Spoluzakladatelé projektu i firmy IZIP, politici Miroslav Ouzký (vlevo) a Milan Cabrnoch.

Spoluzakladatelé projektu i firmy IZIP, politici Miroslav Ouzký (vlevo) a Milan Cabrnoch. | foto: www.ouzky.cz a www.cabrnoch.cz

Politici odmítají odpovědnost za miliardový IZIP. Tvrdí, že byl úspěšný

  • 1035
Projekt IZIP je úspěšný a jeho ukončení ze strany státu je čistě politické rozhodnutí, za které neneseme odpovědnost. Tak hodnotí aktuální vývoj kolem elektronických zdravotních knížek spoluzakladatelé IZIP, europoslanci Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký.

"Musím odmítnout to, že se projekt nepodařil. V České republice se povedlo vybudovat systém, který slouží dvěma a půl milionu lidem," řekl iDNES.cz Milan Cabrnoch (ODS). "To, co bylo vybudováno, má velkou hodnotu a finanční prostředky, za které byla služba rozvinuta, nejsou žádným způsobem přemrštěné," dodal politik.

IZIP končí, kdo za něj ponese odpovědnost?

Komentář iDNES.cz

Podobně hovoří i jeho souputník, europoslanec ODS Miroslav Ouzký. "Musím odmítnout slova o neúspěchu a odpovědnosti. Neúspěch by to byl v případě, že by pilotní projekty, které VZP vyhlásila po převzetí projektu, skončily krachem," řekl iDNES.cz Ouzký. "Jestliže po utracení dvou miliard stát řekne, že projekt nechce, pak přebírá odpovědnost za to, že může tyto peníze zahodit," míní europoslanec. "Zodpovědnost cítím, ale za úspěch tohoto projektu," dodal Ouzký.

Podle Ouzkého je krok ministerstva zdravotnictví politickým rozhodnutím: "Jestliže se sejde premiér s ministrem a rozhodnou o ukončení projektu oficiální nezávislé zdravotní pojišťovny, tak je to politické rozhodnutí a já mohu jen spekulovat, proč k němu došlo."

Opozice žádá vyšetřovací komisi

ČSSD avizovala, že bude na příští schůzi Poslanecké sněmovny požadovat zřízení vyšetřovací komise k projektu IZIP, tedy internetových zdravotních knížek pacienta. Šéf opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka vyzval premiéra a předsedu ODS Petra Nečase, aby vznik komise podpořil, protože europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký jsou v souvislosti s IZIP v podezření ze střetu zájmů. Oba dříve byli ve Sněmovně členy sociální a zdravotní komise a měli činnost VZP kontrolovat. Cabrnoch byl navíc v době začátku IZIP členem správní rady VZP.

Dvojice politiků spolu s lékařem Pavlem Hronkem založila firmu IZIP před 11 lety. Loni akciové podíly prodali švýcarské společnosti eHI eHealth International. Okamžitě tím zavdaly důvod ke spekulacím, že to udělali proto, aby projekt pokračoval z důvodů hrozby nadnárodních arbitráží. "To, že jsme akcie předali švýcarské společnosti, byl čistě administrativní úkon na doporučení právníků, aby se akcie sdružily na jednom místě," tvrdí Cabrnoch s tím, že je přesvědčený, že po čtvrtečním rozhodnutí o zastavení projektu nehrozí žádné soudy.

Ouzký si tím už tak jistý není. "Podle mě je možné všechno, ale vůbec netuším, zda a kdo by se tím mohl cítit poškozen," domnívá se politik.

Budeme více vysvětlovat, jak je knížka pacienta užitečná

Oba politici zároveň tvrdí, že rozhodnutí o IZIP neznamená konec elektronických zdravotních knížek. To ostatně už ve čtvrtek avizovalo ministerstvo zdravotnictví. Není však zatím jasné, zda bude v projektu pokračovat stát, nebo Všeobecná zdravotní pojišťovna uzavře smlouvu s jinou firmou než s IZIP.

"Lidé vnímají, že tato služba je jim poskytována a že funguje. Jen není zdaleka využívána tak, jak by mohla. Ale to z mého pohledu není důvod, abychom službu zastavili. Jen je to důvod, abychom lidem více vysvětlili, že je služba užitečná," dodal Cabrnoch. Konec IZIP podle něj lidi od elektronických zdravotních knížek neodradí.

"Chyba nemůže být v IZIP, ten je jen technickou záležitostí. Je to společnost, která připravuje systém tak, aby fungoval. Je to technický správce, který zajistí, že informace se uloží a je přístupná. Chování lékařů a pacientů nemůže ovlivnit, byť se o to léta snažila. Motivace k tomu jsou v rukou Všeobecné zdravotní pojišťovny a státu," míní Cabrnoch. "Jestliže na jednu stranu chceme elektronizaci zdravotnictví a na druhou stranu souhlasíme s tím, že lékaři nemusí být napojení na internet, tak je to obtížné, protože nevyvíjíme ani elementární tlak na to, aby se uživatelé do sytému zapojili," dodává Ouzký.

Společnost IZIP je dnes z 51 procent vlastněná Všeobecnou zdravotní pojišťovnou. Ta jí léta platí stovky milionů korun za to, že provozuje elektronické zdravotní knížky. Knížku si mohl zřídit každý pojištěnec a lékaři či lékárníci do ní mohli vkládat údaje o lécích a vyšetřeních. Elektronická knížka má bránit dvojení vyšetření či předepisování léků. Pacient si pak může ohlídat, zda na něj není prostřednictvím jeho pojištění vykazována péče, kterou ve skutečnosti nečerpal.

Knížku podobnou IZIP mají i jiné zdravotní pojišťovny, jejich projekty jsou ale menší a nestojí tolik peněz.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video