Někteří členové TOP 09 Janu Levíčkovi vyčítají, že stranu v Brně řídí jako firmu a bojkotuje diskusi.

Někteří členové TOP 09 Janu Levíčkovi vyčítají, že stranu v Brně řídí jako firmu a bojkotuje diskusi. | foto: MF DNES

Býval lidovec a lobbista, teď řídí v Brně TOP 09. Diktátorsky, zlobí se členové

  • 75
Když Miroslav Kalousek oznámil, že založí novou stranu, lidi nápad oslovil. I v Brně. Začali zakládat místní buňky, chtěli prosazovat pravicovou politiku a podílet se na chodu brněnských městských částí. Po roce jsou ale z TOP 09 zklamaní. Může za to Jan Levíček.

"Stranu, která si vytyčila boj s lobbingem, vede v Brně bývalý lobbista, který ji řídí jako svoji firmu. Kdo s ním nesouhlasí, ten má smůlu," zlobí se jeden z členů TOP 09, který nechtěl uvést jméno.

I podle dalších brněnských členů vede Levíček stranu diktátorsky a odmítá diskusi. Navíc se obklopuje vlastními lidmi a ty, kteří se mu postaví, odsouvá na nevýznamné pozice. Když mu lidé z TOP 09 vyčítali, že pracuje jen se známými, zeptal se jich údajně, jestli by si sami do firmy vzali někoho, komu nedůvěřují. "Jenže strana není firma," zdůrazňují straníci.

PROFIL

Jan Levíček
Starosta městské části Brno-Ořešín vystudoval práva, dvacet let byl členem KDU-ČSL. Od roku 2009 je v TOP 09, kde se stal předsedou brněnského regionálního výboru. Působil jako lobbista, prosazoval například zájmy stravenkářské firmy Sodexo Pass. Někteří členové strany Levíčkovi vyčítají, že topku v Brně řídí jako firmu a bojkotuje diskusi.

Členy TOP 09 dráždí také proto, že lobboval v parlamentu za zájmy stravenkářské firmy Sodexo Pass. Byl též třetinovým vlastníkem poradenské společnosti registrované v kyperském daňovém ráji.

Představil se jako konzultant

Před volbou předsedy regionálního výboru se Levíček straníkům představil jako konzultant.

"Když jsme se později dověděli, že je Levíček lobbista, chtěli jsme, aby nám to vysvětlil. Vzhledem k našemu programu to pro nás bylo nepřípustné," shodují se členové TOP 09 v Brně.

Předseda regionálního výboru však otázky odmítl. "Naše dotazy označil za anarchii a útoky na jeho osobu," popsal Levíčkovu neochotu komunikovat další člen strany.

Levíček: TOP 09 není uzavřený kruh

Šéf regionálního výboru Levíček kritiku odmítá. "Každá strana má hierarchii. Předsedové i aktivní členové se scházejí každý týden s regionálním výborem. Není to uzavřený kruh a každý se může účastnit," tvrdí Levíček.

Označení lobbista odmítá. "V České republice je velice negativně vnímáno oslovení lobbista, i když v zahraničí se jedná o uznávanou pracovní profesi. Je však pravda, že jsem 15 let pracoval jako poradce a konzultant pro oblast legislativy," komentoval Levíček.

Šéf brněnské topky byl i třetinovým vlastníkem konzultantské firmy CEC Government Relations, která je registrovaná na Kypru. Levíček sice tvrdí, že podíl ve firmě už prodal, ta však podle obchodního rejstříku stále sídlí na jeho adrese. "Člověk, který má firmu na Kypru, se chce dostat do politiky?" kroutí hlavou nespokojení členové.

Předseda Schwarzenberg prověří stížnosti

Předseda strany Karel Schwarzenberg slíbil, že stížnosti na Levíčka prověří. Podle mluvčího TOP 09 Jana Jakoba ve čtvrtek zasedají stranické orgány, na programu však situace v brněnské TOP 09 zatím není.

Ne všem topkařům ale Levíček vadí, kandidátka na primátorku Irena Matonohová je s jeho prací spokojená. "Dosavadní spolupráce probíhá bez problémů," uvedla Matonohová.

Nespokojení členové topky ve straně přesto zůstávají, protože věří, že mohou ještě něco změnit. "Nešli jsme do TOP 09, abychom jen tupě zvedali ruce," zlobí se Michal Chaloupecký z líšeňské TOP 09, jediný ze členů strany, který je ochoten Levíčka kritizovat neanonymně.

Nelibost pocítili hlavně členové strany z Líšně a Vinohrad. Poté, co straníci v těchto dvou čtvrtích odmítli jako svého předsedu Petra Štědroňského a začali žádat vysvětlení Levíčkovy lobbistické minulosti, nebylo jim povoleno založit vlastní místní organizaci. Do čela kandidátky na Vinohradech se dostal Pavel Horský, kterého dosadil regionální výbor. Ten už vystřídal několik politických stran a ještě na začátku roku chtěl přestoupit do ČSSD.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video