeby nebo do zdravotnických zařízení.

16. března - O půlnoci začal platit zákaz vstupu cizinců do ČR a zákaz cestování Čechů do zahraničí (s výjimkami). Češi po návratu z 15 rizikových zemí museli do karantény.

  • Slovensko na dva týdny uzavře maloobchodní prodejny s výjimkou prodeje potravin, lékáren či drogerií. Kabinet v neděli na mimořádném jednání také vyhlásil nouzový stav, který se týká státních zdravotnických zařízení.
  • Kvůli šíření koronaviru uzavře Německo své hranice s Francií, Rakouskem, Švýcarskem, Lucemburskem a Dánskem.
  • Hygienici časně ráno uzavřeli Uničov, Litovel a dalších devatenáct obcí na Olomoucku, aby zabránili šíření koronaviru. Příjezdy střeží policie.

17. března - Fotbalové mistrovství Evropy se kvůli pandemii koronaviru odehraje až v létě 2021. Roční odklad schválila Evropská fotbalová unie s tím, že v průběhu června by se mohly dohrát nyní přerušené ligové a pohárové soutěže.

18. března - Kabinet schválil zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst, který začal platit od půlnoci na 19. března. Vláda též vymezila dvě hodiny pro nákupy pro lidi starší 65 let (platily do 25. května).

  • Počet potvrzených případů nákazy v Česku překročil pět stovek (bylo jich 562).
  • Opatření proti šíření koronaviru budou trvat minimálně ještě měsíc, uvedl předseda Ústředního krizového štábu Romana Prymula.
  • Spojené státy a Kanada uzavřou kvůli pokračující pandemii koronaviru svou společnou hranici.
  • Šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová v rozhovoru s německým deníkem Bild připustila, že spolu s dalšími politiky podcenila nový typ koronaviru. „Myslím, že my všichni, kdo nejsme experti, jsme na začátku koronavirus podcenili,“ řekla.

19. března - Čínské město Wu-chan, odkud se na začátku letošního roku do světa rozšířil nový typ koronaviru, poprvé od začátku nynější pandemie nehlásí žádný nový potvrzený případ nákazy.

Wu-chan hlásí nula nových nakažených. Koronavirus se však do Číny vrací

20. března - Čínská provincie Chu-pej, odkud se do světa rozšířil nový typ koronaviru, nemá už druhý den v řadě žádný nový potvrzený případ nákazy. 

  • Ve Španělsku zemřelo už 1 002 pacientů s nákazou novým koronavirem, nákaza se od února potvrdila celkem u 19 980 lidí.
  • Guvernér amerického státu Kalifornie Gavin Newsom vyhlásil kvůli šíření nového typu koronaviru celoplošnou karanténu. Kalifornie je prvním americkým státem, který přistoupil k plošnému omezení pohybu.
  • Kvůli šíření nového typu koronaviru zrušil americký prezident Donald Trump summit hospodářsky nejvyspělejších zemí G7, který se měl uskutečnit v červnu v rezidenci Camp David v americkém Marylandu. Lídři USA, Kanady, Japonska, Německa, Francie, Itálie, Británie a zástupce Evropské unie se spojí místo toho prostřednictvím videokonference.
  • Už více než 10 000 obětí si vyžádala po celém světě nemoc covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru.

21. března - Počet případů nákazy v Česku překročil tisícovku, bylo jich 1051.

  • Hokejové mistrovství světa, které mělo v květnu uspořádat Švýcarsko, bylo kvůli pandemii koronaviru zrušeno.

22. března - V Česku zemřel první člověk nakažený koronavirem. Pětadevadesátiletý muž trpěl řadou zdravotních problémů.

  • V celém Německu budou kvůli rychlému šíření koronaviru zakázána shromáždění více než dvou lidí.
  • V Itálii počet obětí nákazy koronavirem překročil pět tisíc.  Infikovaných je celkem už 59 138.
  • Spojené státy americké v posledních několika dnech zaznamenaly strmý nárůst počtu nakažených koronavirem na svém území. 
  • Přísná karanténní opatření se začnou rozvolňovat nejdříve od půlky dubna, pokud se nákaza zastaví. Hranice zůstanou zavřené měsíce, ne-li roky, uvedl Roman Prymula. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že zavřené obchody a omezený volný pohyb navrhne zatím prodloužit do 1. dubna. Jako poslední se podle něj budou otevírat školy.
  • Americká firma Gilead Sciences, která vyvinula potenciálně účinný lék proti koronaviru remdesivir, přestává „kvůli přílišné poptávce v posledních dnech“ udělovat povolení k pokusné léčbě. Jedinou výjimku budou tvořit těhotné ženy a děti mladší 18 let, uvedla dnes agentura Reuters s odkazem na prohlášení společnosti.

23. března - Ministři prodloužili omezení volného pohybu do 1. dubna. Znamená to, že do té doby zůstanou uzavřené i restaurace i většina obchodů.

  • Více než miliardu lidí po celém světě už odpovědné úřady vyzvaly, aby kvůli šíření koronaviru zůstali v karanténě. Nemoci covid-19 ve světě podlehlo přes 15 tisíc lidí. 
  • Premiér Andrej Babiš poděkoval lidem, že chápou a respektují nutnost mimořádných opatření vlády, která se snaží zabránit rozšíření infekce koronaviru. „Odvaha nás provázela v těžkých dobách a posilovala naše národní sebevědomí. Našeho ducha. Odvaha, ohleduplnost a vzájemná pomoc, to je to, co vidím dnes,“ řekl v televizním projevu Babiš.
  • Britský premiér Boris Johnson v projevu k občanům Spojeného království řekl, že koronavirová pandemie představuje největší ohrožení, jakému Británie čelí za uplynulé desítky let. Vzkázal lidem, aby zůstávali doma, a oznámil, že bude uzavřena většina obchodů kromě těch, které prodávají potraviny. Na veřejnosti bude povoleno se pohybovat maximálně po dvou s výjimkou lidí, kteří spolu sdílí domácnost.

24. března - Začal platit zákaz pobývat na veřejnosti více než ve dvou lidech.

  • Olympijské hry v Tokiu se letos v létě konat nebudou, dohodli se na tom japonský premiér Šinzó Abe s šéfem Mezinárodního olympijského výboru Thomasem Bachem.
  • Všeobecná fakultní nemocnice v Praze už má k dispozici lék remdesivir a začíná jej podávat pacientovi s těžkým průběhem onemocnění covid-19.
  • Indický premiér Naréndra Módí nařídil na 21 dní úplný zákaz vycházení. Opatření kvůli šíření koronaviru se dotkne všech obyvatel druhé nejlidnatější země světa.

26. března - Počet potvrzených případů v Česku přesáhl 2 000 (bylo jich 2 028).

  • Spojené státy mají nejvíce potvrzených případů nákazy koronavirem na světě. Počet nakažených Američanů dosáhl 82 404, zatímco Čína má 81 782 nakažených obyvatel a Itálie 80 589 případů.

28. března - Belgické úřady oznámily přenos nemoci z člověka na kočku. Nákazu odhalili výzkumníci z lékařské fakulty univerzity v Lutychu. Podle belgických expertů však není důvod domnívat se, že by kočky nebo psi mohli koronavirem nakazit člověka.

  • Již více než dva tisíce lidí zemřelo v USA na nákazu koronavirem. Infikovaných je ve Spojených státech přes 121 tisíc. Vůbec nejvíce obětí nemoci covid-19 má Itálie, kde počet mrtvých přesáhl hranici 10 tisíc.

29. března - Česko odeslalo do Itálie a Španělska dohromady dvacet tisíc ochranných obleků, které mají nejvíce zasaženým zemím pomoci v boji s koronavirem. Dodávka, která je rozdělená napůl, vyrazila na jih Evropy z policejního skladu v Opočínku u Pardubic. Ochranné obleky získalo Česko z Číny.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček označuje nálepkami s českou a španělskou vlajkou krabice s humanitární pomocí. (29. března 2020)

30. března - Počet vyléčených z nemoci covid-19 v ČR dosáhl sta.

  • Testování Chytré karantény začalo na jižní Moravě. Do akce se zapojila také armáda. Vytvořila mobilní týmy odebírající vzorky. Vláda Prymulu do čela Centrálního řídícího týmu covid-19. Prymula tak měl na starosti i projekt chytré karantény.
  • Nákaza koronavirem se v Itálii potvrdila už u více než sto tisíc lidí. Onemocnění v zemi podlehlo dalších 812 pacientů, celkem tamní úřady nyní evidují 11 591 obětí. Itálie je co do počtu obětí stále nejhůře zasaženou zemí na světě.

31. března - Vláda prodloužila omezení volného pohybu kvůli koronaviru do 11. dubna do šesté hodiny ráno. Omezení dosud platilo do 1. dubna. Zákaz vycházení bez pokrývky nosu a úst, se nově nebude vztahovat na děti do dvou let věku a řidiče, kteří jsou v motorovém vozidle sami. Vedení Ústředního krizového štábu převzal nově ministr vnitra Jan Hamáček místo náměstka ministra zdravotnictví Romana Prymuly.

  • Nemoc covid-19, kterou způsobuje koronavirus, si vyžádala už více než 40 tisíc obětí, z toho polovinu v Itálii a ve Španělsku. K dalším nejpostiženějším zemím patří USA, Čína, Francie a Írán.

DUBEN

1. dubna - Krize spojená s šířením koronaviru je největší výzvou pro svět od konce druhé světové války, řekl generální tajemník Organizace spojených národů António Guterres, podle kterého se dá krize překonat jen ve vzájemné solidaritě. Členské státy OSN vyzval k okamžité a koordinované reakci proti šíření koronaviru způsobujícího nemoc COVID-19.

3. dubna - Počet zemřelých v Česku s koronavirem přesáhl 50, bylo jich 57.

  • Slovenská armáda začala testovat obyvatele romských osad na přítomnost koronaviru.
  • Zástupce Světové zdravotnické organizace (WHO) Michael Ryan se vyslovil pro širší používání podomácku vyráběných roušek. Podle koordinátora krizové pomoci není zahalování nosu a úst, které má chránit před kašlem nebo kýcháním, špatný nápad.

6. dubna - Pokud se podaří ochránit rizikové osoby, měla by se velká část populace nemocí covid-19 cíleně promořit, řekl náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula. Premiér Andrej Babiš řekl, že promoření populace je riskantní. Česko podle něj půjde cestou chytré karantény.

  • Tygr v zoologické zahradě v newyorském Bronxu měl pozitivní test na přítomnost koronaviru, uvedl mluvčí zoo Stephen Sautner. Jde o první případ nákazy zjištěné u zvířete ve Spojených státech a o vůbec prvního nakaženého tygra na celém světě.

7. dubna - Koronavirem se nakazilo už asi 1,36 milionů lidí. Nemoci covid-19 podlehlo už bezmála 76 tisíc z nich. 

  • Brněnští právníci David a Vendula Zahumenští podali trestní oznámení na premiéra Andreje Babiše, ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha, ministra vnitra Jana Hamáčka a epidemiologa Romana Prymulu. V souvislosti s vyhlášením nouzového stavu je totiž podezírají z řady trestných činů.

8. dubna - Aktuálně hospitalizovaných lidí s covidem-19 v Česku je 422, což je dosavadní rekord. Počet zemřelých, u nichž se prokázal koronavirus, přesáhl 100.

9. dubna - Letos budou Velikonoce úplně jiné, musí být, vzkázal lidem v televizním projevu premiér Andrej Babiš. Ocenil, že Češi bojují proti koronaviru jako jeden národ. Vláda uvolní až bilion korun na pomoc všem, kdo kvůli koronaviru přišli o příjem, podotkl. Chytrá karanténa podle něj umožní 20 tisíc testů denně.

10. dubna - Nemoc covid-19 si po celém světě vyžádala již přes sto tisíc obětí. Koronavirem, který onemocnění způsobuje, se nakazilo přes 1,6 milionu lidí.

11. dubna - Od tohoto dne mohli lidé začít využívat aplikaci eRouška, kterou připravili odborníci z platformy COVID19CZ.

  • Počet mrtvých na koronavirus v USA už překročil množství zemřelých v Itálii, kde bylo dosud registrováno nejvíce obětí pandemie nemoci covid-19. Ve Spojených státech je 19 816 zemřelých.

12. dubna - Hygienici na jihu Moravy poprvé vytvořili u člověka s covid-19 vzpomínkovou mapu.

13. dubna - Onemocnění covid-19 způsobené koronavirem je desetkrát smrtelnější než takzvaná prasečí chřipka, která se koncem března 2009 objevila v Mexiku, uvedla Světová zdravotnická organizace a vyzvala země, aby zpomalily uvolňování přísných opatření. Šíření koronaviru bude možné zastavit pouze účinnou a bezpečnou vakcínou, dodává WHO.

15. dubna - Státy Severoatlantické aliance poskytnou další vojenské kapacity využitelné pro boj proti šíření koronaviru. Shodli se na tom ministři obrany třicítky během společné videokonference. Podle šéfa NATO Jense Stoltenberga zároveň zintenzivní akce proti dezinformacím o pandemii, které se šíří především z Ruska a Číny.

  • Oficiální zdroje z celého světa od počátku šíření koronaviru ohlásily přes dva miliony případů infekce.

17. dubna - Nemoc covid-19 si na celém světě vyžádala už více než 150 tisíc obětí. Nakažených koronavirem je po celém světě přes 2,2 milionu. Téměř dvě třetiny mrtvých připadají na Evropu. Nejpostiženější zemí jsou ovšem Spojené státy.

21. dubna - Počet zemřelých v Česku, u kterých se prokázala nákaza koronavirem, přesáhl hranici 200.

  • Tým vědců z iniciativy Model antiCOVID-19 pro ČR uvedl, že Chytrá karanténa dokáže nahradit významnou část plošných opatření proti šíření koronaviru, pokud se podaří do domácí izolace dostat tři pětiny lidí, kteří byli ve větším kontaktu s nakaženými.
  • Všechny dostupné důkazy svědčí o tom, že zdrojem nového koronaviru jsou netopýři z Číny, řekla mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO). Důkazy podle ní nenaznačují, že by byl virus uměle upraven nebo dokonce vyroben v laboratoři.
  • Největší pivní festival světa - Oktoberfest - se kvůli koronaviru letos neuskuteční. Na tiskové konferenci to oznámili bavorský premiér Markus Söder a mnichovský primátor Dieter Reiter.

27. dubna - Norsko po šesti týdnech otevřelo třídy pro žáky prvního stupně základních škol. Koronavirus se po celém světě potvrdil již u více než tří milionů lidí.

28. dubna - Sněmovna kývla na prodloužení nouzového stavu do 17. května. „Zvládli jsme pandemii,“ řekl poslancům premiér Andrej Babiš.

29. dubna - Experimentální lék Remdesivir americké společnosti Gilead úspěšně prošel testem a může být účinný už po pěti dnech podávání. Remdesivir byl pokusně použit při léčbě pacientů s covidem-19 v řadě zemí včetně Česka. Studie, kterou zaštítil americký vládní Národní ústav pro alergii a infekční nemoci, přinesla podle výrobce „pozitivní data“. 

  • Zdravotní komplikace související s koronavirem si vyžádaly ve Spojených státech více mrtvých než počet amerických obětí války ve Vietnamu, kde v 60. a 70. letech minulého století padlo 58 318 Američanů. USA jsou koronavirem nejhůře postiženou zemí světa, dosud se zde nakazilo přes milion lidí, z nichž 58 365 zemřelo.

30. dubna - Británie už je za vrcholem epidemie nemoci covid-19, epidemická křivka je na sestupu, řekl na tiskové konferenci premiér Boris Johnson. Počet obětí koronaviru se v Británii zvýšil na 26 711, za den přibylo 614 úmrtí.

KVĚTEN

1. května - Úřady ve Spojených státech povolily nouzové a omezené používání léku remdesivir, po němž se někteří pacienti s covidem-19 rychleji uzdravili.

  • Projekt chytré karantény byl spuštěn v celé ČR.
  • Počet vyléčených v Česku překročil 5000 (bylo jich 5024).
  • Zatímco v Číně se počet nových případů nákazy dlouhodobě drží v řádu jednotek či nižších desítek, Rusko ohlásilo téměř 8 tisíc infikovaných za den. Ve Spojených státech počet obětí překonává hranici dvou tisíc lidí denně. V Německu, které má šíření nemoci již pod kontrolou, se infikovalo už více než 160 tisíc lidí.

2. května - Počet případů nákazy koronavirem přesáhl v Evropě 1,5 milionu. Starý kontinent je tak nejzasaženějším na světě. Nejvíce nakažených eviduje Španělsko.

4. května - Ministr zdravotnictví oznamuje, že se v Česko pokusí o vlastní vývoj vakcíny proti covid-19.

  • Část evropských zemí díky zvolňujícímu se šíření nákazy uvolnila některá opatření zavedená při boji s koronavirem. Po devíti týdnech v domácí izolaci mohli vyrazit ven Italové, řadu podniků otevřelo Španělsko nebo Island. Tlak na uvolňování opatření sílí také v Německu, kde některé státy už nechtějí déle čekat.

5. května - Pacient s onemocněním covid-19 byl ve Francii už měsíc předtím, než země potvrdila první případy nákazy. S novým zjištěním přišli francouzští lékaři. Ukázalo se, že v pařížské nemocnici ležel muž léčený na zápal plic, ve skutečnosti však byl nakažen koronavirem.

Koronavirus byl ve Francii už v prosinci, tvrdí lékaři. WHO to nepřekvapilo

7. května - Babiš oznámil, že se chystá druhá část projektu Chytré karantény, zapojená do ní bude aplikace eRouška nebo sdílení polohy skrz Mapy.cz, vznikne i velké call centrum. Projekt měl propojit informační systémy laboratoří a hygienických stanic a umožnit lepší řízení testování.

11. května - První větší vlna uvolňování v Česku otevřela se nákupní centra, holičství či byly povoleny akce do sta lidí. Vrátili se žáci posledních ročníků základních a středních škol.

  • Česká vláda rozhodla, že lidé budou moci od 25. května chodit venku bez roušky, ale budou muset udržovat odstup dva metry a víc, pokud nepůjdou společně s lidmi, s nimiž žijí ve společné domácnosti. Povinnost nosit roušku zůstane v hromadné dopravě a v uzavřených prostorách.

13. května - Dva migranti na řeckém ostrově Lesbos jsou nakaženi koronavirem. Podle neoficiálních zdrojů jde o první potvrzené případy nákazy koronavirem mezi migranty na řeckých ostrovech. Nejhorší situace kolem nákazy je ve Spojených státech, kde skokově narostl denní počet zemřelých na onemocnění covid-19 oproti posledním dvěma dnům.

14. května - S nemocí covid-19 zemřelo na celém světě již více než 300 tisíc. Potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 je na světě již přes 4,4 milionu. Nejvíce lidí zemřelo s covidem-19 ve Spojených státech, které evidují téměř 85 tisíc mrtvých. Následuje Británie s 33 614 zemřelými, která je tak nejpostiženější evropskou zemí.

15. května - Náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula připustil, že by mohl koncem května opustit svou funkci.

  • Spojené státy by mohly mít vakcínu proti nemoci covid-19 do konce tohoto roku, možná i dřív, řekl americký prezident Donald Trump.
  • Slovinská vláda oficiálně ohlásila, že epidemie koronaviru v zemi skončila. Slovinsko se tak stalo první zemí v Evropě, která tak učinila. Stalo se tak poté, co úřady během dvou týdnů zaznamenávaly méně než sedm nových případů nákazy za den.

16. května - Itálie po téměř třech měsících restrikcí přijatých kvůli šíření koronaviru 3. června zruší všechna dosud platná omezení pohybu, otevře své hranice a dovolí přeshraniční cesty. Příslušný dekret schválila vláda. Do země budou občané EU moci cestovat volně a bez povinné karantény.

17. května - V České republice končí nouzový stav.

Nouzový stav

  • Krizové opatření vyhlašované v případě závažných živelných, ekologických či průmyslových katastrof, nehod nebo jiného nebezpečí, které ve značném rozsahu ohrožují životy, zdraví nebo majetkové hodnoty anebo vnitřní pořádek a bezpečnost.
  • Vyhlašuje ho vláda, v případě nebezpečí z prodlení premiér, přičemž vláda jeho rozhodnutí do 24 hodin od vyhlášení schválí, nebo zruší. Vláda o vyhlášení nouzového stavu musí neprodleně informovat Poslaneckou sněmovnu, která může vyhlášení zrušit.
  • Může být vyhlášen na celém území státu, nebo jen někde. Trvat může nejvíce 30 dnů, se souhlasem Poslanecké sněmovny ale i déle. Jeho vyhlášení upravuje Ústavní zákon.

Zdroj: Ústavní zákon o bezpečnosti České republiky

  • Babiš kritizoval nízkou angažovanost ministerstva zdravotnictví (MZ) v projektu Chytré karantény. Celý projekt hodnotil jako dobrý s tím, že ale nese sebou šíři aspektů a je třeba na něm ještě pracovat. Následně bylo oznámeno, že MZ by mělo formálně převzít chytrou karanténu od 25. května.
  • V Dole Darkov na Karvinsku se šíří onemocnění covid-19. Hygienici oznámili, že evidují 17 nemocných horníků, virem se nakazilo i pět jejich rodinných příslušníků. Zaměstnance podniku proto čeká nejspíš plošné testování na přítomnost nového typu koronaviru v těle.

18. května - Hygienici zahájili plošné testování mezi zaměstnanci Dolu Darkov na covid-19. Dosud bylo otestováno 500 lidí. Mezi zaměstnanci Dolu je 21 nakažených.

  • ČSA po více než dvou měsících obnovily provoz. Na pondělních 12 letů do a z Amsterdamu, Paříže a Frankfurtu si rezervovalo letenky zhruba 640 lidí. Další destinace přidají postupně.
  • Ve Spojených státech se koronavirem nakazilo už více než 1,5 milionu lidí.

19. května - Počet lidí, kteří zemřeli v Česku s nákazou covidem-19, přesáhl hranici 300 (bylo jich 301).

  • NATO pomůže OSN se zajištěním leteckého mostu pro zásilky zdravotnického a ochranného vybavení proti šíření koronaviru v afrických zemích. K dispozici mají spojenci vyčlenit několik letounů pro urgentní přepravu humanitární pomoci. S žádostí se na spojence obrátil úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí.
  • Experimentální vakcína na covid-19 americké společnosti Moderna slaví úspěch. Na základně raného testování na dobrovolnících ukázala, že si po její aplikaci účastníci vytváří protilátky. Jde zatím jen o prvotní testování, pokud ale vše půjde dobře, vakcína by mohla být dostupná již na začátku příštího roku.

20. května - Ve světě se potvrdilo již více než pět milionů případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. S nemocí covid-19, kterou virus způsobuje, zemřelo na světě podle něj přes 325 000 lidí. Nejvíce nakažených hlásí nadále Spojené státy, kde jejich počet přesáhl 1,5 milionu. Na druhé příčce je Rusko, kde počet infikovaných dnes překročil hranici 300 000.

21. května - „Vyhlídka na druhou vlnu koronavirové infekce v Evropě už není vzdálenou teorií, ale realitou,“ říká šéfka Evropského střediska pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) Andrea Ammoniová. Otázkou podle ní zůstává, kdy a v jakém rozsahu nemoc covid-19 opět udeří. „Virus se lidem velmi dobře přizpůsobil. Imunitu stále nemá většina populace. Je zapotřebí dodržovat pravidla,“ říká.

  • Vědci z celého světa, kteří pracují na vývoji vakcíny proti koronaviru, začínají být opatrně optimističtí, že toto úsilí do konce příštího roku přinese ovoce.

22. května - Hygienici pokračují v masivním testování zaměstnanců Dolu Darkov na Karvinsku a jejich blízkých kvůli rozšíření nákazy koronavirem. Ze stovek testů zatím vyšlo pozitivně 150 vzorků, jen u 120 se však podařilo dohledat kontakty nakažených. V „pátrání“ pomáhá projekt chytré karantény i čipy, které monitorují při pohybu zaměstnance v dolech.

23. května - V Evropě se potvrdily už více než dva miliony případů nákazy koronavirem a nadále je tak nejvíce zasaženým kontinentem. Nejpostiženější zemí Evropy co do počtu nakažených je Rusko. Po přičtení více než 9 400 nových případů hlásí 335 tisíc infikovaných. Velké denní přírůstky má stále Brazílie, nejhůř jsou na tom Spojené státy.

  • Španělsko otevře od července hranice turistům ze zahraničí.
  • Brazílie v počtu nakažených koronavirem překonala Rusko, a je tak nyní na druhém místě za Spojenými státy. Celkem se v zemi nemocí covid-19 nakazilo 330 890 osob.

25. května - Druhá velká vlna uvolňování, skončila povinnost nosit venku roušku (s výjimkami), otevřely se vnitřní prostory restaurací, koupaliště a bazény. Hromadné akce byly možné pro 300 lidí, do škol se částečně vrátili žáci prvního stupně ZŠ.

  • Projekt Chytré karantény začal formálně náležet pod MZ. Dosud chytrou karanténu vedl devadesátičlenný centrální řídící tým zřízený pod armádou jako poradní orgán vlády, který vedl Prymula. Ten se od 1. června stal vládním zmocněncem pro vědu a výzkum ve zdravotnictví.
  • V Dole Darkov na Karvinsku, který se stal v minulých týdnech ohniskem koronavirové nákazy, přestali těžit uhlí a omezili provoz na bezpečnostní minimum.

27. května - V rámci uvolnění začali Češi, Slováci a Maďaři mezi svými zeměmi cestovat bez nutnosti negativního testu, pokud se vrátí domů do 48 hodin. Do předkoronavirové podoby se cestování mezi ČR, Slovenskem a Rakouskem se vrátilo 4. června, o den později přibylo Maďarsko.

28. května - Počet zemřelých s covidem-19 ve Spojených státech přesáhl sto tisíc. Nakažených evidují USA zhruba 1,7 milionu. Zpomalení nárůstu mrtvých ale vedl úřady v mnoha amerických státech k uvolnění restrikcí.

29. května - Úřady v Moskvě kvůli změně metodiky významně upravily dosavadní statistiku obětí koronaviru za duben. Nově uvádějí, že v souvislosti s covidem-19 zemřelo 1 561 pacientů místo původních 639. Rusko za poslední den hlásí rekordních 232 obětí. Přírůstky nově infikovaných se nyní rychle zvyšují v Brazílii. Za posledních 24 hodin tam přibylo 26 417 případů nákazy.

30. května - Počet případů nákazy nemocí covid-19 ve světě překonal hranici šesti milionů. Z více než šesti milionů nakažených dosud přes 367 tisíc lidí na komplikace související s infekcí podlehlo.

  • Brazílie předstihla Španělsko v počtu lidí, kteří zemřeli s nemocí covid-19 a stala se v tomto ohledu pátou nejhůře postiženou zemí světa, celkem jich brazilské úřady registrují 27 878.

31. května - Prymula končí na ministerstvu zdravotnictví jako náměstek. 

Roman Prymula (6. března 2020)

ČERVEN

2. června - Začala druhá vlna testování v karvinském Dole Darkov.

  • Vědci potvrdili, že koronavirus postihuje kromě dýchacích cest také cévy

4. června - Obnovuje se volný pohyb mezi Českem a Slovenskem.

  • Rakousko zrušilo kontroly na hranicích
  • Organizace Greenpeace podala trestní oznámení na vedení OKD pro podezření z šíření nakažlivé nemoci. Podnět souvisí s epidemií koronaviru mezi horníky z dolu Darkov a jejich rodinnými příslušníky.
  • Účinná vakcína proti nemoci covid-19 bude zřejmě k dispozici nejpozději začátkem příštího roku, řekl novinářům výkonný ředitel Asociace inovativního farmaceutického průmyslu (AIFP) Jakub Dvořáček. V klinické fázi testování je ve světě podle něj nyní deset kandidátních vakcín, dalších 123 je před klinickým testováním.

5. června - Premiér Andrej Babiš vzkázal opozici, ať nestraší druhou vlnou epidemie. Plošné omezení už nikdy vláda nezavede, je třeba zvládnout ekonomickou krizi. Premiér to řekl na tiskové konferenci po jednání vlády. Později upřesnil, že Česko je na druhou vlnu připraveno.

Přírůstek pacientů s covid-19 za sedm dní v krajích

7500

Karlovarský kraj

absolutně na 100 tisíc
Případů 14. 3. 1 0,3
Za sedm dní: 101224 34352,3
Za čtrnáct dní: 101224 34352,3
Mrtvých 1719 583,4

Ústecký kraj

absolutně na 100 tisíc
Případů 14. 3. 0 0,0
Za sedm dní: 335658 40885,8
Za čtrnáct dní: 335658 40885,8
Mrtvých 3582 436,3

Liberecký kraj

absolutně na 100 tisíc
Případů 14. 3. 1 0,2
Za sedm dní: 192906 43477,7
Za čtrnáct dní: 192906 43477,7
Mrtvých 1668 375,9

Královéhradecký kraj

absolutně na 100 tisíc
Případů 14. 3. 1 0,2
Za sedm dní: 258354 46833,2
Za čtrnáct dní: 258354 46833,2
Mrtvých 2369 429,4

Pardubický kraj

absolutně na 100 tisíc
Případů 14. 3. 2 0,4
Za sedm dní: 243420 46573,1
Za čtrnáct dní: 243420 46573,1
Mrtvých 2038 389,9

Kraj Vysočina

absolutně na 100 tisíc
Případů 14. 3. 0 0,0
Za sedm dní: 212808 41742,4
Za čtrnáct dní: 212808 41742,4
Mrtvých 1923 377,2

Středočeský kraj

absolutně na 100 tisíc
Případů 14. 3. 0 0,0
Za sedm dní: 639850 46193,9
Za čtrnáct dní: 639850 46193,9
Mrtvých 4638 334,8

Jihomoravský kraj

absolutně na 100 tisíc
Případů 14. 3. 1 0,1
Za sedm dní: 519045 43544,4
Za čtrnáct dní: 519045 43544,4
Mrtvých 5393 452,4

Olomoucký kraj

absolutně na 100 tisíc
Případů 14. 3. 3 0,5
Za sedm dní: 277946 43977,8
Za čtrnáct dní: 277946 43977,8
Mrtvých 2617 414,1

Zlínský kraj

absolutně na 100 tisíc
Případů 14. 3. 1 0,1
Za sedm dní: 264875 37679,3
Za čtrnáct dní: 264875 37679,3
Mrtvých 2455 349,2

Moravskoslezský kraj

absolutně na 100 tisíc
Případů 14. 3. 5 0,4
Za sedm dní: 505768 42128,4
Za čtrnáct dní: 505768 42128,4
Mrtvých 5558 463,0

Hlavní město Praha

absolutně na 100 tisíc
Případů 14. 3. 6 0,5
Za sedm dní: 620039 46820,9
Za čtrnáct dní: 620039 46820,9
Mrtvých 3989 301,2

Jihočeský kraj

absolutně na 100 tisíc
Případů 14. 3. 0 0,0
Za sedm dní: 277847 43138,4
Za čtrnáct dní: 277847 43138,4
Mrtvých 2948 457,7

Plzeňský kraj

absolutně na 100 tisíc
Případů 14. 3. 4 0,7
Za sedm dní: 264272 44799,5
Za čtrnáct dní: 264272 44799,5
Mrtvých 2615 443,3
Mapa je obarvena podle sedmidenního přírůstku případů na 100 tisíc obyvatel v daném okrese. Zdroj: Otevřená data ÚZIS.
  • Do Rakouska a Maďarska už bez omezení, úplně otevřelo hranice i Sasko
  • Brazílie v počtu zemřelých s koronavirem předstihla Itálii. Za uplynulých 24 hodin tamní ministerstvo zdravotnictví hlásí rekordních 1437 úmrtí a 30 925 nových případů nákazy. Celkový počet zemřelých s koronavirem tak v nejvíce zasažené latinskoamerické zemi vystoupil na 34 021, více mrtvých hlásí jen Spojené státy a Británie.
  • Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučila veřejnosti nosit látkové roušky v místech, jako jsou prostředky hromadné dopravy či obchody, kde je obtížné dodržovat odstup od ostatnéích lidí. WHO se nejdříve k nošením roušek veřejností stavěla zdráhavě, později názor na zahalování nosu a úst začala měnit, vždy ale roušky označovala za dobrovolný doplněk karanténních opatření. WHO rovněž veřejnost nabádala k tomu, aby respirátory a profesionální roušky ponechala dostupné především pro zdravotníky.

6. června - AstraZeneca začíná vyrábět vakcínu proti covid-19, přesto že klinické testování ještě probíhá

8. června - Na veřejné akce může od 8. června přijít až 500 lidí. Žáci 2. stupňů základních škol mohou chodit do školy na konzultace i třídnické hodiny. Divadla, kina či koncertní sály už nemusejí dodržovat rozestupy v hledištích, zrušena budou omezení pro restaurační zahrádky. Roušku nemusejí mít ani televizní a rozhlasoví moderátoři a redaktoři s hosty ve studiu, při dodržení dvoumetrového rozestupu.

  • Žáci druhého stupně i středoškoláci se vracejí do škol (dobrovolná docházka, výuka jeden až dva dny v týdnu)
  • Počet nakažených ve světě překonal sedm milionů. S infekcí zemřelo přes 400 000 lidí. Nejpostiženější zemí dlouhodobě zůstávají Spojené státy s více než 1,9 milionem případů nemoci covid-19, za kterými následují Brazílie s takřka 700 000 infikovanými a Rusko s 467 000 nakaženými.

9. června - Druhá vlna plošných testů odhalila další desítky nemocných horníků, nakažen je i zdravotnický personál chirurgie v Karviné, či bohumínské interny. Dvě vlny plošného testování důlních zaměstnanců a navazující odběry v jejich rodinách, už v souvislosti s Darkovem odhalily celkem 459 pozitivních osob.

11. června - Rusko překonalo počet půl milionu nakažených, za poslední den přibylo 8 800 nově nakažených. Na 6 500 lidí s nemocí covid-19 zemřelo. Rusko zůstává z hlediska počtu nakažených třetí nejpostiženější zemí světa, po USA a Brazílii.

12. června - Globálně přibylo nejvíce nakažených za den, USA a Brazílie, země s nejvyššími počty, hlásí desetitisíce infikovaných a stovky obětí denně.

15. června - OKD musí otestovat i horníky z dalších dolů kromě Darkova.

  • Uvolnění opatření – končí povinnost zakrývat si ústa a nos. Výjimkou stále zůstávají vnitřní prostory a hromadné akce. Na trzích lidé opět mohou jíst a pít občerstvení, které si tam koupí. V restauracích bude možnost podávat švédské stoly a na určité venkovní akce může přijít až 2 500 lidí.
Velká města plánují posílit městskou dopravu. Snímek je z úterního podvečera na...
  • Německo o půlnoci ukončilo veškeré kontroly na svých hranicích zavedené v souvislosti s pandemií koronaviru. Do spolkové republiky se tak znovu volně dostanou občané všech sousedních zemí včetně Česka.

16. června - Německo spustilo trasovací mobilní aplikaci, která má pomoci zamezit dalšímu šíření koronaviru. Německý ministr vnitra veřejnost ujistil, že Corona-Warn-App zaručuje tak vysokou ochranu osobních údajů, že ji mohou používat i členové vlády.

  • Počet nakažených koronavirem celosvětově překonal hranici osmi milionů, když se za pouhý týden nakazil další milion lidí. Více než čtvrtinu všech potvrzených případů evidují Spojené státy.
  • Celé vedení Prahy musí do karantény, kvůli setkání s nakaženým náměstkem primátora Petrem Hlubučkem.

18. června - Novým ohniskem onemocnění covid-19 v Moravskoslezském kraji je Domov pro seniory a Domov se zvláštním režimem Důstojnost v Nýdku na Frýdecko-Místecku. Nemoc se prokázala u desítek klientů a jedné tamní zaměstnankyně. Hygienici nařídili dvě vlny plošného testování i čtrnáctidenní karanténu.

19. června - V Česku během čtvrtka přibylo 118 potvrzených případů nákazy koronavirem. Je to nejvyšší denní přírůstek od 21. dubna. Od té doby se nárůst až na dvě výjimky držel pod stovkou, v posledních dnech se pohyboval kolem padesátky.

  • Přes sto nově pozitivně testovaných na koronavirus napočítali hygienici v Moravskoslezském kraji za dva dny. To je přimělo zpřísnit protiepidemická opatření pro Karvinsko a Frýdecko-Místecko. Právě tam se totiž aktuálně nacházejí dvě největší ohniska nemoci covid-19 v kraji.

20. června - V Česku během pátku přibylo dalších 126 nových případů nákazy koronavirem. Je to nejvyšší denní přírůstek za poslední dva měsíce, stejně jako poměr nakažených k počtu provedených testů. Laboratoře provedly 3 050 testů, zhruba o 1 000 méně než v předchozích dnech. Poměr nakažených k počtu testovaných tak stoupl na 4,13 procenta.

  • Počet lidí nakažených koronavirem v Brazílii překročil hranici jednoho milionu, za den přibylo rekordních 54 771 případů.

22. června - Světová zdravotnická organizace (WHO) oznámila, že za předchozí den ve světě přibylo rekordních 183 tisíc potvrzených případů nákazy koronavirem. Celková bilance se tak zvedla na 8,7 milionu nakažených. Dvě třetiny nových úmrtí pocházejí z Ameriky. V Chile přibylo 5 607 nakažených, a země tak předstihla Itálii. V Německu prudce vzrostlo reprodukční číslo.

  • Vlna uvolňování vládních nařízení navýší návštěvní kapacitu hromadných akcí na 5 000 lidí. Od začátku týdne se k běžnému provozu mohou vrátit také koupaliště, muzea či hrady. Uvolnění opatření se ale netýká Karvinska a Frýdecko-Místecka, kde epidemiologové řeší lokální ohniska nemoci covid-19.

23. června - Evropské státy pokračují v návratu k běžnému životu po koronavirové epidemii a uvolňují další opatření. 

24. června - Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová je v karanténě. Jeden z pracovníků její kalendáře totiž přišel do kontaktu s člověkem pozitivním na koronavirus.

25. června - Remdesivir od americké společnosti Gilead Sciences dostal povolení Evropské agentury pro léčivé přípravky k podmínečné registraci. Souhlasné stanovisko znamená, že mohl být jediný lék určený přímo na nemoc covid-19 registrovaný už příští týden. Na trh se však nedostane hned, registrace je pro možnou distribuci a podávání léku zásadní. Remdesivir by mohli dostávat pacienti starší 12 let.

Remdesivir čeká na registraci, lék na covid-19 by ji mohl mít příští týden

28. června - V Česku přibylo 305 lidí nakažených koronavirem, což je nejvyšší počet od 3. dubna. Epidemiolog Roman Prymula potvrdil slova ministra Adama Vojtěcha, že se o druhou vlnu epidemie nejedná. Většina nakažených žije v Moravskoslezském kraji.

  • Koronavirus se prokázal u 10 milionů lidí, epicentrem je Jižní Amerika
  • Počet lidí, kteří zemřeli v souvislosti s nemocí covid-19, už ve světě přesáhl hranici půl milionu. Nejvíce úmrtí nadále evidují Spojené státy se 125 747 zemřelými. Druhý největší počet obětí choroby, 57 070, má Brazílie. Na třetím místě je Británie, kde kvůli nemoci zemřelo 43 634 lidí.

29. června - V Praze zůstanou kvůli většímu riziku šíření koronaviru i po rozvolnění opatření od 1. července povinné roušky v metru a při hromadných akcích ve vnitřních prostorách. V tiskové zprávě to dnes oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Roušky zůstanou po rozvolnění povinné také v Moravskoslezském kraji, kde se v poslední době objevila lokální ohniska nemoci covid-19 způsobované koronavirem.

ČERVENEC

1. července - Skončila (až na regionální výjimky, jako třeba pražské metro nebo hromadné akce v Praze nad sto lidí) povinnost nosit roušky ve vnitřních prostorách.

  • Hlavní hygieničkou se stává Jarmila Rážová.
  • Ostravští hygienici budou musel obhájit svůj postup při řešení nákazy koronavirem na Karvinsku. Trestní oznámení pro šíření nakažlivé lidské nemoci z nedbalosti na ně podává ekologická organizace Greenpeace, podle níž nechali horníky na holičkách.
  • Zdravotnická část informační linky 1212, kterou ministerstvo založilo kvůli koronaviru, po více než stech dnech končí. Přechází pod novou oficiální linku pro veřejnost 224 972 222, která se věnuje všem zdravotnickým tématům. Podnikatelská část linky 1212 funguje dále. Operátoři na lince vyřídili od 20. března zhruba 25 tisíc hovorů.

2. července - Společnost OKD oznamuje, že přerušuje těžbu ve všech svých čtyřech dolech. Důvodem je koronavirová epidemie na šachtách. Do kraje přijel i ministr zdravotnictví Vojtěch Adam, aby na místě projednal aktuální opatření.

3. července - Globální počet zaznamenaných případů nákazy koronavirem přesáhl 11 milionů. Bilance představuje další smutný milník v pandemii, která si za šest měsíců vyžádala více než půl milionu mrtvých.

5. července - Podle ministra zahraničních věcí Tomáše Petříčka měla vláda na Karvinsku reagovat rychleji. 

Vláda možná měla na Karvinsku reagovat rychleji, myslí si Petříček

8. července - V USA úřady zaznamenaly dosud nejvyšší denní bilanci nových případů nákazy koronavirem. Za 24 hodin se infekce potvrdila u více než 60 tisíc lidí. Rekordní čísla nákazy hlásí i Latinská Amerika. 

9. července - Počet zaznamenaných případů nákazy koronavirem celosvětově přesáhl 12 milionů.

11. července - Na party v pražském klubu Techtle Mechtle se covidem nakazilo téměř 200 lidí. Hygienici jednotlivé případy stopují dalších 14 dní.

Šíření případů nemoci covid-19 z pražského klubu Techtle Mechtle. (3. srpna 2020)

12. července - Donald Trump poprvé nasadil roušku. Dosud její nošení odmítal, nyní otočil. „Nošení roušky v nemocnici je skvělá věc,“ prohlásil. Spojené státy podle Univerzity Johnse Hopkinse zaznamenaly 66 528 nových případů nákazy koronavirem během 24 hodin. To představuje nový rekord, země je nejhůře postiženou na světě.

13. července - V celém jihlavském okrese budou znovu povinné roušky. Zakrytí nosu a úst bude od úterního odpoledne povinné v městské hromadné dopravě, ve veřejných budovách, obchodech i u provozovatelů služeb. Na odpoledním jednání tak rozhodl jihlavský krizový štáb.

  • Světová zdravotnická organizace WHO ohlásila dosud nejvyšší denní nárůst počtu nakažených koronavirem od začátku pandemie. Po celém světě se podle ní za 24 hodin infekce potvrdila u 230 370 lidí. Desetitisíce nových nálezů oznámily také USA nebo Brazílie. V některých evropských zemích se mírně zhoršuje epidemická situace, například v Maďarsku či Španělsku.
  • Chorvatsko oznámilo svůj dosud nejvyšší denní přírůstek případů nákazy koronavirem. Epidemiologická situace v zemi se za poslední dobu znatelně zhoršila, úřady se proto rozhodly opětovně zpřísnit některá opatření. Znovu povinné jsou i roušky v obchodech.

15. července - Francouzští lékaři informovali o prvním případu přenosu nemoci covid-19 z těhotné ženy na plod v děloze. U dítěte se několik dní po narození objevil zápal mozku, který byl vyvolán virem, jenž se do těla dítěte dostal přes placentu. Nakažené dítě se již zotavilo. Lékaři o případu informovali v časopise Nature Communications.

17. července - Hygienici zpřísnili opatření proti koronaviru v celém Moravskoslezském kraji. Už dříve se v některých oblastech vrátila povinnost nosit roušky nebo zákazy návštěv v nemocnicích (týkalo se to třeba Karvinska), nikdy ale přísnější režim nezasáhl celý kraj.

  • Koronavirus už se rozšířil také do vzdálené rezervace v peruánské části Amazonie, kde se nemocí covid-19 nakazilo několik členů kmene dobrovolně izolovaného od ostatního světa. Odborníci i aktivisté v souvislosti s tím varovali, že pandemie může tuto domorodou komunitu zcela zdevastovat, protože její členové nemají vůči zavlečeným nemocem téměř žádnou imunitu.

18. července - Počet nakažených koronavirem ve světě od začátku pandemie překročil 14 milionů. Je to poprvé, co ve světě přibyl milion nově potvrzených případů za méně než 100 hodin. Počet lidí, kteří ve světě podlehli komplikacím po nákaze koronavirem, překročil 600 tisíc.

20. července - Nová vakcína proti nemoci covid-19, kterou vyvinuli vědci z britské Oxfordské univerzity, se ukázala jako bezpečná. Alespoň podle pondělních výsledků první fáze klinické studie uveřejněných v prestižním časopise Lancet. Vakcína nevyvolává žádné závažné vedlejší účinky a imunitní systém na ni časně a dobře reaguje.

21. července - Rakouská vláda se rozhodla zpřísnit některá preventivní opatření proti šíření koronaviru. Patří mezi ně například mimořádné kroky na hranicích zaměřené na kontrolu osob přijíždějících z rizikových zemí nebo povinnost nosit roušky v některých obchodech či v bankách.

22. července - Počet aktuálně potvrzených nemocných lidí koronavirem v Česku poprvé od začátku epidemie přesáhl hranici pěti tisíc.

  • Počet dosud zaznamenaných případů koronaviru ve světě překonal 15 milionů. Pandemie covidu-19 zrychluje, zatímco způsob boje s ní se napříč státy nadále různí. 

25. července - Začala platit povinnost nosit roušky na vnitřních hromadných akcích nad 100 lidí v celé ČR.

26. července - Vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček uvedl, že projekt Chytré karantény pod ministerstvem zdravotnictví nefunguje tak, jak má. Jeho realizace by se proto mohla opět ujmout armáda. Ministr Vojtěch řekl, že elektronické nástroje chytré karantény fungují, ale problémy jsou třeba s prací testovacích laboratoří.

  • Výkonný ředitel Asociace provozovatelů mobilních sítí Jiří Grund řekl, že chytrá karanténa využívá data z mobilních sítí zatím jen z malé části.

28. července - Ministr školství Robert Plaga sdělil, že nový školní rok začne pro všechny žáky 1. září ve školách. Při běžné výuce se budou ale dodržovat přísná hygienická pravidla.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga na tiskové konferenci k termínům maturitních, přijímacích a závěrečných zkoušek pro školní rok 2019/2020. (23. března 2020)

SRPEN

1. srpna - V Německu se dál zvyšuje počet nakažených novým typem koronaviru. Za posledních 24 hodin přibylo 955 potvrzených případů infekce. V předchozích týdnech se v této zemi denní bilance držela až na výjimky mezi 300 a 500 nově nakaženými. V Berlíně přesto demonstrovalo patnáct tisíc lidí proti restrikcím. Shromáždění dělá úřadům starosti kvůli možnému šíření infekce.

  • Premiér Andrej Babiš na sociálních sítích oznamuje, že odjíždí na dovolenou do Řecka. Podle něj mu „kolegové říkají, že už je nesnesitelný a má vypadnout“.

3. srpna - Ministerstvo zdravotnictví ukázalo aktuální mapu Česka podle epidemiologického rizika v jednotlivých okresech. Ty jsou bílé, maximálně zelené. Takzvaný semafor je rozdělený na čtyři stupně podle míry rizika, kterou označí bílá, zelená, žlutá a červená barva. „Není to robotický systém, který by znamenal automatické restrikce,“ řekla hlavní hygienička Jarmila Rážová.

10. srpna - Šestitýdenní přerušení těžby černého uhlí na Karvinsku, způsobené rozšířením koronaviru mezi tamními horníky, se pomalu chýlí ke konci. Společnost OKD připravuje jednotlivé šachty na další práci.

11. srpna - Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že ruské ministerstvo zdravotnictví schválilo první očkovací látku proti nemoci covid-19 na světě. Podle Putina už na sobě vakcínu vyzkoušela i jedna z jeho dcer. Látku vyvinul ústav epidemiologického a mikrobiologického výzkumu Nikolaje Gamaleji a dostala označení Sputnik V, které odkazuje na družici Sovětského svazu.

Máme první vakcínu proti koronaviru na světě, oznámil ruský prezident

  • Počet potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 už v globálním měřítku překonal 20 milionů. Uvádí to agentura Reuters i americká Univerzita Johnse Hopkinse (JHU), jejichž pracovníci shromažďují oficiální údaje z celého světa. S nemocí covid-19, kterou virus způsobuje, je aktuálně v součtu všech národních statistik spojováno na 733 tisíc úmrtí.

14. srpna - Desetitisíce britských turistů se snaží dostat z Francie či Nizozemska, aby se vyhnuly povinné dvoutýdenní karanténě. Eurotunel varuje před dlouhými frontami, aerolinky plánují nasadit větší letadla. Lidé musejí počítat s tím, že se jejich narychlo plánovaný návrat prodraží. Situace se komplikuje i jinde v Evropě. Třeba Itálie nařídila povinné testy pro navrátilce z Chorvatska a Řecka.

16. srpna - Počet případů koronaviru v ČR přesáhl 20 tisíc.

17. srpna - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch po jednání Rady pro zdravotní rizika, které předsedá premiér, avizuje, že od 1. září zavede povinné nošení roušek v MHD a vnitřních prostorách. Opatření má bránit šíření viru po zahájení školního roku, který s sebou přináší častější kontakty mezi lidmi i cestování.

19. srpna - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch uvádí, že od 1. září pod hrozbou až třímilionové pokuty nařizuje nosit roušky ve všech vnitřních prostorách v Česku. Premiér Andrej Babiš následně oznamuje, že o tom nevěděl a povinnost nosit roušky uvnitř se mu nelíbí.

20. srpna - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nakonec oznamuje, že v restauracích, nákupních centrech či školách se roušky nosit nebudou. Činí tak po schůzce s premiérem. Na školách se roušky zavedou se jen tehdy, když se zhorší situace. Opatření se bude vázat na druhý, oranžový stupeň rizika na takzvaném semaforu, který hodnotí okresy podle míry rizika nákazy nemocí covid-19.

24. srpna - Epidemiolog Rastislav Maďar na vlastní žádost skončil jako člen pracovní skupiny ministra zdravotnictví pro uvolňování karanténních opatření. Mluvil o podpásových útocích.

Epidemiolog Maďar končí s ministerstvem. Kvůli zákeřným podpásovkám

28. srpna - Maďarsko od 1. září nejméně na měsíc uzavře hranice pro cizince, aby zabránilo šíření koronaviru. Výjimku budou mít vojenské konvoje, humanitární tranzit či obchodní nebo diplomatické cesty. Maďaři vracející se ze zahraničí budou muset do karantény. Opustit ji budou moci pouze po dvou negativních testech na covid-19. Maďarsko zatím zaznamenalo 5511 nakažených, z nichž 614 zemřelo.

30. srpna - Koronavirem se na celém světě nakazilo už více než 25 milionů lidí. Nejvíce lidí se infikovalo ve Spojených státech, Brazílii a Indii. S covidem-19, který virus způsobuje, na světě zemřelo přes 840 tisíc lidí.

31. srpna - Premiér Andrej Babiš se při debatě na Bledském strategickém fóru ve Slovinsku chlubí, že je Česko “best in covid”. Tedy že republika nejlépe zvládla epidemii koronaviru.

ZÁŘÍ

1. září - Vrátila se povinnost nosit roušky na úřadech, ve zdravotnických zařízeních, v zařízeních sociálních služeb (a měly být také ve volebních místnostech u říjnových senátních a komunálních voleb). Zakrytí nosu a úst je opět povinné také v prostředcích veřejné dopravy.

  • Pro hromadné venkovní akce je povolena účast maximálně 1 000 osob; v případě oddělených sektorů lze za dodržení podmínek naplnit i prostory s kapacitou nad 1 000 osob. Na akcích uvnitř budov je povolená účast maximálně 500 osob, také s navýšením v případě oddělených sektorů.
  • V Praze začaly být roušky povinné nejen v přepravním prostoru metra, ale i ve vestibulech, na Letišti Václava Havla a ve vnitřních prostorách nádražních budov.
  • Ministerstvo zdravotnictví představuje druhou verzi aplikace eRouška.
  • Ministerstvo zdravotnictví spustilo 1. září novou linku 1221 jako jeden z nástrojů chytré karantény.
  • V Česku začal nový školní rok. Asi dvě desítky škol z celkem 12.000 zůstaly kvůli karanténě zavřené, další se uzavřely v následujících dnech a na dalších školách se postupně ocitly v karanténě buď celé třídy, nebo skupiny žáků. Nošení roušek povinné nebylo, hygienici nošení roušek doporučovali, rozhodnout museli ředitelé škol.

2. září - Hlavní hygienička Jarmila Rážová je pozitvní na koronavirus. Ministr Adam Vojtěch a další zaměstnanci míří do karantény. S Rážovou jednal také ministr, ten do karantény nešel.

4. září - Byl proveden rekordní počet testů -13 589.

  • Pražská hlavní hygienička Zdeňka Jágrová přiznává, že její podřízení nejsou schopni trasovat lidi, s nimiž se nakažení setkali.
  • Ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Jágrová oznámila, že od 14. září by měli školáci a studenti v Praze opět nosit roušky ve společných prostorách škol. Opatření se týkalo i středních a vysokých škol. Část škol toto opatření zavedla již při zahájení školního roku 1. září.

8. září - Světová zdravotnická organizace (WHO) varuje před situací v Česku

9. září - V Praze začaly být roušky znovu povinné i v obchodech a v nákupních centrech, zařízení stravovacích služeb musely být uzavřené od půlnoci do 6:00.

  • Přibylo rekordních 1 164 potvrzených případů nákazy koronavirem, předchozím maximem bylo 796 případů ze 4. září. Počet případů se blíží 30 tisícíům (29 877), zemřelo 441 lidí.

10. září - V celé ČR byla zavedena povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov. Počet testů přesáhl milionovou hranici.

13. září - V Česku je druhá vlna koronavirové epidemie. Za 14 dnů až tři týdny může být stejně vysoký počet hospitalizovaných jako na jaře, řekl v Otázkách Václava Moravce epidemiolog Roman Prymula.

  • V Rakousku začala druhá vlna koronavirové krize, uvedl rakouský kancléř Sebastian Kurz. Země ohlásila znepokojující počet 869 nově nakažených, v neděli bylo nových infekcí 463. Kurz je přesvědčen, že denní přírůstek případů v Rakousku brzy dosáhne tisícové hranice.
  • Zrušení srpnového nařízení o opětovném nošení roušek byla chyba, přiznal ministr kultury Lubomír Zaorálek. Sociální demokracie podle něj bude na vládě prosazovat obnovení krizového štábu. Vládu však hájí – neselhala, klíčové jsou nízké počty nakažených.
  • Izraelská vláda schválila v celé zemi třítýdenní karanténu, která vstoupí v platnost od pátku. Opatření, jehož cílem je zbrzdit šíření koronaviru, oznámil premiér Benjamin Netanjahu. Podrobnosti zatím nejsou známé.

16. září - Švédsko ohlásilo nejméně nově nakažených koronavirem od března. Hlavní švédský epidemiolog Anders Tegnell přičítá příznivé výsledky „udržitelné strategii“ boje proti nákaze.

  • Poprvé bylo v Česku přes 2 000 případů za den (2 133).

17. září - Ministr Vojtěch sdělil, že ministerstvo zdravotnictví od 18. září nařizuje nošení roušek ve školách s výjimkou prvního stupně základních škol i při výuce ve třídách.  Denní přírůstek poprvé překonal 3 000 (3 125). Počet mrtvých dosáhl hranice 500.

18. září - Roušky začaly být povinné i ve třídách při výuce (s výjimkou prvního stupně základních škol). Strmý nárůst potvrzených případů koronaviru v Česku pokračuje. 

  • Byla spuštěna nová verze aplikace eRouška 2.0.
  • Evropská unie potvrdila, že koupí vakcínu proti nemoci covid-19, kterou vyvíjejí farmaceutické firmy Sanofi a GSK. GSK na svém webu uvádí, že obě strany podepsaly předběžnou smlouvu o nákupu až 300 milionů dávek. EU už uzavřela podobnou dohodu také se společností AstraZeneca.
  • Doručovatelé České pošty již roznesli všem téměř třem milionům lidí starších 60 let do schránek zásilky s rouškami a respirátorem.

21. září - Vláda kvůli poslednímu vývoji koronavirové epidemie znovu aktivovala Ústřední krizový štáb. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch rezignoval. O několik hodin později jej nahrazuje dosavadní vládní zmocněnec pro vědu a výzkum Roman Prymula. Celkový počet případů koronaviru v ČR přesáhl 50 000.

  • Pražské vysoké školy zavedly distanční výuku, stejně jako některé mimopražské univerzity.
  • Premiér Andrej Babiš kvůli zhoršující se koronavirové situaci promluvil ke všem obyvatelům Česka. „Po hezkém létě začíná podzim a my se opět nacházíme ve velmi složité situaci. Čísla nákazy závratně rostou,“ řekl v televizním projevu. Přiznal, že polevit přes léto v opatřeních byla chyba. Všechny vyzval k soudržnosti a dodržování pravidel.
  • Počty nakažených zdravotníků se stále zvyšují. Tabulky vydané Ústavem zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zveřejnily, že v Česku na koronavirus zemřel první lékař. Celkem se jich od začátku epidemie nakazilo 590.

23. září - Čeští vědci úspěšně dokončili první fázi vývoje vakcíny proti novému typu koronaviru. Prototyp testovaný na hlodavcích je bezpečný a vyvolal imunitní reakci. Na vakcíně spolupracuje Státní zdravotní ústav (SZÚ) s Ústavem hematologie a krevní transfuze a Institutem klinické a experimentální medicíny (IKEM).

24. září - Byla znovu omezena otevírací doba restaurací a barů, musely mít zavřeno mezi 22:00 a 06:00. Byl omezen byl počet diváků na venkovních sportovních a kulturních akcích na 2000, na vnitřních na 1000 sedících lidí, pokud jde o akce s více sektory.

  • Izraelská vláda po mnohahodinovém jednání schválila zpřísnění podmínek celostátní karantény, která v zemi platí od 18. září. Zvýšená opatření začnou platit od pátku. Zavřít se mají synagogy, trhy a firmy, které nejsou nezbytné pro chod země. Omezí se i místní MHD.

25. září - Do širokého používání vakcíny by mohl počet obětí covidu-19 dosáhnout dvou milionů, bez cílených opatření i více, odhaduje představitel WHO Mike Ryan.

28. září - Slovensko od října kvůli šíření koronaviru zakáže až na výjimky konání hromadných akcí, včetně sportovních. Omezí také provoz restaurací a dalších podobných zařízení, opět zavede i limit počtu zákazníků v prodejnách. Vláda bude rozhodovat o vyhlášení nouzového stavu.

  • Celosvětový počet úmrtí s onemocněním covid-19 překonal hranici jednoho milionu. Počet případů nákazy koronavirem podle těchto výpočtů překročil 33 milionů.

30. září - V Česku poprvé bylo kvůli covidu-19 v nemocnicích přes tisíc lidí (1 028).

ŘÍJEN

2. října - Více než 19 816 zaměstnanců Amazonu ve Spojených státech se od března nakazilo koronavirem. Technologický gigant čelí nařčení, že během prvních měsíců pandemie na zdraví pracovníků příliš nehleděl. Zveřejněnou statistiku však považuje za dobrý výsledek a vyzývá, ať čísla nakažených ukážou i ostatní velcí zaměstnavatelé.

3. října - Počet zemřelých v Česku překonal hranici 700 a počet případů hranici 80 tisíc.

4. října - Zubař Roman Šmucler, kardiochirurg Jan Pirk nebo psychiatr Radkin Honzák v otevřeném dopise apelují na vládu, aby nedělala drastická opatření proti šíření viru. Dle nich ohrožují lidi více než nemoc samotná. Epidemiologové, virologové či pracovníci jednotek intenzivní péče se od apelu distancují.

Zrušte opatření, žádají Pirk, Šmucler a další. Nerozumí tomu, reaguje Prymula

5. října - Opět začal platit nouzový stav, mimo jiné se na dva týdny uzavřely střední školy v rizikových oblastech (což je většina území ČR). Byly zakázány hromadné akce ve vnitřních prostorách nad deset lidí, venku nad 20. V restauracích může u jednoho stolu sedět maximálně šest lidí.

  • V nejrizikovějších okresech byly na dva týdny uzavřeny střední školy s výjimkou praktické výuky. Na ZŠ byl zakázán zpěv v hodinách hudební výchovy, tělocvik na druhém stupni byl možný jen venku. Ve stejných okresech přešly na výuku na dálku i základní umělecké školy (ZUŠ) a vyšší odborné školy.
  • Na Slovensku bude od 8. 10. kvůli šíření koronaviru platit nouzový stav, prozatím byl vyhlášen na dobu pětačtyřiceti dnů. Rozhodla o tom ve středu vláda, oznámil na internetu premiér Igor Matovič. Nouzový stav dává státu možnost například omezit základní práva lidí.
  • Zdravotníků, kteří jsou aktuálně v izolaci kvůli pozitivnímu testu na covid-19, je desetkrát víc než na začátku září. Celkem jich je skoro 2 500, více než tisícovka zdravotních sester, ukazují data ke 3. říjnu, která zveřejnila Česká lékařské komora. Za poslední týden se počet aktuálně nemocných lékařů zvýšil o 181, zdravotních sester o 323 a ostatních zdravotníků o 277.
  • Ministr zdravotnictví Roman Prymula oznámil po jednání vlády, že Česká republika nakoupí tři miliony dávek vakcíny proti koronaviru, kterou vyvíjí firma AstraZeneca. „Tři miliony dávek znamenají, že pokryjeme 1,5 milionu osob,“ řekl Prymula. Vláda rozhodla, že na to uvolní 152 milionů korun. Část vakcín by do Česka mohla dorazit ještě do konce roku.

6. října - Vláda pro potřeby škol, a to mateřských, základních a středních, uvolní 2,9 milionu respirátorů, dohodli se ministři. Do krajů rozvezou ochranné pomůcky proti šíření koronaviru hasiči. Každý zaměstnanec v regionálním školství by měl dostat deset respirátorů. Denní nárůst počtu případů poprvé přesáhl 4 000. Od březnového začátku epidemie bylo potvrzeno přes 90 000 případů. Počet zemřelých překonal hranici 800.

  • Slovensko podle premiéra Igora Matoviče zaznamenalo nové denní maximum 877 potvrzených nových případů koronaviru. Předseda slovenské vlády napsal, že v příštích dnech předpokládá další rekordní čísla. Koronavirové rekordy mezitím padaly i v Maďarsku a Polsku.

7. října - Počet nakažených v Česku poprvé přesáhl hranici 5 000 (bylo jich 5338).

8. října - Vláda oznámila další opatření platná od 12. října. Na dva týdny zastaví kulturní akce (uzavření se týká divadel, kin a například i zoologických zahrad), budou zrušeny veškeré profesionální i volnočasové aktivity sportovců (venku smí sportovat nejvýš 20 osob). Restaurace budou muset již od pátku 9. října zavírat ve 20:00, u stolů budou moct sedět nanejvýš čtyři lidé (v jídelnách v obchodních centrech jen dva, tyto jídelní služby musí vypnout wi-fi). Vysoké a střední školy v celé ČR přejdou na dva týdny na on-line výuku (výjimku má praktická výuka), na 2. stupni základních škol se bude učit prezenčně polovina dětí, ostatní budou mít výuku on-line. Již od pátku 9. října platí také uzavření posiloven, fitness center, vnitřních bazénů či koupališť, a to na dva týdny. Počet potvrzených případů nákazy překročil 100 000 lidí, opět padla hranice 5000 nakažených.

9. října - Narůstající čísla a více hospitalizovaných v nemocnicích, které ale stále péči o pacienty zvládají. Omezené jsou restaurace, sportovní i kulturní akce či druhé stupně základních škol. „V pohodě budeme tak od 30. června příštího roku,“ odhaduje ministr zdravotnictví Roman Prymula. Poměr prokázaných a testů stoupl na rekordních 31,3 procenta.

10. října - Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová oznámila opětovnou porážku koronaviru. Reagovala tak na uvolnění přísných opatření zavedených ve městě Auckland. V zemi už čtrnáct dní nebyl zaznamenán žádný případ domácího přenosu. Oceňovaný novozélandský přistup tvrdého a včasného zavedení opatření podle odborníků ale nemůže sloužit jako model pro ostatní země.

12. října - Na on-line výuku přešly VŠ, střední školy a ZUŠ v celé ČR (s výjimkou praktické výuky a praktik pro mediky). Na druhém stupni ZŠ se prezenčně učila jen půlka žáků, ostatní měli výuku na dálku. Po týdnu se žáci měli vystřídat.

13. října - Slovensko zpřísňuje koronavirová opatření. Vláda zakázala shromažďování více než šesti lidí, kromě osob z jedné domácnosti. Opatření v rámci nouzového stavu už v neděli podpořil ústřední krizový štáb. Prakticky tak nebude možné pořádat ani demonstrace.

  • Americká farmaceutická společnost Johnson&Johnson dočasně zastavila klinické testy vakcíny proti covidu-19. V prohlášení uvedla, že se u jednoho z účastníků studie objevily nevysvětlitelné zdravotní problémy.
  • Ministr zdravotnictví Roman Prymula vystupuje mimořádně v televizním projevu a kromě jiného se omlouvá za svoje chyby.

14. října - Mobilní operátoři rozesílají v SMS milionům svých zákazníků výzvu k instalaci mobilní aplikace eRouška. Podepsaná je Jarmila Rážová, hlavní hygienička České republiky.

  • Uzavřely se všechny školy kromě mateřských (a škol pro děti zdravotníků a dalších nezbytných profesí). Žáci přešli na distanční výuku, do škol se měli 2. listopadu vrátit alespoň žáci prvního stupně ZŠ.
  • Koronavirus se po celém světě prokázal již u více než 38 milionů lidí. Milion nakažených v posledních několika týdnech celosvětově přibývá za tři až čtyři dny.

15. října - Sousední Sasko nabídlo Ústeckému kraji pomoc s pacienty nakaženými koronavirem. Pokud by počet infikovaných dál strmě narůstal, je německá spolková země připravena umístit desítky pacientů na akutních lůžkách v nemocnicích blízko u hranic.

  • Česko jedná o záložním plánu, že by Německo v případě nouze nabídlo svá lůžka českým pacientům s koronavirem. Na pracovní úrovni pomoc přislíbilo Sasko i Bavorsko, česká vláda zatím o ni oficiálně nepožádala.
  • Premiér Andrej Babiš nařizuje stavbu polní nemocnice pro 500 lidí v pražských Letňanech a chce nakoupit tisíce lůžek.
  • Hasiči požádali o mezinárodní pomoc prostřednictvím mezinárodního systému.

16. října - Klinické testy v rámci programů Světové zdravotnické organizace (WHO) tvrdí, že podávání látky remdesivir nemá žádný či jen malý vliv na délku hospitalizace a na šanci na přežití pacientů s nemocí covid-19. Podle výrobce remdesiviru, americké společnosti Gilead, nejsou data z klinických testů WHO v souladu s předchozími údaji.

  • Nové počty případů nákazy koronavirem jsou v mnoha světových zemích opět vyšší než v předchozích dnech. V Německu zaznamenali největší přírůstek od začátku epidemie, v Berlíně přesto zrušili zavírací hodinu restaurací. V USA počet nakažených překonal hranici osmi milionů. V souvislosti s covidem-19 po celém světě zemřelo přes 1,1 milionu pacientů.
  • V Nizozemsku vědci zaznamenali případ úmrtí ženy, která se podruhé nakazila virem SARS-CoV-2. Jak naznačují i okolnosti tohoto případu, jde vzácný jev.
  • Denní nárůst potvrzených případů v Česku poprvé přesáhl hranici 10 tisíc, laboratoře zjistily 11 105 nakažených. Od března se nakazilo více než 160 tisíc lidí (bylo jich 160 112).

17. října - V Paříži a několika dalších velkých francouzských městech bude kvůli šíření koronaviru platit zákaz nočního vycházení. V televizním rozhovoru to oznámil prezident Emmanuel Macron. Vláda krátce před jeho vystoupením uvedla, že na území celého státu opět zavede zdravotnický nouzový stav.

  • Na Staroměstském náměstí v Praze se sešli demonstranti proti vládním opatřením. Policie zadržela 16 lidí, kteří na akci mířili ozbrojení. Dorazili také fotbaloví chuligáni. Organizátoři akci po třetí hodině oficiálně ukončili a krátce nato ultras zaútočili na policisty.
  • Slovenský premiér Igor Matovič oznámil, že v zemi otestují všechny obyvatele, patrně s výjimkou dětí do deseti let. Zatím ale nebylo rozhodnuto, zda podstoupení testu bude povinné. Hlavní fáze testování by se měla uskutečnit do dvou týdnů. Testování bude prováděno rychlotesty, stát jich už objednal 13 milionů.

18. října - Izrael díky poklesu nových případů nákazy covidem-19 po měsíci uvolnil část tvrdých opatření proti koronaviru. Otevřely se jesle a školky, národní parky a pláže. Lidé se mohou nově vzdálit dále než kilometr od domu. Otevřeno mohou mít malé podniky a restaurace budou moci prodávat jídlo s sebou.

  • S koronavirovou nákazou se v Česku aktuálně potýká více než 100 tisíc lidí.

19. října - Další evropské země přitvrzují v opatřeních proti koronaviru. Wales zavádí na více než dva týdny karanténu, na Slovinsku nově platí třicetidenní nouzový stav a noční zákaz vycházení. Rakousko omezilo maximální počet osob při scházení ve vnitřních i vnějších prostorech. Postupem pandemie jsou znepokojení i Němci.

  • Koronavirem se po celém světě nakazilo téměř 40 milionů lidí. Nejvíce postiženou zemí světa zůstávají co do počtu potvrzených případů nákazy Spojené státy americké.

20. října - V Česku se od začátku koronavirové epidemie v březnu nakazilo již přes 182 tisíc lidí, k úterku jich bylo konkrétně 181 962. Od září tempo růstu nákazy covidem-19 rychle stoupá, v posledních dnech rostou počty prokázaných případů o 10 tisíc za jeden až dva dny.

  • Zástupci Chytré karantény uvedli, že aplikaci eRouška má aktivováno 1,265 milionu lidí. Aplikace by měla být po aktualizaci přesnější

21. října - Počet hospitalizovaných je na osmdesáti procentech původní kapacity nemocnic, řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula. I navýšení o 10 tisíc se vyčerpá kolem 8. až 10. listopadu, dodal. Hospitalizovaných je aktuálně přes 4 400 lidí.

  • Bezplatné testování českých pendlerů na německé straně přechodu Železná Ruda odhalilo 3,3 procenta pozitivních lidí jezdících za prací do Bavorska. Jde o 48 Čechů ze 1 456, kteří se nechali testovat. Zemský okres Regen, který testy Čechů financuje, v nich bude pokračovat.
  • Americká Národní garda z Texasu a Nebrasky by měla do Česka vyslat lékaře na pomoc se zvládáním koronavirové krize. Po jednání vlády to uvedl premiér Andrej Babiš.

22. října - Slavnostní akt udělování státních vyznamenání se letos konat nebude. Prezident Miloš Zeman ocenění vybraným osobnostem udělí, předá je však kvůli epidemii koronaviru až příští rok. Hrad letos zveřejní jen seznam oceněných, řekl kancléř Vratislav Mynář. Vyhověl tak návrhu ministra zdravotnictví Romana Prymuly.

  • Česko je spolu s Andorrou nejhorší na světě v týdenním nárůstu (7-day rolling average - pozn. red.) nových případů covidu v přepočtu na milion obyvatel.
  • Vláda kývla na to, aby do České republiky přijeli vojenští lékaři z USA, kteří mají pomoci v boji s koronavirem. Schválit to ještě musí obě komory parlamentu. Působit budou v Ústřední vojenské nemocnici v Praze.
  • Faktický zákaz vycházení na Slovensku bude postupně prodloužen na tři týdny, řekl premiér Igor Matovič. Podmínky výjimek ze zákazu volného pohybu osob se ale budou měnit tak, aby vláda přiměla obyvatele zúčastnit se připraveného plošného testování obyvatel, vyplývá z prohlášení členů kabinetu.

23. října - Vláda se na mimořádném jednání rozhodla, že od čtvrtka od 6 hodin uzavře maloobchody a služby, s výjimkou prodejen se základním sortimentem. Omezila také volný pohyb. „Omlouvám se, že jsem v minulosti tuto možnost vyloučil. Musíme v první řadě ochránit životy občanů,“ řekl po jednání vlády premiér Andrej Babiš.

  • Ve velkých nákupních centrech se vláda rozhodla uzavřít provozovny s výjimkou prodejen potravin, drogerie a lékáren.
  • Ministra zdravotnictví Romana Prymulu přistihli reportéři Blesku v noci u jedné z pražských restaurací. Podle vládních nařízení však tyto podniky musí v současnosti být uzavřeny. Prymula, který navíc byl v těsné blízkosti cizích osob bez roušky, tak porušil i další opatření, které sám prosazuje. Opozice ho vyzvala k rezignaci. Ještě ten den Babiš navrhl jeho odovolání.

Bez roušky a v restauraci. Prymula porušil zákazy, opozice žádá rezignaci

  • Ve Francii se během epidemie nakazilo koronavirem již přes milion lidí. Po Španělsku je to další země v západní Evropě, co překonala tuto hranici. 

24. října - Počet úmrtí s covidem-19 v Česku přesáhl 2 tisíce, zdvojnásobil se za dva týdny. Koronavirus už se v celém Česku šíří komunitně, nedaří se tedy nalézat zdroje nákazy. Všechny kraje jsou po páteční aktualizaci takzvaného semaforu rizika nákazy červené, před týdnem bylo v nižším oranžovém stupni pět krajů.

25. října - Vojáci dokončili výstavbu polní nemocnice s kapacitou 500 lůžek na výstavišti v pražských Letňanech. Bude sloužit jako záložní pro případ, že kamenné nemocnice vyčerpají své kapacity pro akutní pacienty s koronavirem.

  • Slovensko hlásí již třetí den po sobě rekordní nárůst nově nakažených koronavirem. Sousední země Česka, ve které žije na pět milionů lidí, zaznamenala 3 042 nových případů.

26. října - Lékaři a lidé s vysokým rizikem těžkého průběhu onemocnění covid-19 by mohli být do konce roku očkováni, tvrdí vedoucí pracovník výzkumného týmu Oxfordské univerzity Adrian Hill. Vakcína by podle něho mohla být použita ještě před jejím licencováním. Pro zbytek populace může být dostupná na začátku roku 2021.

27. října - Ministr zdravotnictví Roman Prymula uvedl, že 2. listopadu se do škol nevrátí ani žáci prvního stupně ZŠ, což původně sliboval.

28. října - Lidé od 28. října nesmí chodit ven po deváté hodině večer, rozhodla vláda. Zákaz platí vždy do 4:59 ráno a to až do konce nouzového stavu, což je zatím do 3. listopadu. Po jednání vlády to oznámil ministr zdravotnictví Roman Prymula. Vláda také zakázala nedělní maloobchodní prodej. Netýká se to benzínek, lékáren či okének restaurací.

  • Slovenská vláda do 8. listopadu prodloužila faktický zákaz vycházení. Výjimku z výrazného omezení volného pohybu osob získají kromě jiného lidé s negativním výsledkem testu na koronavirus. O nadcházejícím víkendu se na Slovensku uskuteční dobrovolné plošné testování obyvatel starších deseti let na koronavirus.
  • Premiér Andrej Babiš promluvil k obyvatelům České republiky u příležitosti svátku dne vzniku samostatného Československa. Ve svém projevu, který sdílel předseda vlády na Twitteru, připomněl odkaz prvního československého prezidenta a vyzval všechny k soudržnosti a dodržování pravidel v boji proti koronaviru.

29. října - Prezident Miloš Zeman jmenova nového ministra zdravotnictví Jana Blatného. Podle Blatného musíme změnit vnímání celé situace a náladu ve společnosti. „Strach nás paralyzuje a rozděluje,“ řekl poté, co ho premiér Andrej Babiš uvedl do úřadu. „Covid je závažná nemoc, ale není jediná,“ zdůraznil. Počet lidí nakažených od začátku epidemie překonal číslo 300 000.

30. října - Německo se domluvilo s Českou republikou na daru sto plicních ventilátorů.

  •  Česká vláda rozhodla, že od 2. listopadu přejdou na dálkovou výuku i speciální školy. Byla překročena hranice 3 000 mrtvých.
  • Francouzský prezident Emmanuel Macron kvůli prudkému šíření koronaviru v zemi vyhlásil celoplošná karanténní opatření pro Francii. Budou zavřeny restaurace a bary, možný nebude ani pohyb mezi jednotlivými regiony. Opatření zůstanou v platnosti do 1. prosince. Na rozdíl od předchozího takzvaného lockdownu ale zůstane otevřena většina škol.
  • Sousední státy Česka hlásí za poslední den rekordní přírůstky nakažených koronavirem. Nejvyšší čísla od počátku vypuknutí epidemie zaznamenali na Slovensku, v Polsku, Rakousku i Německu. Maxima hlásí také Belgie, Rusko nebo Ukrajina.
  • Poslanci schválili prodloužení nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru do 20. listopadu.

31. října - Celostátního testování na koronavirus se na pětimilionovém Slovensku do poledne zúčastnilo přes 828 500 lidí. Pozitivní test vyšel 7 947 z nich, což je přibližně jedno procento. Navzdory počátečním problémům při spuštění největší logistické akce v novodobých dějinách země se postupně podařilo zajistit provoz 99,2 procenta plánovaného počtu testovacích míst. Dvoudenní testování skončí v neděli večer.

  • Britská vláda zavede kvůli zhoršující se epidemické situaci uzávěru v celé Anglii. Od čtvrtka 5. listopadu budou smět lidé vycházet ven jen v nutných případech a musí omezit společenské kontakty. Fungovat budou pouze nezbytné služby, zavřeno musí mít restaurace a bary. Školy však zůstanou otevřené. Opatření budou platit do začátku prosince.
  • Británie překonala hranici milionu pozitivních testů na koronavirus od začátku pandemie.
  • Kvůli rychlému nárůstu počtu nakažených koronavirem v posledních dnech zavede Rakousko 3. listopadu zákaz nočního vycházení. Zrušena bude velká většina společenských akcí, restaurace budou smět fungovat pouze přes výdejová okénka či roznáškovou službu. Zavřít budou muset muzea, divadla či plavecké bazény. Hotely nebudou moci ubytovávat turisty.

LISTOPAD

2. listopadu - Plošné testování na koronavirus v domovech seniorů schválila vláda. Bude se týkat také zaměstnanců domovů pro seniory a začne ve středu, oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný. „Abychom mohli oddělit osoby, které jsou a které nejsou pozitivní,“ řekl Blatný. Vláda kývla i na obnovení profesionálních sportovních soutěží. Sportovcům umožní i tréninky uvnitř.

  • V Německu začala čtyřtýdenní karanténa. Zavřely se restaurace či divadla, naopak obchody a školy se školkami nadále fungují. Německý ministr zdravotnictví Jens Spahn upozornil, že se země nachází ve vážné situaci a že vydechnout si nemusí ani po konci listopadové uzávěry. Přední německý virolog Christian Drosten rovnou varoval, že pandemie koronaviru neskončí ani do Velikonoc.
  • Slovenského plošného testování na koronavirus se o víkendu zúčastnily více než tři miliony lidí. Nákaza se prokázala u jednoho procenta z nich. Lidé s negativním výsledkem dostali certifikát, se kterým nyní mohou volně cestovat nebo nakupovat. Slovenský premiér chce uspořádat i druhé kolo testování. Dále bude země na hranicích testovat na koronavirus přijíždějící. Počet otevřených přechodů klesne, omezí se také doba průjezdu.

3. listopadu - Česko vyjednává se Světovou zdravotnickou organizací o pomoci s bojem proti koronaviru. WHO je připravena poskytnout zdravotnické týmy, které by nastoupily do českých nemocnic. Radiožurnálu to potvrdilo ministerstvo zdravotnictví i české zastoupení WHO. Ministerstvo zdravotnictví požádalo zatím o dva lékaře a 15 zdravotních sester. Počet celkově nakažených přesáhl 350 000 lidí.

  • Belgie zprovoznila letecký most do sousedního Německa pro pacienty s covidem-19. Učinila tak v reakci na překotný nárůst počtu hospitalizovaných po nákaze koronavirem a kvůli hrozícímu vyčerpání nemocničních kapacit.

4. listopad - V Česku začíná platit opatření, které nařizuje ploné testování v domech pro seniory a dalších sociálních službách. Testy by se měly opakovat každých pět dnů, u zaměstnanců i důchodců. Zdravotnický personál, který má testy provádět, však v zařízeních často chybí. Pokud zařízení nemá zdravotníky, využije smluvní doktory, uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný. Počet mrtvých s covidem-19 překonal 4000.

  • Premiér Andrej Babiš jednal se svým bavorským protějškem Markusem Söderem o přeshraniční spolupráci České republiky a Bavorska v době pandemie covid-19. Bavorsko Česku slíbilo poskytnutí sta lůžek ve svých nemocnicích a možnost překládat pacienty z více zasažených oblastí. „Doufáme, že to nebudeme potřebovat,“ okomentoval Babiš, který dodal, že Česko je připraveno pomoci recipročně.

5. listopadu - V Německu za poslední den přibylo bezmála dvacet tisíc nových případů nákazy koronavirem, to je nejvíce od začátku nynější pandemie. Vyplývá to z údajů tamního Institutu Roberta Kocha. V Anglii vstupuje v platnost měsíční uzávěra. V Itálii za posledních 24 hodin přibylo 30 550 nových případů koronavirové nákazy

  • Dánská vláda omezila pohyb obyvatel regionu Severní Jutsko kvůli zmutovanému koronaviru, který se objevil u zdejších norků. Ten je přenosný na člověka a snižuje účinnost protilátek. Ve středu se proto Dánsko rozhodlo, že vybije téměř 17 milionů zvířat chovaných pro kožešinu.
  • Přetížené nemocnice Zlínského kraje jsou přinuceny k medicínsky i logisticky náročné akci. Konvoj sanitek s policejním doprovodem převeze pět pacientů s koronavirem v nejzávažnějším stavu do Fakultní nemocnice v pražském Motole. Všichni musí být i za jízdy připojeni k umělé plicní ventilaci

6. listopadu - Německo ohlásilo 21 506 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a 166 úmrtí za uplynulých 24 hodin. V Itálii se zavádí noční zákaz vycházení, který od října platil jen v některých regionech, zavřou se muzea a galerie a o víkendech i obchodní centra.

7. listopadu - V Česku byla pokořena hranice 400 000 nakažených. Tempo nákazy rychle stoupalo od září, počty rostly o více než 10 000 případů za den a byly i dny s více než 15 000 případy. Nyní začaly mírně klesat, v pátek přibylo 11 549 případů. Počet mrtvých překonal 4500.

8. listopadu - Počet potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2 již v celosvětovém měřítku překonal hranici 50 milionů.Počet zemřelých s covidem-19 činí více než 1,25 milionu.

  • Říjen byl zatím nejhorším měsícem a posledních 30 dní se na celkovém počtu nakažených podílí čtvrtinou. Aktuální sedmidenní průměr ukazuje, že počet nově nakažených celosvětově roste denně o více než 540 000.
  • Spojené státy jako první stát na světě překonaly hranici deseti milionů pozitivních testů na koronavirus od začátku pandemie.

9. listopadu - Celníci vycvičí šest psů, kteří poznají člověka s covidem-19. Působit budou na letišti, případně i v domovech pro seniory. K výcviku psovodi využívají novou tréninkovou halu v Kněževsi u Prahy.

  • Česko se začne 13. listopadu řídit protiepidemickým systémem (PES), určí regulaci opatření podle síly nákazy. Ministr zdravotnictví Jan Blatný s ním počítá do konce roku.
  • V Česku počet mrtvých s potvrzenou nákazou koronavirem, který začal výrazně růst zejména od října, překročil hranici 5000. V pondělí přibylo 6048 případů koronaviru, zhruba o 3200 méně než před týdnem. Při srovnání přírůstků ve všedních dnech je to nejméně za čtyři týdny. Nakažených bylo víc než 155 000 lidí,
  • Organizace spojených národů ve své zprávě uvedla, že ekonomické postavení žen se v poslední době nezlepšuje. Stojí za tím i pandemie covid-19 a související opatření jednotlivých vlád, která mají šíření viru zpomalit. Přibývá i sexuálních či jiných fyzických ataků ze strany partnera.

10. listopadu - Švédsko od pátku zaznamenalo 15 779 nově potvrzených případů koronavirové infekce. Počet infikovaných v posledních dvou týdnech roste a země se v nejpostiženějších a hustě obydlených regionech dostala na hranici testovacích kapacit. Sousední Norsko mezitím povolalo na pomoc při ochraně hranic armádu.

11. listopadu - Podle předběžných výsledků pokusů je ruská vakcína Sputnik V účinná z 92 procent. Ve středu to oznámil Ruský státní investiční fond RDIF. Moskva se snaží udržet krok se západními farmaceutickými firmami v napjatém závodě o první místo ve vývoji vakcíny proti koronaviru. Ten zabil už více než milion lidí a poničil světovou ekonomiku.

  • Vláda rozhodla, že žáci prvních a druhých tříd ZŠ se vrátí do škol 18. listopadu, znovu se také otevřou speciální ZŠ pro handicapované, a to všechny ročníky. Pro 1. a 2. třídy se obnoví družiny.
  • Česko má zájem o dva miliony dávek vakcíny proti nemoci covid-19 od americké firmy Pfizer, uvedl ministr zdravotnictví Jan Blatný.

13. listopadu - Ministr zdravotnictví Jan Blatný představil nový systém hodnocení rizika, takzvaný PES. Nyní je celé Česko v nejhorším stupni, index je ale na úrovni sedmdesát, která odpovídá kategorii čtyři.

  • Klesající čísla lidí nakažených koronavirem dává Německu a Francii naději, že se podařilo přísnými omezeními podchytit nejhorší situaci. Přesto se zdráhají je uvolnit. USA a Rusko, první a pátá nejpostiženější země, pandemii nezvládají a hlásí přeplněné nemocnice a rekordní denní čísla nakažených.

14. listopadu - První dávky vakcíny proti koronaviru by do Česka měly dorazit na počátku ledna, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Resort má momentálně v různých fázích rozjednáno dodání celkem sedmi milionů dávek od třech různých farmaceutických společností. Očkovat by se díky nim mohlo až 4,5 miliony obyvatel, většina dávek však dorazí až v dubnu.

  • Počet mrtvých i nakažených covidem-19 stále roste po celém světě. Za poslední dny padaly rekordy ve Spojených státech, Polsku, Rusku nebo na Ukrajině. Celkový počet mrtvých překročil hranici 1,3 milionu, nejvíc jich zemřelo v USA, a to 244 000 lidí. O posledních sto tisíc nakažených se celkový počet zvýšil jen za dvanáct dní, to je zatím nejrychlejší růst za celou dobu pandemie.

15. listopadu - Rakousko má v plánu své občany hromadně otestovat na koronavirus. Jako první půjdou na řadu podle kancléře Sebastiana Kurze učitelé. „Cílem akce je umožnit lidem prožít relativně normální vánoční svátky,“ uvedl Kurz. Plošné testování se již konalo na Slovensku, kde se nyní vláda chystá rozvolnění opatření.

16. listopadu - Americká biotechnologická společnost Moderna oznámila, že její vakcína proti covidu-19 má účinnost 94,5 procenta. O výsledcích rozsáhlé klinické studie informovala týden po americké firmě Pfizer, jejíž očkovací látka má podle sdělení výrobce 90procentní účinnost.

  • Ministerstvo zdravotnictví začalo zveřejňovat tzv. rizikové skóre nákazy nemoci covid-19 pod názvem protiepidemický systém (PES). V ČR platil pátý, tedy nejhorší stupeň.
  • Německá spolková země Sasko výrazně omezí malý pohraniční styk s Polskem a Českou republikou. Doposud byly vzájemné návštěvy možné bez karantény, pokud nepřesáhly 24 hodin, nyní to podle saského ministerstva zdravotnictví bude nejvýše 12 hodin. Mění se i povaha cest, výlety za nákupy již nebudou možné. Pendleři, kteří dojíždějí za prací přes hranice, mají nadále výjimku.

17. listopadu - Lidé, kteří cestují do zemí označených červenou barvou, budou moci nově do rizikových zemí až na 24 hodin bez negativního testu na koronavirus. Doposud platila obecná výjimka maximálně na 12 hodin. Cesty se však musí týkat zdravotních, rodinných či pracovních důvodů. Usnadňuje se i cestování pro nesezdané páry.

18. listopadu - Vláda rozhodla, že omezí počet lidí v obchodech. Jeden člověk pro sebe bude muset mít prostor 15 metrů čtverečních. „Nepočítají se do toho zaměstnanci prodejny,“ řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný. Vláda také požádá o prodloužení nouzového stavu do 20. prosince. Schválen je do 20. listopadu.

  • Žá v Česku se vrací do školních lavic. Zatím se zpátky do škol podívají jen ti nejmladší, tedy první a druhé třídy, a žáci speciálních škol. I tak se ale k prezenční výuce vrací okolo 215 tisíc dětí, které svou paní učitelku viděly naživo naposledy 14. října.
  • Vakcína proti covidu-19 vyvíjená společností Pfizer ve spolupráci s firmou BioNTech má podle konečných výsledků testů účinnost 95 procent a žádné vážné vedlejší účinky, uvedla firma pro New York Times. Jediný vážným vedlejším účinkem byla únava.
  • Půl roku poté, co se Itálie potýkala s obrovským množstvím nakažených i hospitalizovaných s covidem-19, se počty pacientů opět blíží hraničním hodnotám. Lékaři z nemocnic na severu země, kde byla na jaře situace nejhorší, se obávají brzkého naplnění kapacit. Den, kdy se dostaneme na limit, není daleko, řekl lékař Luca Cabrini.
  • Experimentální vakcína proti koronaviru CoronaVac čínské firmy Sinovac je bezpečná a vyvolává rychlou imunitní reakci. Úroveň vytvořených protilátek je však nižší než u lidí, kteří prodělali nemoc covid-19. Podle agentury Reuters to uvedla firma ve studii vypracované na základě druhé fáze klinických testů.
  • V boji s nákazou koronavirem může pomoci ústní voda s antiseptickými složkami, která dokáže zničit virus SARS-CoV-2 v ústní dutině během 30 vteřin. K tomuto závěru dospěli ve své studii britští vědci z univerzity v Cardiffu, uvedl server BBC. Experti zatím testovali účinky ústních vod pouze v laboratorních podmínkách, klinické testování na pacientech mají teprve před sebou

19. listopadu - Poslanci prodloužili nouzový stav v České republice do 12. prosince. Pro dobu o osm dnů delší, tedy téměř do Vánoc, vláda hlasy nesehnala. Kratší datum prosadila díky pomoci KSČM. Pro hlasovalo 54 ze 103 přítomných poslanců z hnutí ANO, sociální demokracie a komunistické strany.

Nouzový stav do 12. prosince, má skončit diskriminace malých obchodů

  • Ministerstvo zdravotnictví rozhodlo o prodloužení pronájmu výstaviště v Letňanech, kde vznikla záložní polní nemocnice. Současná smlouva má vypršet na konci listopadu, ministerstvo se ji rozhodlo prodloužit do konce února 2021.
  • Ministr Jan Blatný ukončil vývoj české vakcíny.

20. listopadu - Po více než půl roce dostala veřejnost přístup k důležitému číslu, tedy kolik testů na covid-19 je opakovaných. Údaje ukazují úplnější informace o vážnosti nákazy. Naopak tajit čísla, jak o tom s poslanci mluvil šéf ÚZIS Ladislav Dušek, by bylo nebezpečné.

  • Vláda rozhodla, že se ČR posune od 23. listopadu v protiepidemickém systému (PES) z pátého nejtvrdšího stupně do čtvrtého, který znamenal mírnější opatření.
  • Skupina italských lékařů a vědců zveřejnila výzkum, podle kterého se koronavirus v Itálii vyskytoval již loni na podzim. První ohnisko nákazy bylo přitom v Itálii identifikované 21. února letošního roku v oblasti Milána. Další italští a evropští vědci ale nad závěry studie vyjádřili pochybnosti.
  • Světová zdravotnická organizace WHO nedoporučuje používat remdesivir proti covidu-19, uvedla ve stanovisku. Podle organizace chybějí důkazy, že přípravek zvyšuje šance na přežití pacientů s touto nemocí či že u nich snižuje potřebu plicní ventilace.

21. listopadu - Počet úmrtí s koronavirem v Česku přesáhl 7 tisíc, od konce října se zdvojnásobil. Hygienici odhalili 5 809 případů nákazy, o 1 548 méně než před týdnem. Nakažených je aktuálně 90 669 lidí, zhruba 6 300 z nich se léčí v nemocnicích. Nakažených i hospitalizovaných ubývá.

23. listopadu - Pro Českou republiku nově platí opatření podle čtvrtého stupně epidemiologického rizika proti šíření koronaviru, oznámil po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný. Obchody budou moci mít nově otevřeno až do 23 hodin a zákaz nočního vycházení bude kratší, od 23 hodin do 5 hodin ráno.

  • ČR se v indexu PES přesunula do čtvrtého stupně pohotovosti. Obnovila se docházka do části základních škol, praktická výuka na středních školách a skupinová výuka do 20 lidí na vysokých školách. Povoleno bylo mimo jiné i shromažďování až šesti osob a byl zmírněn zákaz vycházení od 23:00 místo 21:00.
  • Pro očkování proti koronaviru nakoupí Česká republika vakcínu pro 5,5 milionu osob za necelé 2 miliardy korun, řekl po jednání vlády ministr zdravotnictví Jan Blatný. V záloze je podle něj možnost nakoupit dalších vakcíny pro až 10,6 milionů osob za další 4,5 miliardy korun.
  • Německo zřejmě míří k prodloužení stávající listopadové karantény, protože prudké šíření koronaviru se sice zastavilo, ale počet nakažených se snížit nedaří. O nezbytnosti prodloužení restrikcí hovoří vicekancléř Olaf Scholz či bavorský premiér Markus Söder, který opět varoval před českým scénářem.
  • Zmírňují se také opatření proti covidu-19, v protiepidemickém systému nově platí čtvrtý stupeň.

24. listopadu - Čína opětovně aplikovala svou strategii nulové tolerance poté, co se objevily nové domácí případy koronaviru. Uzavřela město ve Vnitřním Mongolsku a celou část dalšího města. Na letišti v Šanghaji úřady nahnaly místní pracovníky na testování. Záběry zoufalého davu, který se pokoušel prorazit blokádu, se staly hitem sociálních sítí.

  • Česko nabídne dobrovolné testování na covid-19 pomocí antigenních testů. Hradit je má stát. Akce potrvá deset dní a bude před Vánocemi, řekl premiér Andrej Babiš. S akcí má pomoci armáda.

25. listopadu - Celkový počet potvrzených případů nemoci covid-19 od začátku epidemie překročil v Česku 500 tisíc. Laboratoře odhalily 5 854 pozitivních testů. Skóre v systému PES zůstalo na 57 bodech. Do škol se vrací studenti závěrečných ročníků středních a vysokých škol, obnovuje se také praktická výuka.

  • Německo kvůli stále vysokému počtu případů nákazy koronavirem prodlouží přísná omezení do 20. prosince. Restaurace, kina, divadla a také volnočasová zařízení zůstávají zavřená.

26. listopadu - Polsku se v posledních dnech koronavirová pandemie zcela vymkla z rukou. V nemocnicích nemají volná lůžka a zdravotníci se nestíhají o nemocné starat a jsou na pokraji svých sil. Země za poslední den zaregistrovala 15 568 nově potvrzených případů nemoci a rekordních 674 úmrtí souvisejících s nákazou covidem-19. Je to nejvíce mrtvých za den od začátku epidemie.

  • Ve Spojených státech amerických také ve středu pokračoval nepříznivý vývoj ukazatelů o vývoji epidemie nemoci covid-19 spojované v zemi se smrtí více než 262 tisíc lidí. Nově odhalených případů nákazy je okolo 180 tisíc.

27. listopadu - V Německu se od počátku epidemie už nákaza koronavirem prokázala u více než milionu lidí. S covidem-19 v zemi zemřelo 15 586 infikovaných- Německo se stalo již dvanáctou zemí světa, která překonala hranici milionu nakažených virem SARS-CoV-2.

28. listopadu - Evropa zaznamenala již 400 649 mrtvých s covidem-19. Celkem se na kontinentu nakazilo 17 606 370 osob. Nejvíce obětí hlásí Británie, Itálie, Francie, Španělsko a Rusko. Více než 36 000 osob s covidem-19 v Evropě zemřelo za posledních sedm dní, jedná se o nejhorší bilanci od začátku epidemie.

29. listopadu - Váda rozhodla, že se ČR posune od 3. prosince v protiepidemickém systému (PES) ze čtvrtého do třetího stupně.

  • Od čtvrtka 3. prosince se otevřou všechny obchody, restaurace i služby, které jsou nyní uzavřené kvůli opatřením proti šíření koronaviru. Po mimořádném jednání vlády to oznámil ministr zdravotnictví Jan Blatný. Vláda rozhodla jednomyslně. Zároveň 3. prosince skončí i zákaz nočního vycházení. „Obchody se otevřou i v neděli,“ řekl Blatný.
  • Čínští vědci ve své analýze uvedli, že teoreticky může nový koronavirus pocházet z Česka, Indie, Bangladéše, Austrálie, Ruska, Srbska, Řecka, Itálie nebo USA, za nejpravděpodobnější označili Indii. Číňané považují za „vysoce nepravděpodobné“, že by původní mutace vznikla v čínském Wu-chanu. Vir se podle nich rozšířil už předtím na čtyřech kontinentech bez odhalení.

30. listopadu - Školy budou fungovat podle 4. stupně systému PES, i kdyby vláda rozhodla o přesunu na 3. stupeň, uvedlo ministerstvo školství. Plní se tak avizované očekávání, že školy budou reagovat na případné změny v systému s týdenním odstupem. Ministr školství Robert Plaga už dříve vysvětloval, že školy potřebují na přípravu změn dostatek času.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue