(ilustrační snímek) | foto: iDNES.cz

Policie ukončila vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, ve které čelí stíhání premiér

  • 1023
Policie ukončila vyšetřování kauzy Čapí hnízdo, ve které čelí stíhání premiér Andrej Babiš. Obvinění si nyní mohou prostudovat spis a navrhnout jeho doplnění, sdělil v úterý mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Sám Babiš iDNES.cz řekl, že zatím o ukončení vyšetřování nic neví.

„Mohu potvrdit informaci, že vyšetřování kauzy Čapí hnízdo bylo ukončeno. Policejní orgán vyrozuměl obviněné a jejich obhájce o možnosti prostudovat spis a učinit návrhy na doplnění vyšetřování,“ uvedl Cimbala. 

V případě, že by návrhy na doplnění nikdo nepodal, případ by směřoval s konečným návrhem ke státnímu zástupci. Ten by pak podle Cimbaly rozhodoval o tom, zda podá ve věci žalobu, či zda věc vyřeší jiným způsobem. 

Policejní komisař Pavel Nevtípil, který Babiše a jeho rodinu v kauze vyšetřoval, hodlá podle zjištění Neovlivní.cz žalobci navrhnout, aby českého premiéra postavil před soud.

Syn Babiše bude stíhán samostatně

„Zatím o tom nic nevím,“ reagoval krátce po vydání zprávy premiér Andrej Babiš.

Posun v kauze Čapí hnízdo stojí na dobré vůli Švýcarů a Babiše mladšího

Mluvčí státního zastupitelství bez dalších podrobností doplnil, že „část věci týkající se jednoho z obviněných byla vyloučena k vlastnímu řízení“. Mělo by se jednat o syna Andreje Babiše. Ukončení vyšetřování se týká zbylých šesti obviněných včetně premiéra.

Mluvčí totiž uvedl, že v této části se jedná o složitější úkony, které by zabraly policistům více času. „Zbytek už byl připravený, proto bylo rozhodnuto v této věci k vlastnímu řízení,“ uvedl. Babiš junior nyní žije ve Švýcarsku a české policii se nedařilo uskutečnit jeho výslech.

Policie řeší údajný podvod s padesátimilionovou dotací EU na stavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo déle než tři roky. Babiš, který čelí obvinění od října 2017, dlouhodobě odmítá, že by se kolem farmy dělo cokoliv nezákonného.

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Agrofertu, poté změnila formu vlastnictví. Díky změně získala padesátimilionovou evropskou dotaci pro malé a střední podniky. Po několika letech se farma opět vrátila do skupiny Agrofert.

Kauza Čapí hnízdo

Babiš vlastnil Agrofert do předloňského února, následně jej vložil do svěřenských fondů. V roce 2016 řekl ve Sněmovně, že Čapí hnízdo vlastnily v době získání evropské dotace jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

V kauze byl původně stíhán i první místopředseda ANO Jaroslav Faltýnek. Státní zástupce však následně vyhověl jeho stížnosti a obvinění zrušil.

Čapí hnízdo bylo mých dětí a bratra partnerky, řekl Babiš poslancům:

PŘEHLEDNĚ: O co jde v kauze Čapí hnízdo

  • Rekonstrukce bývalého dvora Semtín odstartovala v roce 2006, trvala celkem čtyři roky. 
  • Usedlost původně patřila společnosti ZZN Agro Pelhřimov, spadající pod holding Agrofert Andreje Babiše, v jehož představenstvu seděl i Jaroslav Faltýnek. 
  • V roce 2007 ZZN Agro Pelhřimov rozhoduje o vydání tzv. anonymních akcií. Tímto krokem skrývá svou dosud průhlednou vlastnickou strukturu. Babiš později uvedl, že majiteli byly jeho děti, jeho partnerka a její bratr. Teprve poté si firma změní název na Farma Čapí hnízdo.
  • V únoru 2008 farma poprvé žádá o dotace, celkem dostane 54 milionů. 
  • V roce 2014 končí pětiletá lhůta, po kterou se kontroluje dodržení podmínek udělení dotace. Farma Čapí hnízdo se stává součástí společnosti Imoba, jejímž jediným akcionářem je SynBiol, patřící do holdingu Agrofert.
  • Podrobnou časovou osu kauzy najdete zde.
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku
Farma Čapí Hnízdo u Olbramovic na Benešovsku

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video