Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bytová družstva by si mohla začít rozdělovat zisky. Rozhodne sněmovna

  0:01
Družstevníci by nově mohli získat možnost rozdělit si mezi sebe zisk. Ve středu o tom definitivně rozhodne Poslanecká sněmovna. Doposud to nešlo, zisk mohla družstva využít pouze k úhradě oprav. Zákon to zapovídal kvůli obavám z tunelování. V České republice je přes 430 tisíc družstevních bytů.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Zdeněk Němec, MAFRA

Návrh zákona už úspěšně prošel dvěma koly ve Sněmovně a poslanci ho budou definitivně schvalovat ve středu.

„Pokud by se to podařilo změnit, bude to jako z pohádky,“ svěřil MF DNES předseda bytového družstva z pražských Vinohrad Zdeněk Lukeš. Muž, který se změny v legislativě snaží docílit více než šest let.

Družstevní výstavba zažívá comeback. Důvodem je cena i absence hypotéky

„Po téměř třiceti letech, kdy jsme družstvo zakládali, máme zisk. V tuto chvíli si ho ale nemůžeme vyplatit, můžeme ho jen investovat do oprav, což třeba my už nepotřebujeme,“ zdůvodnil to Lukeš.

Jeho družstvo už investovalo do oprav fasády, oken, pořídilo si i nový výtah. „Navíc máme i prostory, které pronajímáme, takže kromě toho, že dál platíme do fondu oprav, generujeme zisk i takto. A protože mnoha lidem z domu je přes sedmdesát, tak by alespoň část svých peněz chtěli zpět,“ povzdechl si Lukeš.

Nový pozměňovací návrh by umožnil, aby družstvo vyplatilo z našetřených peněz část zisku, některá bohatá družstva takhle mohou jednotlivci vyplatit klidně i několik desítek tisíc korun.

Možnost rozdělovat zisky vzal zákon bytovým družstvům v roce 2014. Důvodem byly obavy z tunelování družstev. Teď se má vše vrátit částečně do stavu před rokem 2014.

Změnu navrhla poslankyně Monika Červíčková (ANO). „Jde v podstatě o jejich majetek, takže by měli mít právo si s těmi penězi nakládat podle svých úvah. Byť samozřejmě chápu, že je nutné vlastníky také trochu chránit,“ řekla MF DNES Červíčková.

Konkrétně navrhuje, aby si družstva musela povinně zachovat třetinu zisku a ze zbylých dvou třetin byla třetina vyplacena členům. Poslankyně přitom připouští, že do budoucna by se to mohlo změnit. Družstevníci by si klidně mohli vyplatit i celé dvě třetiny, ale bude záležet, jak se změna osvědčí.

„Myslím si, že požadavek spoluvlastníků na vyplácení zisků je na místě. Když jste spolumajitel třeba eseróčka, tak vám také nikdo neříká, že si nemůžete vyplatit zisk, že to prostě kvůli dvěma třem zkrachovalým společnostem nejde,“ doplnila poslankyně Červíčková.

Družstva si také v případě schválení návrhu budou moci vybrat, zda zisk vyplácet budou, či setrvají u současné praxe, tedy že dál svým členům peníze vyplácet nebudou.

„Ke změně bude nutné jen to, aby stanovy bytového družstva umožňovaly vyplácení zisku. Ale to už bude na každém konkrétním družstvu, zda k tomu přistoupí, či nikoli,“ doplnila Červíčková.

Za bydlení dlužníků musejí často platit druzí, říká šéf svazu družstevníků

Zejména tuto pojistku kvituje předseda Sdružení bytových družstev a společenství vlastníků František Lebl. „Tento návrh právě proto v zásadě nemůže ohrozit fungování bytových družstev ve smyslu jejich hospodaření,“ řekl MF DNES Lebl.

Bytová družstva návrh poslankyně Červíčkové většinou vítají. Byť jsou samozřejmě zisky jiné v Praze, v Brně a na severu Čech či na Moravě. „Řada bytových družstev má velké zisky z pronájmu nebytových prostor, které mají ve svém vlastnictví. Mají domy opravené a nemají již možnost, jak by tento zisk k zvelebení svého domu použila,“ napsala MF DNES vedoucí účetní Stavebního bytového družstva Vyšehrad Zina Koubová. Doplnila, že pro tato družstva není jiné cesty než peníze rozdělit.

„Určitě to nemůže vést k likvidaci družstva. O rozdělení zisku se rozhoduje na členských schůzích, je-li správně vedené účetnictví, je-li správné plánování nákladů. Zisk se před pár lety normálně členům rozděloval a k likvidacím nedocházelo,“ dodala Koubová.

Vlastníci versus nájemníci

I mezi bytovými družstvy se však najdou taková, která jsou ve svých vyjádřeních opatrnější. Určité obavy návrh vyvolává zejména u některých větších bytových družstev.

Ředitel Stavebního bytového družstva Škodovák Jan Vysloužil třeba upozornil na situaci, kdy se družstvo dělí na lidi, kteří už mají byt převedený do osobního vlastnictví, a na družstevníky, kteří ho teprve splácejí a jsou vlastně v bytě v „nájmu“. Každý z nich může mít rozdílné zájmy, pokud jde o rozdělování zisku.

Lidé mají právo vyplatit si peníze, které jim patří

Současný stav, kdy kvůli několika případům vytunelovaných družstev nesmí na zisk sáhnout nikdo, mi nepřijde fér,“ říká autorka pozměňovacího návrhu, poslankyně Monika Červíčková (ANO).

Proč jste se tématem začala zabývat?
Protože mi nepřijde dobré, když se pravidla hry mění v průběhu času. A v tomto případě k tomu došlo. Lidé, když bytová družstva zakládali, tak to dělali s vědomím, že si jednou budou moci rozdělit zisk, pokud nějaký budou mít. Jenže pak jim stát po několika případech vytunelování družstev tu možnost sebral a umožnil jim jen to, že mohou do těch svých družstev reinvestovat.

To nebylo dobře, že se stát takto snažil lidi ochránit? Řada z nich přece nakonec kvůli tunelování přišla i o své byty.
Ale to já neříkám, a dokonce i chápu, že řadu družstev to tehdy mohlo ochránit. Ale myslím si, že dnes jsme v jiné situaci. Nálada ve společnosti je jiná. Navíc, vezměte si, že řada bytových družstev má už své domy úplně opravené. Mají nové střechy, výtahy, fasády a okna. Tak proč bychom měli ty lidi stále znova a znova nutit do další a další reinvestice? V podstatě je to jejich majetek, takže mají mít právo si s tím nakládat podle svého uvážení. Vždyť velké procento z těch spoluvlastníků je dnes už v důchodovém věku a na začátku počítali s nějakým, byť i drobným, příjmem.

Předpokládám, že nějaká ochrana bude platit i nadále?
Samozřejmě. Bytová družstva, pokud mají ve svých stanovách ustanovenu možnost vyplácení zisku, budou muset vytvořit takzvaný rezervní fond v hodnotě jedné třetiny základního kapitálu. Ten se rozdělit nesmí. A ze zbylé částky mohou třetinu vyplatit jako zisk.

Proč jen tolik?
Právě kvůli té ochraně. Tato změna by mohla být vnímána i něco jako první krok. Pokud nebudou následovat nějaké katastrofické případy, může se to při některé další legislativní úpravě dál měnit i na výplatu třeba dvou třetin. To ukáže čas.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...