Jsem připraven nechat si ověřit plnění daňových povinností, vzkazuje Bursík.

Jsem připraven nechat si ověřit plnění daňových povinností, vzkazuje Bursík. | foto: Lukáš Bíba, iDNES.cz

Bursík má jasno, kdo na něj poslal policii kvůli daním

  • 80
Ministr Martin Bursík má za zády policii. Kdo ji na něj poslal? On sám tvrdí, že ho udali soupeři ve straně. Podle anonyma se dopustil daňového úniku. Vyšetřovatelé se snaží přijít na to, zda stát na daních obíral, či se jen snažil ušetřit na odvodech legální cestou, tzv. "daňovou optimalizací".

Která teze je pravdivá, bude muset rozhodnout policie s finančním úřadem. Kriminalisté se už pronájmem domu šéfa Strany zelených začali zabývat kvůli anonymnímu trestnímu oznámení.

Po návratu z indonéského ostrova Bali, kde je na konferenci o klimatu, čeká ministra životního prostředí nepříjemné vysvětlování na policii.

"Jsem připraven nechat si ověřit splnění veškerých daňových povinností finančním úřadem a vyjít vstříc všem orgánům, které se udáním budou zabývat," vzkázal Bursík v písemném prohlášení.

Oč v aféře jde? Martin Bursík společně se svým bratrem Jiřím získali v restitucích dům v Praze na Malé Straně, přímo naproti Poslanecké sněmovně. A nebytové prostory v něm pronajímají několika firmám. Ovšem nikoli přímo, ale přes svou firmu Ecoconsulting.

Sám Bursík přiznává, že prostory ve svém domě pronajímá dvojím způsobem. Výnosy z bytů, v nichž je nařízený regulovaný (tedy nízký) nájem, si píše do svých příjmů. A tudíž z nich platí daň 32 procent.

Ovšem lukrativní nebytové prostory s neregulovaným (tedy vysokým) tržním nájmem pronajímá přes svou firmu Ecoconsulting. Ta platí ze zisků nižší, firemní daň ve výši 24 procent. Na tom by ještě nebylo nic špatného.

"Takto to dělá řada majitelů domů, je to legální," říká daňový poradce Zdeněk Veselý. "Aby se ale nedostali do rozporu se zákonem, musí se při transakci držet běžných cen v lokalitě. To musí prověřit finanční úřad," dodal.

Tady už má šéf zelených co vysvětlovat. Ze smlouvy, jejíž kopii má MF DNES k dispozici, vyplývá, že od roku 2004 bratři Bursíkovi pronajímali své nebytové prostory firmě za 1,2 milionu korun.

To asi běžná malostranská cena nebude. Třeba v roce 2005 Ecoconsulting ty samé prostory dál pronajal šesti různým firmám za minimálně celkem tři miliony korun.

Proč to udělali? Zatímco první sumu 1,2 milionu Bursíkovi zdanili sazbou 32 procent, druhou sumu tři miliony jen 24 procenty. Kolik peněz na tom přesně vydělali, není jasné. Neví se totiž, jaké měl Ecoconsulting náklady se správou a údržbou domu. Bursík nesplnil svou povinnost a nedodal obchodnímu rejstříku účetní závěrky, z nichž by se to dalo vyčíst.

A pak je tu ještě jeden možný důvod celé transakce: bratři Bursíkovi tehdy vedli spor se vzdáleným bratrancem z Venezuely, který o restituci domu také usiloval. Kdyby vyhrál, museli by mu zpětně vyplatit i všechny příjmy vybrané na nájmu - ovšem už ne ty "uklizené" ve firmě Ecoconsulting.

Válka zelených
Kdo tedy vlastně kvůli tomu Bursíka anonymně udal policii? On sám je přesvědčen, že to byl Jaromír Soukup. Muž, který mu dělal daňového poradce a s nímž se ve zlém rozešel.

Soukup byl poradce exministryně školství Dany Kuchtové - místopředsedkyně zelených, která vede uvnitř strany opozici vůči Bursíkovi. Bursík po Kuchtové žádal, aby se Soukupa zbavila. Neposlechla a nakonec musela skončit i ona.

"Po celou dobu podnikání až do září 2006 byl Jaromír Soukup mým daňovým poradcem a účetním. Tedy jediným, kdo disponuje informacemi o příjmech a výdajích mne, mého bratra a společnosti Ecoconsulting," má jasno Bursík, kdo ho udal.

Soukup odmítá roli udavače a dotčen zvažuje žalobu. "My jsme mu dělali účetnictví z podkladů, které nám dodal.

Částky, za něž pronajímá své nemovitosti, jsme neurčovali," říká Soukup. "A dokonce jsme ho upozorňovali jako každého jiného klienta na paragraf v zákoně, že takovéto transakce musí být prováděny za ceny na trhu obvyklé."


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video