Karel Makoň ze záchranné stanice zvířat u nalezené zdechliny bobra v plzeňských Doudlevcích

Karel Makoň ze záchranné stanice zvířat u nalezené zdechliny bobra v plzeňských Doudlevcích | foto: DESOP

Bobři už jsou i v Plzni, ekologové našli jednoho mrtvého v Doudlevcích

  • 26
Bobři evropští se rozšířili už i do těsné blízkosti města Plzně. Podle ekologů byl výskyt donedávna vzácných zvířat prokázán v průběhu letošní zimy v okolí Borské přehrady i pod ní. V pondělí našli ekologové jednoho uhynulého bobra dokonce i přímo v Plzni.

Mrtvého bobra evropského vytáhli městští strážníci z řeky Radbuzy pod silničním mostem v Doudlevcích, kousek od jezu a vodárny na Homolce. 

"O tom, zda se však jedná o bobra z Borské přehrady a nebo jiné zvíře, které přinesl proud řeky, se můžeme s ohledem na zjištěné skutečnosti bohužel pouze dohadovat," řekl Karel Makoň ze záchranné stanice zvířat.

Ilustrační snímek

O nic víc není jasno ani v příčině úhynu zvířete. "Na těle nebyly nalezeny žádné viditelné  známky poranění ani jiné patologické změny," dodal Makoň.

Ze zvířete byl odebrán vzorek na DNA analýzu, která má více napovědět o výskytu tohoto zvláště chráněného živočišného druhu.

Bobři se na naše území vrátili v 90. letech, kdy se v souvislosti s pádem železné opony rozšířili z Německa do Českého lesa, kde už žije více než čtyři desítky početných rodin. A podle Makoně je populace stále na vzestupu, výskyt těchto stále přísně chráněných zvířat i přímo v Plzni a okolí proto ekology příliš nepřekvapil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video