Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sobotka: Vidíme možnost zvýšit daně místo vládní důchodové reformy

  4:36
Místo spoření v penzijních fondech vyšší daně, ze kterých by se dorovnával případný nedostatek peněz na důchody. Taková je představa předsedy opoziční ČSSD Bohuslava Sobotky, jak ji nastínil v rozhovoru pro iDNES.cz. Vůbec poprvé z jeho úst zaznělo, jak by jeho strana otázku penzí řešila, když vládním plánům říká jasné ne.

Hromádku peněz na výplatu důchodů by Bohuslav Sobotka zvětšil vyšším zdaněním firem, hazardu a z majetkových daní. | foto: ČTK

Pane předsedo, Sněmovnou procházejí jako nůž máslem vládní návrhy reforem, proti kterým budou odboráři stávkovat a které zásadně odmítáte i vy. Je vůbec mezi klíčovými vládními návrhy něco, co ČSSD při konečném hlasování podpoří?
Nejblíže máme k podpoře zákona o zadávání veřejných zakázek. My jsme po té novele sami volali a i když zůstává na půl cesty, je to mírný pokrok. Budu doporučovat poslaneckému klubu, aby to podpořil. Pokud jde o změny sociálních zákonů, daňové změny, zejména pokud jde o zvyšování DPH, a změny důchodového systému, tam nepředpokládám, že by ČSSD mohla cokoli podpořit.

Řada lidí si asi klade otázku, když téměř všemu říkáte ne, jaká je vaše alternativa k reformám vládní koalice.
Alternativa je jednoduchá. Ministr Kalousek pokračuje ve snížení daňového zatížení firem a zvyšuje daňové zatížení zaměstnanců a všech spotřebitelů prostřednictvím DPH. Naše alternativa je daňová progrese, systém, který existuje ve většině západoevropských zemí. Lidé, kteří mají vyšší výdělky, prostě platí vyšší sazbu daně. Naše alternativa také je vyšší daň pro firmy.

Plošně snížit DPH by už nešlo, ale u léků, potravin a knih bychom na tom trvali

To říkáte už dlouho. Když se jednou dostanete k vládě, zboříte vládní záměry se sjednocením DPH na 17,5 procenta, nebo lidem řeknete, že už to nejde?
Budeme usilovat o to, abychom udrželi nebo v budoucnu vrátili sníženou sazbu DPH, byť pro omezené množství položek. Pokud ČSSD vyhraje příští volby, usiluji o to, aby náš volební závazek byl návrat léků, potravin a knih do snížené sazby daně z přidané hodnoty. Vzhledem k tomu, co vláda provádí s daňovým systémem, už plošné vrácení možné nebude.

Stejně jako odbory i vy ostře odmítáte vládní důchodovou reformu. Máte ale připravenou nějakou vlastní alternativu? Zatím jsem si nevšiml, že byste něco takového prezentovali.
Předpokládám, že ještě v červnu zahájíme debatu nad alternativou ČSSD v oblasti důchodové reformy. Bude k dispozici odborné veřejnosti a občanům, aby nám k ní posílali své názory a připomínky. Diskusi bychom rádi uzavřeli na podzim na programové konferenci sociální demokracie. V červnu a v červenci představíme naši alternativu k důchodové i daňové reformě, v boji proti korupci i o tom, jak by mělo vypadat české zdravotnictví v případě, že sociální demokracie uspěje v příštích volbách.

Lubomír Zaorálek, Bohuslav Sobotka a Michal Hašek na tiskové konferenci po jednání poslaneckého klubu ČSSD. (26. dubna 2011)

Je zjevné, že se mění a do budoucna bude měnit poměr mezi aktivní a neaktivní částí populace a že když se nestane nic, nebylo by na důchody dost peněz. Co je špatně na tom, že lidé dostanou šanci si dobrovolně, nikoli povinně spořit v penzijních fondech? Nerozhodnou spíš než vaše a odborářské protesty sami občané tím, zda budou chtít tuto dobrovolnou možnost využít?
Především nedává žádný smysl vytvářet dva paralelní systémy dobrovolného spoření na důchod. Vláda k tomu směruje. Tady už si více než 4 miliony lidí spoří každý měsíc určitou částku na základě penzijního připojištění a teď tady vznikne druhý alternativní pilíř. To i odborníci, kteří nemusí být sociální demokraté, se shodují, že taková reforma nedává smysl. Vláda chystá penzijní reformu, kterou nikdo nechce, nikdo ji nepochválil ani neocenil.

Promiňte, nerozhodne o tom, jestli to nikdo nechce, spíš zájem či nezájem občanů?
Já už jsem se také účastnil kuponové privatizace a máte pravdu. O kuponové knížky byl velký zájem. Většina občanů si je vyzvedla, ale když pak kuponová privatizace skončila, řada lidí splakala nad výdělkem a splakala i česká ekonomika. U penzijních fondů nelze hodnotit úspěšnost reformy podle zájmu, který o to bude. Na Slovensku, v Polsku, v Maďarsku byl zájem vysoký, přesto ten systém nesplnil očekávání a v Maďarsku se dokonce tamní pravicová vláda rozhodla ho fakticky zrušit a znárodnit. Tím signálem úspěšnosti bude faktický stav veřejných rozpočtů a konečný výsledek se dozvíme za 20, 30, 40 let.

Pokud vláda silou svých poslanců penzijní reformu teď prosadí, budete to vůbec ještě moci v budoucnu změnit?
Ty možnosti zde budou. V druhém penzijním pilíři zřejmě nebude soustředěn nějaký závratný objem finančních prostředků, uvidíme, jak úspěšná bude reklama těchto fondů...

Pokud vláda tlačí reformu penzí bez nás, nese riziko, že ji zcela změníme

Naznačujete, že i když už to poběží, že byste to zatrhli, třeba ty fondy znárodnili, jak o tom mluvil váš hejtman Rath?
Nejde o znárodnění, to není cesta, kterou by ČSSD zvažovala. Vláda může ale korigovat podmínky pro fungování fondů, například poplatky, které budou moci vybírat od střadatelů. Polsko snížilo odvody do soukromého pilíře, Maďarsko to rovnou zrušilo. Já myslím, že tohle je zkušenost, kterou budeme také zkoumat, pokud vláda bez dohody s ČSSD prosadí svou verzi důchodové reformy. To je riziko, které vláda podstupuje, pokud nehledá širší shodu.

Co byste navrhoval vy místo toho, co chce vláda? Zvýšil byste lidem odvody na sociální pojištění?
Šli bychom cestou posílení průběžného důchodového systému z jiných daní. Vidíme tady možnost zdanění hazardu, vyššího zdanění pro právnické osoby. Vidíme možnost debaty o majetkových daních, abychom do průběžného důchodového systému nasměrovali i jiné daňové výnosy.

Vadí vám i připravená reforma zdravotnictví. I jinde to funguje tak, že existuje možnost komerčního připojištění kromě běžného zdravotního pojištění, které nemůže utáhnout všechno. Proč je pro vás nepřijatelná myšlenka, že je ze zdravotního pojištění hrazený určitý standard a na některé věci by se třeba lidé mohli ještě zvlášť připojistit?
V naší zemi máme ústavní právo na to, aby zde byla zajištěna dostupná zdravotní péče na základě všeobecného zdravotního pojištění. Garantuje to i Listina základních práv a svoboda a ČSSD chce garantovat občanům práva, která získali schválením ústavy.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka před mimořádnou schůzí Poslanecké sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě iniciované ČSSD. (26. dubna 2011)

Nedává smysl, aby tu bylo více zdravotních pojišťoven

To je sice hezké, co říkáte, ale jak chcete konkrétně řešit problém, že se zdravotnictví nedostává peněz? Jsou čím dál kvalitnější, ale zároveň dražší lékařské postupy i léky, to si snad uvědomujete.
Způsob, jaký chce zvolit vláda, stanovit vyhláškou ministerstva zdravotnictví co je standard a nadstandard, je mimo náš ústavní systém. Vláda nechystá reformu, ale zdražení zdravotní péče. Dnes činí spoluúčast pacienta v naší zemi 17 procent, ještě před nějakými šesti lety to bylo 12 procent a vláda plánuje během několika let zvýšit spoluúčast o dalších 5 procent.

Jak byste nedostatek peněz ve zdravotnictví řešili vy, výrazným zvýšením zdravotní pojištění?
Především bychom nerealizovali operaci, kterou chystá ministr Kalousek, že si zaměstnanci více ušetří na zdravotní pojištění a firmy ušetří na odvodech. V každé zemi se jednou za čas musí udělat korekce a nově nastavit regulace. Nedává podle nás žádný smysl, aby u nás bylo několik si konkurujících zdravotních pojišťoven, jsme pro to, aby se jejich počet snížil. Ve finále by tu měla být jedna. Neusilujeme o zvýšení zdravotního pojištění, to je až poslední cesta, která zbývá. Nejprve jde o to, aby pojišťovny neposkytovaly smlouvu na zbytečnou zdravotní techniku, jak k tomu teď dochází. A aby nastavení cen léků nebylo jednostranně výhodné pro farmaceutické firmy.

Věci veřejné jsou vyděrači a zombie, říká předseda ČSSD

Když vidíte vládní koalici, je podle vás v takové kondici, že vydrží až do roku 2014?
Věci veřejné už pouze tupě opakují strategii, kterou nastavily, když vláda vznikla. Tehdy váhaly nad tím, jestli mají být součástí vlády, nebo ji pouze tolerovat z opozice. Nakonec byly VV donuceny svými partnery, aby zvolily vstup do vlády a teď si Věci veřejné myslí, že získávají nějaké hlasy tím, že při různých příležitostech své koaliční partnery vydírají. Vyděrač není v žádné společnosti dlouhodobě oblíben a nepochybně to čeká i Věci veřejné.

Naznačujete tím snad, že nakonec dostanou z vlády padáka?
Premiér Nečas udělá vše pro to, aby udržel koalici ODS, TOP 09 a VV. Na druhou stranu Věci veřejné hlasují disciplinovaně pro všechny vládní reformy. Kdyby chtěli jejich poslanci vládní koalici opustit, tak by takto disciplinovaně vládní reformy nepodporovali. Jsou to od nich rétorická cvičení, jako kdyby si mysleli, že jim snad ještě zbyli nějací voliči. Tahle strana už ale spíš připomíná zombie.

Pokud bychom teoreticky připustili, že jejich poslední ultimátum - když nebude koaliční dodatek do 30. června, tak ve vládě končí - může skončit i jinak, než asi všichni čekají, tedy že by přece jen z vlády odešli, platí stále, že by ČSSD nejednala o nové vládě bez předčasných voleb?
Já nevím, jestli to mumlání politické zombie, Věcí veřejných, ještě někdo bude poslouchat, až zase popáté nebo pošesté prodlouží ultimátum... Pokud by došlo k rozkladu vládní koalice, tak priorita číslo jedna, o které jsme připraveni jednat, je termín nových voleb, aby byly co nejdříve. A součástí debaty by bylo, jaká vláda by byla do předčasných voleb. ČSSD bez voleb do žádné vlády vstupovat nebude.

Na nějaké dočasné vládě byste byli ochotni se podílet?
Luxus nějakých dlouhých dočasných vlád si Česká republika nemůže dovolit. Pokud by došlo k rozpadu vlády, naše priorita je organizace nových voleb co nejdříve, ale součástí té dohody by také mělo být omezení volebních nákladů, aby se neopakovaly ty nesmyslné "závody ve zbrojení" jednotlivých stran...

V jejichž čele jste ovšem vy sami v kampani stáli. Snad nepopřete, že vaše volební náklady byly evidentně nejvyšší.
Těžko říci. Když se dohadovaly Rusko a Amerika v 80. letech, kdo je motorem závodů ve zbrojení, těžko se dal určit viník. Prostě byly to závody ve zbrojení. Naše náklady na volby byly obrovské a naše strana si je nemohla dovolit. Pokud budeme debatovat o nových volbách, součástí diskuse by mělo být omezení volebních nákladů.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Po napadení v autoservisu v Řepích zemřel muž, druhého policisté zadrželi

18. dubna 2024  14:38,  aktualizováno  14:44

Pražští policisté vyšetřují případ napadení v autoservisu v Řepích. „Na místě byl zadržen jeden...

Když ne vláda, tak my. Slováci vybrali na munici pro Ukrajinu přes milion eur

18. dubna 2024  14:40

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Čtrnáctiletou Ukrajinku z Tachovska našli policisté mrtvou, zřejmě si vzala život

18. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:36

Policisté od úterý pátrali po čtrnáctileté ukrajinské dívce, která odešla z bydliště ve Stříbře na...

Babiš mluvil o obludné dohodě k migraci. Eurokomisařka podpořila českou vládu

18. dubna 2024  5:43,  aktualizováno  14:35

Přímý přenos Kvůli migračnímu paktu Evropské unie se ve Sněmovně do vlády pustilo opoziční ANO. Předseda ANO...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...