Horkým kandidátem do křesla ministra kultury je podle zákulisních informací Stanislav Polčák.

Horkým kandidátem do křesla ministra kultury je podle zákulisních informací Stanislav Polčák.

Hanákovou by mohl na kultuře nahradit Stanislav Polčák

  • 84
Hledání nového ministra kultury začíná dostávat jasnější obrysy. V zákulisí se přetřásá jméno Stanislava Polčáka, poslance zvoleného za TOP 09 a Starostové. On sám to ale odmítl komentovat.

V TOP 09 se proslýchá, že dny Aleny Hanákové jsou v křesle ministryně kultury již sečteny. Náhradu za ni se však stále nedaří najít. Ivo Mathé, který připadal v úvahu, se podle informací MF DNES na úřadě pravděpodobně neusadí.

"Mathé to zřejmě nebude, náhrada se stále hledá," uvedl zdroj z ministerstva kultury, který si nepřál zveřejnit své jméno. Jedním z důvodů může být to, že jednání o ministerském postu potvrdil příliš brzo. Tedy dříve, než s ním bylo seznámeno vedení Starostů a nezávislých (STAN), kteří tento resort "ovládají".

O ničem nevím, tvrdí šéf poslanců TOP 09

V zákulisí v souvislosti s touto funkcí nyní padá nejčastěji jméno Stanislava Polčáka, místopředsedy STAN. MF DNES to potvrdily dva nezávislé zdroje, zatím prý však není definitivně rozhodnuto. Polčák sám údajně funkci příliš nechce. "Nebudu to komentovat," reagoval Polčák.

V souvislosti s vedením resortu se o něm nemluví poprvé. Jedním z kandidátů byl už po odstoupení Jiřího Bessera, nakonec však resort obsadila Hanáková.

K vyjednávání se nechtěl nikdo vyjadřovat. Šéf klubu Petr Gazdík tvrdil, že o ničem neví. Komentář k tomu nechtěli dát ani lidé z TOP 09. "Opravdu mi nepřijde vhodné cokoliv nyní komentovat, nepřísluší mi to, musí si to rozhodnout předsednictvo STAN," uvedla poslankyně Anna Putnová (TOP 09).

Žádné informace neměli ani kolegové z výborů Sněmovny. Třeba toho ústavně-právního. "Vím, že se o něm hovořilo dříve, ale nyní jsem to nezaznamenala," uvedla Ivana Weberová (ODS).

Hanáková ztrácí důvěru

Bývalá starostka Vizovic Alena Hanáková vede resort od ledna 2012. Loni čelila kritice kvůli špatnému vysvětlování církevních restitucí i rošádě ve vedení Národního divadla, nyní kvůli škrtům prostředků na živou kulturu. Resort chtěl na výstavy či kulturní časopisy původně dát o zhruba 92 milionů méně než loni. Nakonec ji nezachrání ani to, že se jí peníze podařilo sehnat.

TOP 09 vadí, že její působení na ministerstvu odpuzuje voliče, které při boji o Hrad získal Karel Schwarzenberg.

, ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video