Vedra vystřídají silné bouřky, varují meteorologové. Zasáhnou hlavně Čechy

  • 19
Podstatnou část Čech zasáhnou v sobotu velmi silné bouřky. Ve své aktualizované výstraze k výskytu velmi vysokých teplot to uvedli meteorologové. Silné poryvy větru, přívalové deště a možná i kroupy očekávají také na Českomoravské vrchovině. Bouřkové pásmo se přesune i na Moravu, cestou však zeslábne.

„V sobotu odpoledne a večer bude přes naše území od západu přecházet studená fronta. Na frontě předpokládáme výskyt velmi silných a silných bouřek,“ varuje v aktuální výstraze Český hydrometeorologický ústav.

„Nejintenzivnější projevy předpokládáme v Čechách a na Českomoravské vrchovině v pozdějších odpoledních a podvečerních hodinách, kdy budou bouřky provázeny zejména nárazy větru, ojediněle kolem 25 m/s (90 km/hod), přívalovým deštěm s krátkodobými úhrny ojediněle kolem 50 mm a také kroupami,“ doplnili meteorologové.

Výstraha s vysokým stupněm nebezpečí platí pro velmi silné bouřky pro Prahu, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Liberecký a Ústecký kraj od soboty 15:00 až do nedělní půlnoci. Pro Pardubický, Královéhradecký a Kraj Vysočina platí výstraha od 18:00 do nedělní třetí hodiny ranní.

Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí pro silné bouřky pak platí od sobotní 20. hodiny do nedělní třetí hodiny ráno pro Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. „Bouřková činnost bude během nočních hodin při postupu z Čech na Moravu zvolna slábnout,“ dodává ústav.

Dále také platí varování před velmi vysokými teplotami. „V pátek a v sobotu budou nejvyšší odpolední a podvečerní teploty v nížinných a středních polohách (do 600 m n. m.) vystupovat na 32 až 36 °C. Velmi vysoké teploty, kolem 35 °C předpokládáme zejména v Polabí a v Dolnomoravském úvalu. Na Vysočině a v jihozápadních Čechách se budou teploty pohybovat nejčastěji kolem 33 °C,“ upřesnili předchozí výhled meteorologové.

Vysoké teploty avizují meteorologové i na pátek, místy může být až 36 stupňů. V pražském Klementinu by mohl padnout dosavadní rekord z roku 1930, který je 33,5 stupně. Přímý přenos je z jezu ve středočeských Dobřichovicích, kde často padají teplotní rekordy.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video