Češi mají pro prezidentův odboj proti Lisabonské smlouvě pochopení. Bojuje za nás, věří.

Češi mají pro prezidentův odboj proti Lisabonské smlouvě pochopení. Bojuje za nás, věří. | foto: Michal Sváček, MAFRA

Bojuje za nás, fandí Klausově odporu proti Lisabonu 65 procent Čechů

  • 728
Klaus za nás bojuje, tvrdí Češi. Podle průzkumu, který zaskočil i samotné výzkumníky, stojí za prezidentovým odporem k Lisabonské smlouvě 65 procent lidí. A 74 procent Čechů si myslí, že Klaus nemá odstupovat, pokud smlouvu nepodepíše. Zprávu přinesly Lidové noviny.

Taktika politických špiček EU se bortí. Představitelé Unie spoléhali na to, že Klaus zůstane na Hradě izolovaný a česká veřejnost nebude s jeho odporem vůči Bruselu souhlasit. Stal se ale přesný naopak - Klaus použil argument, na který Češi slyší. A veřejnost za ním stojí.

"Byl to pro nás překvapivý výsledek, neočekával jsem, že se s prezidentem Klausem ztotožní tak velké procento lidí," cituje list ředitele agentury Median.

Exkluzivní průzkum pro Lidové noviny totiž ukázal, že většina Čechů fandí svému prezidentovi. Ten jako jediný odmítá připojit svůj podpis pod Lisabonskou smlouvu. Než se rozhodne, požaduje navíc pro Česko výjimku z Charty základních práv EU. Obává se toho, že by Charta mohla změnit majetkové poměry v zemi a spustit lavinu žalob sudetských Němců, kteří se budou dožadovat svého majetku.

Češi s prezidentem obavy sdílejí. Pětašedesát procent lidí si myslí, že Klausův postoj je správný. Téměř stejný počet lidí se obává, že by Lisabonská smlouva mohla vést k prolomení Benešových dekretů.

Klause podporují lidé napříč politickým spektrem - jak voliči ODS (64 procent), tak ČSSD (70 procent) či KSČM (79 procent), stejným dílem lidé z města i z vesnice. Rozdíl je jen ve věku, Klause podporuje více starších lidí. Zatímco ve skupině do 35 let má Klaus podporu 57 procent, u lidí starších 55 let je to 76 procent respondentů.

Tři čtvrtiny dotázaných (74 procent) jsou také přesvědčeny, že Klaus - pokud smlouvu nepodepíše - by neměl ze své funkce odstupovat.

Na otázku, zda se Klaus "bije za české národní zájmy", nebo jen "hledá způsob, jak smlouvu nepodepsat", se pro první možnost vyslovilo 57 procent, pro druhou 35 procent.

Klause ale nepodporují jen Češi. Výzvy, aby Lisabon nepodepisoval, přicházejí ze všech koutů Evropy. - čtěte V zahraničí se chystají demonstrace na podporu Klause


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue