Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka.

Miloš Zeman a Bohuslav Sobotka. | foto: Dan Materna, MAFRA

Zeman souhlasí se změnami v kabinetu, poděkuje však jen Němečkovi

  • 306
Předseda vlády Bohuslav Sobotka předal v Lánech prezidentu Zemanovi své návrhy na odvolání ministrů Němečka a Dienstbiera. Zároveň mu sdělil své návrhy na nové ministry. Výměna ministrů je reakcí na volební výsledky ČSSD. Zeman se změnami ve vládě souhlasí, končícímu ministru Dienstbierovi nepoděkuje.

Vládu ke 30. listopadu opustí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček a ministr pro lidská práva a legislativu Jiří Dienstbier. Svatopluka Němečka nahradí ředitel motolské nemocnice a předseda pražské ČSSD Miloslav Ludvík. Jiřího Dienstbiera vystřídá poslanec ČSSD Jan Chvojka.

„Prezident republiky v zásadě vyjádřil s těmito návrhy souhlas,“ uvedl po schůzce Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček v tiskové zprávě. Podle něho se Zeman chystá sejít s končícím ministrem zdravotnictví Svatoplukem Němečkem, aby mu poděkoval za práci. Potom přijme i kandidáty na ministerské posty. Jiřího Dienstbiera. mezi pozvanými mluvčí nejmenoval.

Prezidentův mluvčí to Radiožurnálu v sms vysvětlil tím, že Dienstbier pro Českou republiku nic pozitivního nevykonal.

Kterému z odvolaných ministrů byste za jeho dosavadní práci poděkovali?

celkem hlasů: 3719

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 neděle 20. listopadu 2016. Anketa je uzavřena.

Žádnému
Žádnému 1505
Oběma
Oběma 1210
Svatopluku Němečkovi
Svatopluku Němečkovi 535
Jiřímu Dienstbierovi
Jiřímu Dienstbierovi 469

V pondělí zahájí premiér Bohuslav Sobotka schůzky s jednotlivými ministry, při kterých zhodnotí jejich dosavadní práci. Potom plánuje setkání s vicepremiéry za hnutí ANO a KDU-ČSL. Chce, aby vláda byla plně funkční až do konce svého mandátu.

Šéfové ostatních koaličních stran však už dali dříve najevo, že na žádné personální změny svých ministrů nepřistoupí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video