Martin Bursík a Kateřina Jacques vyvěsili ve Sněmovní ulici bilboard na podporu Tibetu (29.4.2014) | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Premiére, mýlíte se, pověsil Bursík na svém domě billboard k Tibetu

  • 343
Exministr životního prostředí Martin Bursík na protest proti politice české vlády vůči Tibetu pověsil na svém domě přímo naproti Sněmovně billboard se vzkazem premiéru Bohuslavu Sobotkovi. Nelíbí se mu, že ministr zahraničí Lubomír Zaorálek podepsal prohlášení, že Tibet je neoddělitelnou součástí Číny.

Zaorálek a jeho čínský protějšek Wang I v úterním prohlášení také uvedli, že se Česko a Čína nebudou vměšovat do vnitřních záležitostí druhého státu. Podle Bursíka však vláda tímto postojem učinila zásadní obrat v politice vůči Číně a Tibetu.

Zaorálek: Tibet je neoddělitelnou součástí Číny

"Identita české demokracie po roce 1989 je založená na tom, co jí vtiskl Václav Havel. Tedy že jsme vnímáni jako principiální obhájce lidských práv kdekoliv na světě. Najednou tady ale máme premiéra a ministra zahraničí, kteří úplně zpochybnili tuto základní hodnotu a devótně se klaní," řekl iDNES.cz Bursík. 

Šéf Liberálně ekologické strany (LES), který dříve vedl zelené, bydlí v centru Prahy přímo v ulici, kde sídlí Sněmovna. Na billboard dal snímek Havla s dalajlámou. "Rozhodli jsme se využít lokality našeho domu a upozornit velmi korektně a slušně premiéra a ministra zahraničí, že se mýlí, že Češi Tibet podporují," doplnil Bursík. 

Bývalý ministr ve vládě Mirka Topolánka také v úterý odpoledne spustil petici, kterou během několika hodin podpořily zhruba tři tisíce lidí. "Petice žádá změnu vládního postoje a to, aby Česká republika udržela dosavadní kurz podpory Tibety a kritický kurz k zemím, které porušují lidská práva," doplnil Bursík. V petičním výboru je jeho manželka Kateřina Jacques či herci Jiří Mádl a Barbora Hrzánová.

Sobotka: Bursík mohl ve vládě uznat tibetský exil, neudělal to

Premiér Bohuslav Sobotka iDNES.cz řekl, že jej exministrova aktivita nepřekvapila. "Pan Bursík mohl ve vládě, ve které seděl, navrhnout, aby uznala tibetskou exilovou vládu, ale neudělal to," podotkl premiér.

Zaorálek v Číně uvedl, že žádná z předchozích českých vlád o odtržení Tibetu neusilovala. Bursík ale namítl, že toto nepožaduje ani tibetská exilová vláda nebo dalajláma. "Nikdo o tom nemluví. Mluví se o skutečné autonomii Tibetu, který je nyní okupovanou zemí," uvedl.

Názory politiků na krok české diplomacie se různí (anketu iDNES.cz najdete zde). Vztahy s Čínou chce prohlubovat i prezident Miloš Zeman. Ten má v plánu návštěvu nejlidnatější země a prosazuje větší obchodní spolupráci (více čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video