Indický komik Vir Das

Indický komik Vir Das | foto: Profimedia.cz

Indický herec obvinil kavárnu v Praze z rasismu. Nedorozumění, hájí se podnik

  • 659
Indický komik Vir Das, který se proslavil v Bollywoodu, obvinil na Twitteru pražskou kavárnu Café Café z rasismu. Vadilo mu, že ho v kavárně vytížená obsluha údajně ignorovala. Majitel podniku Richard Hrádek řekl, že šlo o nedorozumění, a indickému herci se omluvil.

„V Praze... jsme zamířili do Café Café. Ale neobsluhují tu hnědé lidi. Usadili jsme se a oni nás ignorovali. Šestkrát jsme je volali, ignorovali nás. Byl jsem tam s rodiči, odešli jsme,“ napsal Das na twitteru. Devětatřicetiletý herec, jehož videa na serveru YouTube sledují miliony lidí, podotkl, že jinak byla většina míst a lidí v Praze úžasná.

Ze strany obsluhy v kavárně podle něj nešlo o žádné subtilní náznaky, postoj personálu údajně byl více než jednoznačný. „Bylo to skoro až legrační,“ napsal Das. „Píšu to proto, že tu kavárnu někdo vlastní, a ten někdo ty lidi zaměstnává. A měl by to vědět,“ dodal.

Později herec napsal, že majitel Café Café zavolal jeho týmu, omluvil se za chování zaměstnanců a slíbil, že to s nimi probere. „Zněl jako opravdu dobrý člověk,“ doplnil Das.

06.listopadu 2018 v 16:19, příspěvek archivován: 07.listopadu 2018 v 10:45

UPDATE: The owner of Cafe Cafe called my team. He's going to take it up with his staff and apologized for the behaviour. We thanked him. He seemed like a genuinely good person. Thanks for stepping up social media my parents and I thank you and appreciate the support.

„Na naší straně je pochybení, že si jich nikdo šest minut nevšiml,“ řekl Hrádek. Rozhodně odmítl, že by obsluha herce ignorovala z důvodu barvy pleti. Hrádek se herci omluvil, poslal dort a pozval ho k návštěvě svého podniku.

Dasovy příspěvky na Twitteru už nicméně spustily lavinovou reakci a v recenzích Café Café se za několik hodin objevily desítky negativních komentářů odsuzujících kavárnu jako rasistickou. 

K omluvě, kterou komik obdržel od majitele podniku, na Twitteru odpověděl uživatel píšící pod jménem Chirag Parmar slovy: „No, museli.“ Komentář doplnil obrázkem své recenze, ve které kavárnu označuje za rasistickou. 

Někteří lidé se na sociálních sítích kavárny zastali. Gabbar Singh například napsal: „Myslím, že předtím , než jsi začal s rasismem, měl sis popovídat s jejich vedením. V Praze jsem nedávno byl a lidé mi přišli vřelí a mnohem přátelštější než v jiných evropských městech.“

06.listopadu 2018 v 16:57, příspěvek archivován: 07.listopadu 2018 v 10:45

@thevirdas I think before you played the RACISM card, you should have asked their management. I was in Prague recently, and found the people to be pretty warm, more friendly than other European cities.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video