Bývalý poslanec Marian Bielesz dnes nabídky k rozhovoru odmítá. Ilustrační foto

Bývalý poslanec Marian Bielesz dnes nabídky k rozhovoru odmítá. Ilustrační foto | foto:  Nguyen Phuong Thao, MF DNES

Bývalý přeběhlík Bielesz vyrábí koření a prodává zlato

  • 10
Na ruzyňském letišti coby veterinář hlídá, jestli lidé nepašují zvířata. Kromě toho vlastní firmu na výrobu koření. A nejnověji se pustil do obchodování se zlatem. Bývalý poslanec za Unii svobody Marian Bielesz je po odchodu z politiky velmi čilý a daří se mu.

Straničtí přeběhlíci hýbou českou politikou, a tak MF DNES přináší seriál mapující, co dnes dělají ti bývalí. Bielesz v létě 2004 náhle složil mandát, nechal se nahradit loajálním kolegou, a zachránil tak Grossovu vládu ohroženou pádem.

Vystudovaného veterináře z Českého Těšína katapultovala preferenčními hlasy v roce 2002 polská menšina do Sněmovny. Tam na sebe upozornil bojem za prezervativy. To když při daňové reformě neúspěšně navrhoval, aby kondomy zůstaly v nižší daňové sazbě. Lobboval tehdy za těšínskou firmu, která vyrábí prezervativy pod značkou Pepino.

Postupně ztrácel trpělivost s kompromisy, jež musela dělat Unie svobody ve vládě s ČSSD. V březnu 2004 ze strany vystoupil - a vláda tudíž přišla o poslance.

Nebyla to však tradiční dezerce na stranu k soupeřům, jak jsme zvyklí. Bielesz je mezi přeběhlíky jakousi výjimkou. Utekl a jako by se zase "vrátil".

Místo toho, aby tehdy opoziční ODS pomohl svrhnout Grossovu vládu, v červenci náhle složil poslanecký mandát. V lavici ho nahradil loajální kolega, a kabinet tak přežil. Jsou vlastně dvě možnosti, proč to udělal. Možná se už dál nemohl dívat na to, jak jeho strana kolaboruje se socialisty. Druhou variantou se vážně zabývala protikorupční policie. Podezření, že za odstoupení dostal patnáct milionů korun, se ovšem nepotvrdila.

Promluvit si o své malé "historické roli" s odstupem čtyř let se mu ani dnes nechce, nabídku na rozhovor odmítl. Můžeme se tedy držet jen veřejně dostupných zdrojů.

Vrchní pavoukář bydlí v domku fotbalového trenéra
Nejprve po odchodu z politiky Bielesz dostává od kolegů přezdívku "vrchní pavoukář". Získává totiž post šéfa Pohraniční veterinární správy na letišti v Praze, odhaluje pašování zvířat. Zároveň dokončuje stavbu rodinného domku v Chotěbuzi u Českého Těšína, ale kvůli nové práci musí do Prahy.

Trvalé bydliště má dnes hlášené v Křeslicích, jihovýchodním okraji hlavního města. V domku, který podle katastru nemovitostí patří bývalému trenérovi fotbalové Sparty Michalu Bílkovi.

Jak se ti dva dali dohromady, není jasné, nyní trenér slovenského Ružomberku včera nebral telefon.
Na jaře 2006 se Marian Bielesz pouští do podnikání. Získá polovinu ostravského podniku Gold Spice, jenž vyrábí koření. Podíl v rostoucí firmě s ročními tržbami 25 milionů korun mu nabídl její zakladatel a kamarád Tomáš Pazdziora.

Hitem firmy je řada směsí Zounarka, nazvaná podle herce a kulináře Martina Zounara. Podnikavý, nyní čtyřiačtyřicetiletý veterinář se nejnověji pokouší uspět v dalším oboru. Před měsícem si sám založil novou firmu, stejně jako v případě koření opět "zlatou" - alespoň názvem. Společnost AM Gold nabízí klenoty.

O tom, jak se Bielesz dostal k obchodování se zlatem, se moc nechce bavit ani Arben Mustafa, pětatřicetiletý muž narozený v kosovské Prištině, na nějž AM Gold nabízí kontakt v případě zájmu o obchod.

Bývalý přeběhlík nabízí třeba prsten nazvaný Dračí oko za 19 654 korun, o něco levnější Dotek rosy je za 16 454.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video