Británie už není ve hře o stíhačky

  • 2
Už jen osm zemí má zájem vybavit Česko 14 stíhačkami, které mají příští rok nahradit dosluhující migy. Ze hry vypadla Velká Británie. Ta armádě nabízela starší letouny Tornado. "Britové nám oznámili, že podmínky nemohou splnit a nebudou dál pokračovat," potvrdil náměstek ministra obrany Jan Váňa.

Váňa na letecké základně v Čáslavi předal zástupcům osmi zemí, které i nadále mají o kontrakt zájem, podrobnosti podmínek české strany.

Češi uvažují, že zastaralé ruské MiG-21 nahradí na přechodnou dobu pronajatými nebo levně "z druhé ruky" pořízenými stíhačkami - více ZDE.

Poté, co se za pět či deset let podaří překonat ekonomické obtíže, je plánován nákup nových moderních strojů. Zájem pronajmout nebo prodat použitá letadla mají i nadále USA, Kanada, Belgie, Nizozemsko, Turecko, Francie, Německo a Švédsko.

Britové: Podmínky nejsme schopni plnit
Váňa neprozradil, co konkrétního se Britům na českých požadavcích nelíbilo. Britská strana podle něj po prostudování českého zadání zjistila, že podmínky není schopna splnit.

Nabídky mají zbývající zájemci předložit do konce října, vláda by se měla rozhodnout v prosinci. První letadla by měla být v Česku v dubnu 2005.

Armáda počítá s tím, že na provoz nadzvukových letadel bude moci dát od roku 2005 zhruba 1,5 miliardy korun ročně.

Od roku 2008 navíc počítá se třemi a půl až čtyřmi miliardami korun na investice do letadel. Do roku 2008 by například opravy letadel podle armádních představ měly pomoci zajišťovat země, které je dodají.

Nové stíhačky budou "bydlet" v Čáslavi
Čeští ministerští úředníci představitelům zemí předvedli nynější podobu čáslavské základny, ale i plány na její modernizaci.

Právě Čáslav by měla být v budoucnu "domovem" pronajatých českých nadzvukových stíhaček.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue