Kroupy a bouřky zchladily Česko, tisíce domácností jsou však bez proudu

  • 292
Přes část Česka se odpoledne prohnaly silné bouřky. Postupovaly z jihu Čech přes Vysočinu a část východních Čech na Moravu. Na Prostějovsku hasiči kvůli bouřce evakuovali asi 60 dětí z dětského tábora. Tisíce lidí se po bouřkách ocitlo bez proudu, v 17:30 bylo bez elektřiny asi 66 tisíc odběratelů. Energetici však dodávky postupně obnovují.

„Přes naše území postupuje od severozápadu studená fronta. Před ní k nám proudí tropický vzduch od jihu,“ uvedli v pondělí odpoledne meteorologové z Českého hydrometeorologického úřadu (ČHMÚ).

Radarový snímek srážek

Aktuální radarový snímek srážek nad Českou republikou. Více na Pocasi.iDNES.cz

„Pásmo organizovaných bouřek postupuje ze západu Jihomoravského kraje a z Olomouckého kraje směrem k východu až severovýchodu. Bouřky jsou provázeny kroupami o velikosti dva až čtyři centimetry, výjimečně kolem pěti, nárazy větru kolem 25 m/s (90 km/h) a intenzivní bleskovou aktivitou,“ hlásili meteorologové v 16:30. „Na Olomoucku se také ojediněle vyskytují přívalové srážky s krátkodobými úhrny až 50 mm/h,“ dodali.

Evakuovaný dětský tábor

Právě v Olomouckém kraji zažila dramatické chvíle asi šedesátka dětí na letním táboře v osadě Krakovec – Bohuslavice na Prostějovsku. Hasiči museli dětský tábor kompletně evakuovat. 

Po odpolední bouřce zaplavily proudy vody z okolních svahů. Vedoucí přivolali na pomoc hasiče, kteří děti odvezli na kapotě nákladního automobilu do nedalekých Bohuslavic. Autobus hasičů děti z obecního úřadu v Bohuslavicích převezl zpět domů do Šternberka na Olomoucku. 

Hasiči v Olomouckém kraji vyjížděli i k dalším desítkám zásahům. Nejsložitější situace je po bouřkách podle Hošáka na Prostějovsku a Olomoucku. „Na několika místech voda zaplavovala rodinné domky a padají stromy,“ uvedl mluvčí olomouckých hasičů Zdeněk Hošák, podle kterého hasiči evidují více než dvě stě výjezdů.

V Laškově na Prostějovsku silný vítr odpoledne poškodil střechu domu. „Ve Vilémově evidujeme několik rozbitých střech od krup,“ podotkl Hošák.

Spoustu práce měli i hasiči na Vysočině. „Nejčastěji to byly stromy a větve, které spadly na komunikace, a bránily tak plynulému provozu,“ řekla mluvčí hasičů Kraje Vysočina Petra Musilová. Na několika místech také hasiči čerpali vodu ze sklepů. „Na Žďársku bylo téměř 80 událostí v souvislosti s počasím,“ uvedla.

Bouřka působila problémy i v Královéhradeckém kraji. Do 18:30 tam hasiči zasahovali u deseti událostí. V Novém Městě nad Metují na Náchodsku blesk zřejmě zasáhl střechu rodinného domu. Dům nevzplál, půda byla zakouřena. Blesk nikoho nezranil.

V Broumově na Náchodsku spadl na dům strom. Ve Smidarech na Hradecku hasiči vyjeli k utrženému komínu, který hrozil zřícením. Stromy ze silnic hasiči odstraňovali na Novobydžovsku, Hořicku a Broumovsku.

V Jihočeském kraji hasiči vyjížděli k sedmdesáti událostem spojených s počasím. Nejvíc práce měli na Českobudějovicku a Jindřichohradecku. V naprosté většině případů se jednalo o odklízení spadlých větví a stromů. Přibližně v deseti čerpali vodu z kanalizace.

Při odpoledních a podvečerních bouřkách, které v pondělí přecházely přes jih Moravy, škodil hlavně silný vítr. Hasiči měli v průběhu několika hodin přes 200 výjezdů, při kterých odstraňovali polámané a popadané stromy i několik utržených střech.

Lidé bez elektřiny

Bouřky způsobily také poruchy dodávek elektřiny. Energetická společnost E.ON evidovala po odpoledních bouřkách 54 poruch vedení vysokého napětí a téměř dvě stě poruch nízkého napětí. Bez proudu se tako ocitlo zhruba 46 tisíc domácností. Krátce před 22. hodinou bylo bez elektřiny 17 tisíc domácností. Nejvíce zasaženo je Prostějovsko, Zlínsko a Žďársko.

„Na opravách od odpoledne intenzivně pracují lidé v terénu i na dispečinku, kde se provádějí manipulace na dálku. Před chvílí jsme kvůli bezpečnosti práce ukončili pracovní činnosti v terénu a budeme pokračovat pouze v dálkových manipulacích prováděných z řídicího systému. Práce venku budou opět obnoveny v brzkých ranních hodinách,“ sdělila mluvčí společnosti Martina Slavíková.

Mluvčí společnosti ČEZ Soňa Holingerová iDNES.cz sdělila, že okolo deváté hodiny večerní je stále bez proudu 18 tisíc odběratelů. „Předpokládáme obnovení dodávky na větším území ČR během noci,“ doplnila. Okolo 22. hodiny dispečink ČEZ evidoval okolo 13 tisíc odběrných míst bez proudu.

Nejvíce poruch odpoledne řešili technici ČEZ Distribuce v Olomouckém kraji, zejména v okresech Olomouc a Přerov. V Olomouckém kraji se už část poruch podařilo opravit. Večer se začala situace zhoršovat v Moravskoslezském a Zlínském kraji, stejně jako na Vysočině.

„V následujících hodinách očekáváme postup bouřek do dosud nezasažených sousedních regionů v jihovýchodní části Jihomoravského kraje, Zlínského kraje a Moravskoslezského kraje. Během večera bude bouřková činnost slábnout a na severozápadě budou srážky ustávat,“ predikují meteorologové.

Výstraha ČHMÚ

Velmi silné bouřky (vysoký stupeň nebezpečí):

Platí pro Prahu, Středočeský kraj (Beroun, Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Černošice, Český Brod, Dobříš, Hořovice, Kladno, Kralupy nad Vltavou, Lysá nad Labem, Mělník, Mladá Boleslav, M nichovo Hradiště, Neratovice, Nymburk, Poděbrady, Příbram, Říčany, Sedlčany), Jihočeský kraj (Blatná, M ilevsko, Písek, Prachatice, Soběslav, Strakonice, Tábor, Týn nad Vltavou, Vimperk, Vodňany), Liberecký kraj (Jablonec nad Nisou, Jilemnice, Semily, Tanvald, Turnov, Železný Brod), Královéhradecký kraj v pondělí od 16:30 do půlnoci.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video