Olga Zubová a Věra Jakubková při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz

Olga Zubová a Věra Jakubková při on-line rozhovoru se čtenáři iDNES.cz | foto: David Balun, iDNES.cz

Bursík obětoval program osobním ambicím, říká rebelka Jakubková

  • 43
Olga Zubová a Věra Jakubková v sobotu opustily poslanecký klub zelených. Odmítly tak politiku předsedy Martina Bursíka. "Myslím si, že obětoval program strany svým osobním ambicím a touze po účasti ve vládě v době evropského předsednictví," řekla v on-line rozhovoru se čtenáři Jakubková.

Jednoho ze čtenářů iDNES.cz zajímalo, jestli má Strana zelených nějakou budoucnost, nebo jestli byla, je a zůstane jenom nevypočitatelnou skupinou rozhádaných individualit.

Podle Zubové a Jakubkové je jako rozhádané prezentuje zejména Martin Bursík a některá média, podle nich jde o demokratickou diskusi.

"Ano, Strana zelených má budoucnost, pokud dokáže naplnit program, s nímž jsme do Sněmovny vstoupili. Zůstat na pozici konformní a ničím se od jiných nelišící strany nám nepomůžeme," odpověděly poslankyně.

Odpovědi poslankyní čtěte zde

Šéf zelených označil jejich odchod z klubu zelených za potvrzení stavu, který panoval už delší dobu. - čtěte Rebelky Zubová a Jakubková opustily poslanecký klub zelených

Budeme proti radaru, říkají rebelky

Příčinu volebního neúspěchu spatřují poslankyně hlavně v neplnění stranického programu a v nerespektování priorit Strany zelených prosazených do programového prohlášení vlády.

Z klubu Zubová s Jakubkovou vystoupily mimo jiné také kvůli Bursíkově souhlasu se stavbou amerického radaru v Brdech. Poslankyně v on-line rozhovoru připomněly, že republiková rada v dubnu 2008 vyhodnotila podmínky SZ ohledně radaru jako nesplněné a doporučila ho odmítnout.

"Přesto jej ministři Bursík, Schwarzenberg a Stehlíková ve vládě podpořili a totéž chtějí udělat poslanci Bursík, Jacques a Rabas ve Sněmovně. My budeme proti," napsaly poslankyně.

Další ze čtenářů připomněl poplatky ve zdravotnictví. "V programu strany máme zmínku o poplatcích, ale máte pravdu v tom, že v té míře, jak jsme je schválili ve velkém reformním balíku zákonů, nás to také netěší. Pokoušíme se o korekci. Věřím, že ve zbývajícím čase se nám to podaří," odpověděly zelené rebelky.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video