Ředitel Cermatu Pavel Zelený

Ředitel Cermatu Pavel Zelený | foto: Michal Sváček, MAFRA

Bývalý šéf Cermatu Zelený si založil přípravku na státní maturity

  • 37
Bývalý ředitel Cermatu Zelený, kterého ministr školství Petr Fiala loni v červnu odvolal kvůli chybám při organizaci maturit, nyní na svých zkušenostech profituje. Už měsíc totiž maturantům nabízí služby v jakési soukromé přípravce pod názvem Matt a Hurry.

Tahounem společnosti je kromě Zeleného i bývalá koordinátorka školení externích hodnotitelů v Cermatu Gabriela Sittová. Kritikové Zelenému vytýkají, že se dostal do střetu zájmů.

"Pro mě je nepředstavitelné, že si vytvořil konkurenční firmu, která připravuje studenty na to, co Cermat zpackal. To je, jako kdyby učitel matematiky neuměl studenty pořádně připravit, takže by si založil firmu a doučoval je za peníze," namítá například stínový ministr školství za ČSSD Marcel Chládek. Podle něj jde o ukázkový střet zájmů, protože Zelený znal problematiku maturit zevnitř jako nikdo jiný. V Cermatu působil i po svém sesazení, kdy se mohl připravovat na rozjezd firmy.

Co je letos u maturit nového

U společnosti Matt a Hurry si zájemci nakupují kredity, což jsou poukázky na zaslání a zhodnocení tréninkových písemek. Balíček devíti kreditů přijde na více než dva tisíce korun, jeden tedy stojí přes dvě stovky. Maturanti si tímto způsobem mohou zjistit, jak by u písemek zhruba dopadli a jaké chyby dělají.

Pavel Zelený si zájem škol pochvaluje a o životaschopnosti projektu nemá žádnou pochybnost. "Řeči o střetu zájmů jsou naprosté bláboly. V lepším případě levný politický marketing jednoho politika. Jako externisté jsme s kolegyní připravili pro neziskovku projekt tréninku maturitních písemek a pomáháme ho rozjet," říká Zelený.

Kritici si uvědomují, že ve veřejném sektoru neexistuje možnost uplatnit konkurenční doložku zabraňující řediteli organizace po odchodu z funkce podnikat ve stejném oboru.

Tomáši Feřtkovi ze společnosti EDUin připadá nové působiště bývalého ředitele Cermatu – organizace s monopolem na státní maturity – poněkud kuriózní. "Na druhé straně se tomu příliš nedivím. Je normální věc, že soukromé subjekty takto hledají uplatnění," podotýká Feřtek.

Hodnotí pro stát i pro firmu

Zástupci ministerstva pokládají trénink na maturitu za nadbytečnou nabídku. Svoje znalosti si prý u Cermatu mohou žáci ověřit také a navíc zdarma. "Cermat připravil ilustrační testy a zadání písemných prací, které školám poskytl už 18. března, a to včetně klíčů správných řešení a metodik. Studenti tedy nemusí využívat placených aktivit komerčních společností," podotýká Patrik Kubas z ministerstva školství. Zelený naopak tvrdí, že na zkoušky nemůže připravovat žáky ten, kdo je jejich tvůrcem.

Nynější ředitel Cermatu se omezil na prohlášení, že se instituce distancuje od některých komerčních aktivit soukromých subjektů. Problematická je však ještě další věc: tréninkové maturitní písemky hodnotí vyškolení učitelé, takže na projektu Matt a Hurry spolupracují externisté, kteří zároveň pracují i pro Cermat.

"Dělat pro státní organizaci tu samou práci jako pro soukromou firmu je špatně. Provázanost bývalého a současného šéfa Cermatu je zjevná. Jiří Zíka je Zeleného pohrobek, vždyť býval jeho podřízeným," argumentuje sociální demokrat Marcel Chládek.

Podle Zeleného spolupracuje sdružení Matt a Hurry jednoduše s poctivými kantory, kteří umějí a mají zkušenosti. "Jestli jsou to současně externisté Cermatu, je mi upřímně jedno," dodává Zelený.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video