Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Byli jsme úspěšní, oponoval vysvědčení Paroubek

  1:00
To, že má být vysvědčení pro mou vládu? Dnes už bývalý premiér Jiří Paroubek nesouhlasí s názory čtenářů iDNES.cz, kteří jeho vládu "vyprovodili" vysvědčením s průměrnou známkou 3,85. Vládnutí svého kabinetu považuje za úspěšné.
Jiří Paroubek tvrdí, že lidé by měli jeho vládu hodnotit objektivněji

Jiří Paroubek tvrdí, že lidé by měli jeho vládu hodnotit objektivněji | foto: Jan ZátorskýMF DNES

VYSVĚDČENÍ VLÁDY JIŘÍHO PAROUBKA

"Čtenáři by měli být objektivní, myslím, že moje vláda byla velmi úspěšná. Většina ministrů pracovala velmi dobře, někteří dokonce výborně," reagoval pro iDNES.cz na nelichotivou známku odcházející ministerský předseda.

Přitom uvedl, že poslední vláda ODS z let 1997 a 1998 podle něj vyklízela pozice s ostudou a při propadu životní úrovně. "Myslím, že si za pár týdnů lidé udělají představu, jestli jsou ministři za ODS tak kvalifikovaní jako sociálnědemokratičtí," podotkl Paroubek, který sám dostal známku 4,34.

Jandák by šel s Paroubkem do každé nepohody
Nejhůře ovšem dopadl ministr zdravotnictví David Rath, který se může "chlubit" známkou 4,43. Když ho iDNES.cz požádal o reakci, Rath si vzal na pomoc sociologické průzkumy.

"Z nich vyplývá, že jsem jediný ministr zdravotnictví, který měl při nástupu popularitu přibližně 36 procent, a když jsem odcházel, tak jsem měl také 36 procent. Žádnému ministrovi zdravotnictví přede mnou se to nepodařilo. Většina lidí tedy dobře pochopila, proč jsem svá rozhodnutí dělal, a pochopili, že jsem je dělal v zájmu zdravotnictví," vysvětloval končící člen vlády, který se opřel do svého nástupce Tomáše Julínka. "Obávám se, že kolega Julínek by mohl zkazit všechno, na co sáhne," tvrdil.

Z kritických názorů si příliš nedělá ani končící ministr kultury Vítězslav Jandák. "Samozřejmě jsem musel být kritizovaný, protože do doby, než jsem přišel, se nedělo vůbec nic. Podařilo se mi získat spoustu přátel a vytvořit velké množství nepřátel," sdělil Jandák iDNES.cz.

Připustil ale, že ne všechno udělal dobře. "Někde jsem šlápnul velice tvrdě a neomaleně. Udělal jsem chybu, že jsem dal na odborníky a ne na sebe. Možná jsem měl dát více na svůj rozum a intuici," řekl Jandák.

Ovšem podle něj převažovaly úspěchy. "Za svůj největší přínos považuji to, že po mém nástupu se o kultuře začalo vůbec mluvit. Rovněž jsem vnesl nový vítr do památkové péče, začal jsem dělat věci otevřeně, víc jsem ukázal, jak se zachází s penězi daňových poplatníků," vyjmenovával končící člen vlády, který by se nebránil budoucí další vládní spolupráci s Jiřím Paroubkem. "Znám ho sedmnáct let, vždycky to byl férový chlap, s kterým se dá jít do každé nepohody," mínil.

Ministři se příliš známkovat nechtěli
Když ministři dostali nabídku, aby dali sami sobě známku, naprostá většina něco takového odmítla. Jednou z výjimek byl ministr životního prostředí Libor Ambrozek. Ten si dal známku jedna mínus.

"Myslím, že je to známka zdravě sebekritická, nemám se za co stydět," uvedl a začal vyjmenovávat úspěchy. Tedy úspěchy ze svého pohledu: vyhlášení evropské soustavy chráněných území NATURA 2000 v České republice, schválení zákona o podpoře výroby elektrické energie z obnovitelných zdrojů či vyhlášení CHKO Český les. A neúspěchy? "Zejména kvůli neochotě ČSSD spolupracovat jsme nestihli uvést v život ekologickou reformu," odvětil Ambrozek.  

Také ministr zemědělství Jan Mládek se oznámkoval - dal si dvojku. "Po různých skandálech z minulosti se mi podařilo stabilizovat a obnovit fungování pozemkového fondu. Také se mi povedlo zajistit, že zemědělci dostanou 65 procent, tedy maximum dotací, které dostávají zemědělci v evropských zemích v roce 2006," řekl Mládek.    

I další členové Paroubkovy vlády se podstatně víc chválili, než kritizovali. "Za největší úspěchy považuji reformu financování veřejných vysokých škol, zavádění rámcových vzdělávacích programů, schválení nové školské legislativy," vzkázala po své mluvčí nyní už bývalá šéfka školství Petra Buzková.

Zároveň dodala, že naopak není úplně spokojená s platy pedagogů v regionálním školství. "Přestože se paní ministryni podařilo každý rok navýšit jejich platy, stále ještě nejsou vysoké tak, jak by si představovala," napsala iDNES.cz mluvčí Michaela Lagronová.

Bublan je spokojený hlavně s prací pro azylanty
Celkově spokojený byl i ministr vnitra František Bublan. "Hodně se udělalo v azylové a migrační politice, přejali jsme všechna evropská nařízení, zlepšili jsme vztah občanů k azylantům, jejich postavení v naší zemi je lepší; díky osvětě se snížil počet migrujících lidí," tvrdí Bublan, který je zklamaný, že zatím nezačne platit zákon o služebním poměru policistů.

Ministr spravedlnosti Pavel Němec si cení například dohody o rozdělení nových míst pro nejpostiženější a nejpomalejší soudy v severních Čechách a na severní Moravě, personálního posílení státních zastupitelství, zavedení institutu asistenta soudce  či nastartování programu elektronické justice.

Pořádný výčet úspěchů - alespoň tedy podle svého názoru úspěchů - předložil ministr dopravy Milan Šimonovský. "Podařilo se schválit dopravní politiku  pro léta 2005 až  2013, což je jeden z prvních strategických dokumentů země, jehož schvalování proběhlo podle striktních pravidel Evropské unie. Nastala masivní výstavba dálnic, za čtyři roky se postavilo rekordních 140 kilometrů dálnic a rychlostních silnic, dalších stovka kilometrů je rozestavěných. Probíhá modernizace železničních koridorů," uvádí Šimonovský s tím, že za velký úspěch považuje prosazení nového zákona o silničním provozu, který zavádí bodový systém a přísnější sankce pro - dle jeho názoru - piráty silnic. A existuje vůbec něco, co se mu nepovedlo? "Nepodařilo se prosadit ještě větší navýšení financí do dopravní infrastruktury," reaguje. 

Nejlepším vysvědčením od čtenářů iDNES.cz se může chlubit ministryně informatiky Dana Bérová. Známka 3,23 sice není příliš dobrá, ale přesto ministrům kraluje.

"Prosadili jsme nové zákony, zákon o elektronických komunikacích, zákony upravující vztahy v oblasti informačních společností, podařilo se navázat spolupráci s evropskou komisí v tomto oboru, podařilo se vytvořit portál veřejné správy," jmenuje jednotlivé úspěchy Bérová. I ona si nakonec dala známku, napsala ji vlastními slovy: "Lepší dvojka."

Autoři:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Kdo zaplatí Green Deal? Bruselská kasa vysychá, potřeba budou biliony eur

18. dubna 2024

Premium Příklon k zelené ekonomice a uhlíkové neutralitě je jedním z pilířů politiky Evropské unie pro...

Kolem migračního paktu se objevují lži, žádné povinné kvóty nebudou, řekl Fiala

18. dubna 2024  18:35,  aktualizováno  19:53

Kolem migračního paktu se objevila celá řada nesprávných informací i lží, řekl premiér Petr Fiala....

Pohroma pro Dány vyvrcholila, po věži se zřítila i hlavní fasáda hořící burzy

18. dubna 2024  17:53,  aktualizováno  19:11

Hlavní fasáda historické budovy kodaňské burzy, kterou zachvátil požár, se zřítila. I přes zpevnění...

Babiš mluvil o obludné dohodě k migraci. Eurokomisařka podpořila českou vládu

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno 

Kvůli migračnímu paktu Evropské unie se ve Sněmovně do vlády pustilo ANO. Předseda opozičního hnutí...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...