Budoucí mluvčí školství zpovídá v ČT ministry

  • 8
Budoucí tisková mluvčí resortu školství zpovídá v roli televizní moderátorky místopředsedu vlády, pro kterou začne brzy pracovat. Na jedné straně stolu moderátorka Hana Vítková, která bude od září dělat mluvčí ministryně školství Petry Buzkové. Na druhé místopředseda vlády a ministr vnitra Stanislav Gross. Právě tato situace nastala v pondělí večer ve studiu zpravodajského pořadu "21" České televize.

Základní předpoklad novináře: objektivita. Základní předpoklad mluvčího: loajalita. Lze oba sladit? Hana Vítková připouští, že zaváhala, zda má pořad moderovat.

"Významnější problém jsem s tím ale neměla. Věřím si, že jsem profesionál a dokážu tyhle věci oddělit," říká. Odmítla by prý pořad moderovat jen v případě, že by hostem byla její budoucí nadřízená Petra Buzková.

"Mohla jsem také do poslední chvíle tajit, že jsem kývla na nabídku dělat mluvčí. Takhle mi to připadá poctivé," dodává Vítková.

Šéfredaktor zpravodajství ČT Karel Novák v tom také žádný problém nevidí. "Mám jistotu, že je profesionálka. Když si sedne do studia, dokáže nechat své budoucí povolání za dveřmi," prohlásil.

Zároveň připustil, že divák jeho jistotu sdílet nemusí. "Budu nad tím z pohledu diváka ještě přemýšlet," dodal.

Reportérka a moderátorka Hana Vítková odchází z České televize. Podle informací ČT odchází na post tiskové mluvčí Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které nově vede Petra Buzková. Ředitel zpravodajství Zbyněk Honys nebude odchodu Vítkové bránit (26. července 2002).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video