Poslanec KSČM, bývalý bachař Josef Vondruška

Poslanec KSČM, bývalý bachař Josef Vondruška | foto: Bořivoj Černý

Bývalého poslance a bachaře nezačali za tři roky soudit. Užívá si důchodu

  • 271
Někdejší komunistický poslanec Josef Vondruška je spokojený. Jako kdyby mu vůbec nehrozilo až desetileté vězení za týrání politického vězně Jiřího Wolfa ve věznici v Minkovicích v době komunistické totality. Právě Wolf je také přesvědčen, že soudy případ uměle protahují.

Vondruška pracoval v osmdesátých letech v minkovické věznici jako dozorce. Do této věznice byli zavíráni i političtí vězni. Kvůli svému chování k jednomu z nich byl už před lety Vondruška obviněn a jeho poslanečtí kolegové jej na žádost státního zástupce 26. září 2007 zbavili imunity. Od té doby však o Vondruškově případu nebylo prakticky slyšet.

"Neřeším, jestli se můj případ vleče nebo ne. Relaxuji, jsem důchodce, tak si užívám klidných dob," říká Vondruška. Na kandidátce KSČM v letošních parlamentních volbách už Vondruškovo jméno nefigurovalo.

Případ však provází podivné okolnosti: když jej převzal liberecký okresní soud, tamní soudce Pavel Pachner začal mít pochybnosti, zda není ve věci podjatý, a nemá být proto z rozhodování vyloučen. Jako důvod uvedl, že prý byl přítomen výslechu svědků. Případ tedy putoval k nadřízenému soudu a pak zase zpátky s tím, že je vše v pořádku a Pachner jej může soudit i nadále.

Žádné průtahy, čekáme

Jak dlouho se tím případ zdržel, není jasné. Pachner odmítá, že by u něj vznikly neodůvodněné průtahy. "Mám tu starší případy, a tak se musí čekat, až budou vyřízeny. Bohužel mám jednací síň dvakrát týdně a zpoždění u některých případů je až dva roky. Zdědil jsem hromadu nevyřízených věcí. Není žádný důvod, aby se právě toto vyřizovalo přednostně," dodává.

Vondruškův případ

V roce 2006 se objevují první obvinění, že poslanec za KSČM Josef Vondruška bil v 80. letech ještě jako dozorce ve věznici Minkovice politické vězně. Případ začíná šetřit policie. 26. září 2007 Vondrušku Sněmovna zbavuje imunity. V listopadu 2008 je Vondruška obžalován. Poté případ putuje na okresní soud v Liberci.

Podezření, že se případ neodůvodněně vleče, se však objevilo už dříve na okresním státním zastupitelství, a tak jej nadřízené krajské státní zastupitelství kontrolovalo. "Průtahy zjištěny nebyly. Liberecký soud je příliš zavalen prací. A když případ spadne do určitého senátu, musí čekat," vysvětluje Adam Bašný ze severočeského krajského zastupitelství, který na tento konkrétní případ dohlížel.

Vondruška jako Grebeníček?

Jiří Wolf, který měl po bití v minkovické věznici trvalé psychické následky, je přesvědčen, že justice případ uměle protahuje. "Soud nemá zájem tento případ rozhodovat, chybí politická vůle," říká. Wolf má v případu proti Vondruškovi svědčit.

Podobný názor jako Wolf má další bývalý politický vězeň z Minkovic, disident Jiří Gruntorád. Na Vondrušku si vzpomíná dobře, ale svědkem týrání Wolfa nebyl. "Vondruška byl můj vychovatel, porušoval i tehdejší zákony. Mohl bych na základě své zkušenosti jen říci, že byl něčeho takového schopen," říká Gruntorád. Podle něj Vondruškův případ začíná připomínat soud s Aloisem Grebeníčkem, který se vlekl přes šest let. Grebeníček k soudu do své smrti nikdy nepřišel.

Vondruška se týráním Wolfa podle obžaloby dopustil zneužití pravomoci veřejného činitele. Soudce Pachner odhaduje, že by kauza mohla přijít na řadu letos v září.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video