Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bývalá Luxova asistentka vzpomíná na svého šéfa

  23:42
- Asistentka Josefa Luxe, který 22. listopadu podlehl následkům leukémie, Eva Rolečková o svém bývalém šéfovi říká, že byl velmi rozumný člověk. Zároveň prozrazuje, že byl v soukromí velmi výbušný a uměl v hádce hlasitě zakřičet.
Eva Rolečková to uvedla v exkluzívním rozhovoru pro MF DNES, který kompletní vyjde v sobotní příloze Víkend a po půlnoci na této stránce. Poslechněte si zvukové ukázky, ikonka audio.

Eva Rolečková se probírá archívem fotografií. Snaží se nalézt snímky z posledních pěti let, kde jsou ještě pospolu. Na jednom z doby o dost předtím zpovídá Luxe jako reportérka, na druhém mu sedí po boku jako tisková mluvčí KDU-ČSL.
Kdy to přesně bylo? "Podle té kravaty... to musí být takový devadesátý čtvrtý pátý rok, spíš pátý," odtuší.

Vy to poznáte podle kravaty?
Jak by ne? Vždyť jsem byla zároveň jeho imagemaker, tak to přece musím vědět! S modrou barvou, kterou měl nejradši, jsem se musela smířit, i když se k jeho hnědozeleným očím zrovna moc nehodila. A mnohé věci, jež jsem zpočátku považovala za chybu, se později ukázaly jako klad.
Například?
Ten jeho zvláštní slovník: kombinace vět a slov načerpaných z klasických venkovských románů, které četl jako dospívající, trošku archaických, do toho východočeský dialekt a někdy naopak naprosto hovorové spojení, a potom zase jakýsi politický slovník. Nejdřív mi to vadilo. Pak jsem zjistila, že ta mixáž naprosto přesně charakterizuje jeho osobnost, plnou kontrastů - tichou a zároveň výbušnou. Jako imagemaker máte dvě možnosti: buď se snažíte politika nacpat do své utkvělé představy, jenže s tím bych u Josefa Luxe nepochodila, nebo se pokusíte pochopit, co je charakteristické a to nechat vyniknout.
Snažila jste se na něm vůbec něco změnit, prostě jako na mužském, který si třeba nevezme tu správnou kravatu?
Přivezl si vždy dvě tři kravaty z Chocně a z nich já vybírala, když se zeptal na můj názor. Ale jinak jsem respektovala, že člověk se musí cítit v určitých vypjatých situacích sám sebou, i kdyby měl zrovna na sobě pomačkané kalhoty. Možná, ale opravdu jen možná, se mi podařilo trošku utlumit jeho sklon k didaktičnosti, který jako otec šesti dětí měl.
Říkala jste, že byl výbušný. On? Člověk spojovaný s výrazem klidná síla? Hádali jste se?
Naše konflikty byly jen o drobnostech, v zásadních věcech si na žádný střet napamatuji. Ale křičet on uměl velice moc, nicméně rychle se zkorigoval a za pět minut o ničem nevěděl. I já někdy vykřikla a on mi vždycky radil, abych něco rozbila. Josef Lux byl skutečně hodně temperamentní člověk. Dokázal se velmi radovat, velmi křičet - ale ve svých státnických aktivitách se krotil.
Že by v tom byla ta italská krev předků, o nichž se veřejnost dozvěděla, když se hledal dárce kostní dřeně?
Já myslím, že ano.
Jak jste se dali dohromady?
My jsme se nedali dohromady. Viděli jsme se poprvé v době, kdy se ve federálním parlamentu mluvilo o referendu k rozdělení federace. Lidovci tehdy sdělili, že nepodpoří žádnou otázku do referenda. Lidé hned volali do redakce Lidové demokracie, kde jsme pracovala v kulturní rubrice, že zruší předplatné, kolegové říkali, že se budeme muset od strany distancovat. Já byla ještě mladá a průbojná, tak jsem namítla, že by bylo lépe se nejprve předsedy KDU-ČSL zeptat, jak to vlastně myslel. Řekli mi, ať si jdu ten rozhovor udělat. Zjistila jsem, že to s referendem byl velmi rozumný návrh a že Lux je velmi rozumný člověk. Na nic si nehrál a trpělivě mi vše vysvětloval, nebyl v tom žádný nadřazený vztah politika k ne zcela informovanému novináři. O rok a půl jsem u něj začala pracovat, nejprve jako poradce, pak jako mluvčí strany.
Jak mohl člověk jeho ideálů a křesťanské víry vydržet v politice?
Měl postavení, kde si mohl normy určovat. Alespoň ve vztahu k sobě. Vadily mu fauly, účelová tvrzení, situace, kdy nic neplatí.
Tuto pověst si však nesl on sám, stejně jako onu jedovatou přezdívku "had na tři"...
To bylo velké nepochopení, velmi špatný výklad jeho vůle ke kompromisům. On nebyl kompromisník bez názoru a bez zásad, byl pouze přesvědčen, že lidi se mají nějak domluvit - ne souhlasit se vším, co dělá ten druhý, ale také ne zadupávat toho druhého do země. Tak to přece není jen v politice, ale i v životě, v rodině. Asi tomu ostatní nerozuměli. Já mám pocit, že ho podezírali, že i to s tou leukémií je geniální tah Josefa Luxe, který se vrátí z Ameriky jako vítěz a bude zase obrovským politickým soupeřem. Ale on ten zápas bojoval opravdu! Když si teď čtu ta krásná slova, co o něm píše Václav Klaus v Lidových novinách, říkám si, že to asi myslí upřímně, ale přece jen to všechno chápe jinak - sklání se před bojovníkem, ale tak to Lux nikdy nechápal. Sklonit se před velkým bojovníkem je gesto, určené někomu jinému, než byl Josef Lux. Jeho takový boj nezajímal.
Nemáte ho přece jen poněkud zidealizovaného?
Ne. Samozřejmě měl chyby, jen nevím, jestli je dobré mluvit o nich teď - nicméně někdy býval nepozorný, někdy v něm zvítězilo fanfarónství, někdy možná někoho seřval úplně zbytečně a nepočkal, až se to vyjasní. Sám sebe nechválil, a tak ani nechválil lidi kolem sebe, což možná někomu mohlo chybět. Nevnímala jsem však tyto nedostatky jako zásadní.
Jako muž - byl galantní?
To já ani nechtěla. Když jednou dvakrát zaplatil oběd, potřetí jsem zaplatila já. To byla zase otázka mé důstojnosti, kterou jsem si hodlala ponechat.
Nosil třeba ženám květiny?
Ano, ale kytky objednávaly sekretářky a vozili je šoféři, takže první a poslední květinu jsem od něj dostala nyní, když už neměl ani šoféra, ani sekretariát. Přinesl mi ji osobně k narozeninám a já měla radost.
To už byl nemocný - jak nesl tuto krutou zprávu?
Působil, jako obvykle, vyrovnaným dojmem. Pomáhala mu víra i podpora lidí, kteří na něj mysleli. Cítil, že je potřebný a řekl si, že to zkusí.
Stejně klidně, aspoň navenek, zvolil riskantní transplantaci. Proč?
To mohu říci za něj velmi snadno, často jsme o tom mluvili. Nikde není psáno, že kdyby podstoupil konzervativní léčbu, žil by pět let. To byla možnost, ne jistota. Transplantace byla cesta k vyléčení, tamto udržování bez záruky. Zvolil cestu možného vyléčení. Jedinou. Nerada mám jedinou cestu, ale někdy je to tak.
Josef Lux velmi zhubl. Byl to už projev nemoci - nebo byla nemoc následkem hubnutí?
Nevím, zda to spolu vůbec souvisí. Sám chtěl zhubnout, protože jej začaly bolet kyčle a lékaři konstatovali, že by jim bylo dobré odlehčit. Když přestal s dietou a přesto hubnul dál, šel k lékaři a ti objevili leukémii.
Myslíte, že jeho zdraví ovlivnil stres z politiky?
Myslím, že ano. Uměl se s tím vyrovnat, ale nebylo snadné se sžít s nenávistí, kterou cítil. Byl velmi citlivý člověk a trápilo ho to.
Přesto on sám nyní řekl: Nebrečte a usmívejte se.
To neřekl, ale napsal, když byl na dýchacím přístroji. Ten vzkaz byl delší a Josef Lux jej napsal těsně před tím, než odešel. Vlastně nevím, zda to psal jen své rodině nebo nám všem, ale i děti byly rády, že jsem tato slova tlumočila, tak snad jim to nevadí.
Odnášíte si z toho všeho i něco dobrého?
Když už Josef Lux neměl šoféra a jezdil sám, jela jsem s ním párkrát do rádia. Byl strašně úzkostlivý řidič, dvě stě metrů před přechodem brzdil a všechny pouštěl. Říkala jsem mu, jestli to až nepřehání, a on odvětil, že ho to naučil jeho bývalý řidič Petr Poncar. A já si teď uvědomuju, že to dělám taky. Kdybychom se všichni nějak snažili dělat všechno opravdově, nebrat levné výmluvy, prostě dělali to, co on chtěl, bylo by to dobře. Vy mi zase řeknete, že ho idealizuju - ani jemu se to nedařilo vždycky, mnohokrát ulítnul, ale snažil se o to.
Vy jste věřící - co teď Josef Lux dělá?
Já doufám, že se na nás dívá.
Co ho těší a štve?
Jako vždycky, těší ho každý lidský projev dobré vůle a štvou ho ty plané politické hrátky, kdo s kým - a ne o čem. To ho musí štvát strašně.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  17:55

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Digitální stavební řízení od července bude, slíbil Bartoš. Provoz přirovnal k D1

25. dubna 2024

Ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš ve čtvrtek prohlásil, že digitální stavební řízení bude...

Deník Metro rozšiřuje regionální zpravodajství a zvyšuje náklad

25. dubna 2024

Deník Metro z portfolia mediální skupiny MAFRA posiluje přítomnost v regionech a zároveň zvyšuje...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...