Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda

Bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda | foto: Michal Šula, MF DNES

Prezident má vyjednávat podporu spojenců, míní exministr zahraničí Svoboda

  • 32
Smyslem státního terorismu je narušit politické poměry a uspořádání země. Ve Vrběticích šlo o zlikvidování zbraní, tvrdí bývalý ministr zahraničí Cyril Svoboda. Od prezidenta by teď očekával aktivitu na mezinárodním poli. Vyjednávání podpory u ostatních států je teď nejdůležitější, řekl Svoboda v rozhovoru pro Rádio Impuls.

Ač byl útok na sklad ve Vrběticích nepřijatelným porušením nejen suverenity Česka, ale i mezinárodního práva, podle bývalého ministra zahraničí Cyrila Svobody to však nebyl státní terorismus. 

Babiš se omluvil za slova o útoku na zboží. Česko žádá o solidaritu EU a NATO

„Primárně šlo o útok na sklad, aby se zbraně nedostaly k válčící straně v Sýrii, která bojuje proti Asadovi. Z toho vyplývá postoj předsedy vlády, že nejde o státní terorismus jakožto útok proti státu,“ vysvětlit bývalý diplomat.

Svoboda dodal, že smyslem státního terorismu je rozvrátit nebo destabilizovat politické uspořádání a poměry státu. 

Bývalý ministr zahraničí kritizoval to, že prezident Miloš Zeman po zprávách o zapojení ruských služeb do výbuchu ve Vrběticích nijak nejedná. V tuto chvíli je podle něj nejdůležitější, aby Zeman vyjednával podporu svých protějšků v zahraničí. „Já bych očekával, že prezident teď bude volat jiným spojeneckým hlavám států a bude žádat o jednoznačnou podporu České republiky. To ale očekávat teď nelze,“ sdělil Svoboda. 

Prezidentovu aktivitu v zahraničí by v tuto chvíli preferoval i před vzkazem směrem k občanům. „Prezident nečiní nic vně, tak nebude činit ani nic uvnitř. Můžu se nad tím rozčilovat, ale nezměním tím vůbec nic,“ uzavřel Svoboda. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video