Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Prvních 60 domů čeká demolice, auta dobrovolníků vadí úklidu trosek

  12:16aktualizováno  15:18
Fosforeskující křížek a dolů. Po obcích zasažených čtvrtečním tornádem chodí statici, kteří hodnotí stav zbylých domů. Ty, které musí zdemolovat, jsou označené křížkem. Po bouřích je na Břeclavsku a Hodonínsku ke zbourání zatím přes 60 domů, řekl ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán. Číslo ale ještě poroste. V okolí zasažených obcí kolabuje doprava.

Domy zničené bouřkou během soboty ale stavbaři nestrhnou. Demolicím musí předcházet jednání s pojišťovnami. Poničeno je na 1 200 domů, ke stržení je 61. V Lužicích už jsou označené domy k demolici fosforeskujícím křížem a postupně se rozebírají. Na místě jsou i hasiči s těžkou technikou.

„Ve čtvrtek u nás spal vnuk se synem. Postýlka je úplně zničená,“ začala Helena Kovaříková z Lužice. „My přijdeme jen o podkroví, ale sousední domy půjdou dolů kompletně. I tak je to pro nás smutné, dům jsme zvelebovali 30 let,“ dodala u jednoho z domů. Všechny kontrolují statici, jestli půjdou opravit, nebo ne.

Tornádo ničilo domy v Důlní ulici, kterou procházejí statici a posuzují, které z domů musí k zemi. Jedním z nich je i Ladislav Bouda.

„Rozdělili jsme si to, protože těch domů je hodně. Já jsem prohlížel řadu domů v ulici Důlní. K demolici jsou spodní dva u železnice, jeden je na hraně demolice, protože mu chybí půl štítu, ale jsme tam schopní navrhnout sanaci. Je v něm ale zákaz vstupu do dvou místností,“ popisuje.

Domy k demolici jsou označení křížkem. (26. června 2021)

Poškozené jsou i boční stěny. (26. června 2021)

Jeho kolegové určili k demolici další domy, které tornádo poničilo nejvíc. U jednoho se demoluje horní patro, kde se pravděpodobně budou muset udělat nové stropy. „Každopádně patro je pryč. Takových domů je strašně moc,“ dodává. V případě, že se zdemoluje část domu, jako v případě patra, dům je stejně neobyvatelný. Narušený může být strop, nalomené hurdisky a to by mohlo spadnout. Navíc je dům nekrytý, takže o něj může pršet.

V Lužicích byly jak domy staršího data, tak nové či po rekonstrukci. Měly novou střechu, byly zateplené. „Je to strašné takhle během deseti minut o ně přijít. Dům za námi je můj, zateplování nás teprve čekalo, už jsem jednal s firmami o nové střeše a tak. Teď už se o to postaralo tornádo,“ dodává statik, který přišel o dům a kontroluje další, jestli je třeba je zbourat.

Na Břeclavsku a Hodonínsku je ke zbourání takových domů zatím přes 60, řekl v sobotu po jednání krajského krizového štábu ředitel jihomoravských hasičů Jiří Pelikán.

Číslo však ještě poroste. Jen v Mikulčicích je odhadem k demolici asi 300 domů, řekl v pátek večer hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich. Starostka Mikulčic dodala, že je to polovina všech domů v celé obci.

„Odneslo nám to celou střechu, okna jsou rozbitá a musíme opravit celou jednu stranu domu. Bez dětí bychom to nezvládli, manžel má zdravotní problémy,“ popisuje Jana z Lužic s tím, že všechno začalo celkem nevinně. „Začalo to bouřkou, kymácely se stromy. Pak ale létaly střepy, některé mě zranily. Manžel má tržnou ránu na hlavě a leží v nemocnici,“ popsala.

Kolony a problémy v dopravě

Cesty na Břeclavsku u Hodonínsku jsou ucpané auty, které jedou do Moravské Nové Vsi. Míří tam dobrovolníci, kteří vezou i stavební materiál. Policisté se tam ale snaží pouštět minimum aut.

„Obec je úplně zasekaná. Nemůžu vás tam pustit. Pokud potřebujete jen projet, zkuste jinou trasu,“ hlásí reportérům MF DNES policistka u vjezdu do Moravské Nové Vsi. Naprosto ucpané jsou ale i okolní obce. 

Právě auta mnoha dobrovolníků komplikují práce v lokalitě zasažené tornádem. Policie je proto žádá, aby vozy přeparkovali na vymezené plochy. Do obcí se však místní a záchranáři dostanou. Dobrovolnické síly nyní chybí hlavně v Hodoníně-Pánově.

Podle ředitele jihomoravské policie není nikdo pohřešovaný. Zatím je potvrzeno pět obětí. Jihomoravský kraj spustil sbírku na pomoc lidem. V obcích zasažených bouřkami, které ve čtvrtek večer ničily domy, auta i zeleň, působí asi tisíc hasičů, 160 vojáků a také kolem 200 policistů.

Hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich uvedl, že se sešlo dost materiální pomoci a další dodávky nyní nejsou potřeba. Zároveň znovu silně apeluje na dobrovolníky, aby teď nejezdili do oblastí zasažených na jižní Moravě tornádem. Kolabuje tam totiž doprava.

S podobnou žádostí se na Twitteru připojili také hasiči. „Opět prosíme všechny dobrovolníky, aby vyčkali. Situace je na místě dopravně komplikovaná, navíc je potřeba koordinovat jakou materiální pomoc lidé potřebují. Preferujeme momentálně finanční pomoc! Děkujeme.“

Grolich také řekl, že je potřeba dát do pořádku komunikační linku mezi krizovými štáby kraje a obcí s rozšířenou působností Břeclav a Hodonín. „Zřídíme informační místa, aby se tam mohli obrátit lidé, kteří potřebují pomoc nebo kteří ji nabízejí,“ uvedl Grolich. Podle něj většina lidí, jejichž domy zničila bouře, našla zázemí sama například u příbuzných, u dalších bude nutné situaci řešit.

Bouřky s kroupami a tornádem zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko ve čtvrtek večer. Poškodily stovky domů, aut i zeleň. Zemřelo pět lidí a zranění utrpěly desítky lidí.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Témata: střecha, Břeclavsko
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prohraný soud? Právníkům zaplatíte i třikrát víc, navrhuje ministr Blažek

23. dubna 2024

Premium Právní služby se prodraží o tisíce korun, advokát v některých případech bude moci kasírovat i...

ANALÝZA: Hrozba jaderného Íránu roste. Bombu by mohl vyrobit do konce roku

23. dubna 2024

Premium Uprostřed strachu z regionálního požáru na Blízkém východě znovu výrazně sílí obavy z íránského...

Popsané zdi a špína. Chatka byla odříznutá od města, o dětech v ní nikdo nevěděl

23. dubna 2024

Matka se třemi dětmi přebývala s dalšími třemi dospělými v malé chatce v lese u Hluboké nad Vltavou...

Plán pro Rafáh: Izrael odveze civilisty a půjde pro rukojmí i zbytek Hamásu

22. dubna 2024  22:30

V atmosféře polevujícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda připravuje na evakuaci...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...