Čunek byl dodnes i favoritem na post předsedy KDU-ČSL.

Čunek byl dodnes i favoritem na post předsedy KDU-ČSL. | foto: Jan Karásek, MF DNES

Byla to prasárna, slyšel Čunek od lidovců

  • 827
Starosta Vsetína a lidovecký senátor Jiří Čunek tvrdě narazil u stranických kolegů. Vyčítají mu, že nechal několik desítek Romů vystěhovat do Jeseníků a další minulý pátek na Prostějovsko. "Byla to od něj doslova prasárna," říká senátor KDU-ČSL Adolf Jílek.

Muž, kterému tvrdý postup vůči Romům vynesl drtivé vítězství v komunálních i senátních volbách, si přinejmenším velmi zkomplikoval cestu do funkce předsedy strany. Donedávna byl považován za favorita.

Podle informací MF DNES se dokonce silná skupina straníků snaží přesvědčit dosavadního místopředsedu horní komory Petra Pitharta, aby kandidoval proti Čunkovi. Pithartovi se však do toho nechce. Proti Čunkovi nicméně tvrdě vystoupil.Klub senátorů se podle něj musí od jeho slov i činů ostře distancovat.

Ani Čunek se ještě nerozhodl, zda se bude na prosincovém sjezdu o nejvyšší stranický post ucházet. Neoficiálně se ozývají i hlasy volající po jeho vystoupení z partaje.

O Čunkově skandálu se bude mluvit na dnešní celostátní konferenci KDU-ČSL a na pondělní schůzi senátorského klubu. Své už si však od některých kolegů Čunek vyslechl.

Řval jsem na něj jako pardál, říká Jílek
"Byla to od něj doslova prasárna. Vyvézt problém z města někam jinam, to se prostě nedělá. Já jsem na něj v úterý na klubu řval jako pardál. Kolegové říkali, že mě ještě neviděli takhle rozčileného," řekl lidovecký senátor Adolf Jílek.

Právě on zastupuje v horní komoře část Jeseníků, tedy oblast, do které vsetínská radnice odsunula bezmála stovku Romů. "Budeme si to ještě muset vyříkat," odpověděl Jílek na dotaz, zda navrhne Čunkovi vystoupení ze strany.

Čistím od vředů, hají se Čunek
Do čtvrtka byly reakce lidovců na jeho postup ve Vsetíně opatrné. To se změnilo poté, co vyšly najevo informace o dalším kole stěhování Romů. Navíc starosta ve středeční reportáži televize Nova ještě přitvrdil. "Já čistím jenom od vředů," vysvětlil své řešení.

Přitvrdil také úřadující předseda lidovců Jan Kasal: "Poprvé jsem v televizi slyšel lidi, kteří byli vystěhováni, a pokud kamery nelžou, jako že asi nelžou, tak šli do prostředí, které je opravdu nedůstojné pro lidi. Myslím si, že toto nelze přejít mlčením a říct, co jsme si, to jsme si," řekl Kasal.

Vyloučení ze strany však Čunkovi nehrozí. "Já nejsem příznivcem stranických trestů, myslím si, že každý by měl být odpovědný. Pan Čunek by měl sám nést plnou zodpovědnost," dodal Kasal.Odmítl však upřesnit, co tím myslí.

Starosta Čunek ve čtvrtek řekl, že poznámkou o vředu nemyslel Romy. "Já tím vředem myslím problémy města. Ale to nejsou ti lidé ani ta komunita. Kdybych si to myslel, tak bychom jim nepostavili nové byty a nedali jim půjčky," vysvětlil.

Novými byty se myslí obydlí z plechových kontejnerů, které město nechalo postavit pro část těch, které vystěhovalo ze zdevastovaného nájemního domu v centru.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue