Lucie Talmanová při rozhovoru s Barborou Tachecí.

Lucie Talmanová při rozhovoru s Barborou Tachecí. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Buď ráda, že jsi mezi lidmi, přeje Topolánek kandidující Talmanové

  • 67
Expremiér a její manžel Mirek Topolánek jí do kandidatury do Senátu moc nemluvil, více si hledí péče o rodinu. Politiku dělá ona, Lucie Talmanová. Kandiduje na senátorku, chystá se na boj proti bezpečnostním kamerám a chce prosadit, aby senátoři nepobírali plat.

Kdo by čekal, že v domácnosti Mirka Topolánka a Lucie Talmanové je pár dní před volbami výrazným tématem politika, mýlil by se.

Topolánka totiž poté, co jeho druhá manželka Talmanová začala pracovat na senátorské kampani, čekal hlavně syn Nicolas. "Do kandidatury mi manžel moc nemluvil, ale mně to stačí. Převzal větší část péče o rodinu a nemá s tím problém," říká Talmanová.

Čtete rádi idnes.cz?

Dejte nám svůj hlas v anketě Křišťálová lupa. Hlasujte ZDE

Jedním z mála komentářů k politice, který dostává, je tak ranní "drž se a užij si to". Čímž podle Talmanové myslí - buď ráda, že jsi mezi lidmi. "Protože on na rozdíl od jiných vždycky měl rád kampaně," míní politička ODS. A dodává, že manžel rovněž souhlasil s modelem kampaně, založeným na kontaktu s lidmi a bez velkých vyretušovaných plakátů.

Výraznou změnu ODS nepociťuji

Topolánek v čele ODS skončil před sněmovními volbami, kdy se mu stal osudným rozhovor pro gay magazín. Mimo záznam tam zmínil několik peprných výroků na adresu například tehdejšího premiéra Jana Fischera ("je to Žid a uhne", řekl tehdejší šéf ODS - pozn. red.).

O plánu Lucie Talmanové bojovat proti nadmíře bezpečnostních kamer čtěte ve středeční MF DNES

Do čela ODS se tak dostala garnitura Petra Nečase a jeho blízkých. Talmanová si ale nepřipouští, že by se strana, do níž vstoupila už před 19 lety, změnila.

"Pro mne se ODS nezměnila. Pochopitelně změní-li se vedení, změní se i styl komunikace. Ale opravdu významnou změnu nepociťuji," říká.

Současný premiér a předseda strany Petr Nečas se podle ní může jen těžko distancovat od problémů z doby Topolánkovy éry. "Strana nikdy nefungovala na bázi kultu osobnosti s neomezenou mocí. Petr Nečas byl dlouho dvojkou ve straně a ministrem a vedení ODS bylo vždy svým způsobem kolektivní," podotkla Lucie Talmanová.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video