Miroslav Kalousek

Miroslav Kalousek | foto: David Neff, MAFRA

Blažek píše kvůli Torubarovi do Ruska, Kalousek se za podnikatele modlí

  • 163
Zatímco se premiér Petr Nečas vrací ze zahraniční návštěvy Ruska, ministr spravedlnosti Pavel Blažek do země poslal dopis. Kvůli podnikateli Alexeji Torubarovi. Česká justice ho vydala do Ruska, aniž by počkala na skončení azylového řízení. Podnikatel žádal o politický azyl. Podle jeho advokáta mu v Rusku hrozí smrt.

"Jestli se pan premiér na osud pana Torubarova zeptal, nevím," řekl po jednání vlády ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Celou věc pak označil za neštěstí.

"Pokládám to opravdu za neštěstí. Ten pán se na nás obrátil kvůli ochraně, my jsme ho vydali. Už jenom to, že je měsíc kdesi bez přítomnosti styku se svým právníkem, je zřejmé, jakému systému spravedlnosti byl vydán. Já se za něj velmi často modlím. Obávám se však, že mé modlitby mu nepomohou," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Právě on chtěl na začátku května zablokovat cisternou letoun, který Torubarova do Ruska přepravoval (více čtěte zde).

"Žádný konflikt Kalousek - Blažek se v této věci nekoná. Celý problém spočívá v tom, co všechno měly k dispozici české soudy a ministr při svém rozhodování. A o celkový přístup k té věci, který mohl vycházet, pokud jde o právní stránku věci, jen s určitých dokumentů," tvrdí ministr spravedlnosti Pavel Blažek.

"Dost obtížně umím pochopit uvažování některých soudců české justice. Opakuji soudců, nikoliv ministra spravedlnosti. Ale budeme-li se o tom veřejně hádat, panu Torubarovi to nepomůže. Možná že je naší povinností se čas od času trochu hlasitěji zeptat, jak že se mu daří," doplnil Kalousek.

Minister spravedlnosti na tiskové konferenci uvedl, že požádal dopisem  Rusko o informace o Torubarovi. "Zatím na něj nemám odpověď," řekl ministr Blažek.

"V dopisu Generální prokuratuře Ruské federace žádáme ruskou stranu o sdělení místa současného pobytu jmenovaného, o informace o stádiu trestního řízení, které je proti němu vedeno v Ruské federaci, zda je jmenovaný stíhán jen pro trestný čin, pro který byl vydán a jestli už měl po vydání možnost kontaktovat svého obhájce," přiblíéžilo obsah dopisu ministerstvo spravedlnosti..

Nečas: Politici médiím podstrkují kovbojky

Podle serveru Lidovky.cz premiér ze zahraničí vzkázal, aby čeští politici zanechali kovbojek. "Velmi bych prosil, abychom se racionálně pohybovali v mezích paragrafů a mezinárodního práva a odlišili to od kovbojek, které někteří politici podstrkují médiím a ta je ochotně papouškují. Někteří z nás pracují a někteří vypráví kovbojky," uvedl Nečas.

Blažek řekl, že nebude říkat podrobnosti o tom, co všechno se kolem vydání Torubarova dělo. "S panem Schwarzenbergem jsme spolupracovali na tom, aby případ dopadl jinak. Se slovem neštěstí nemám žádný problém. Ale neštěstí je vždy v tom, že soudy a ministerstvo spravedlnosti postupují vždy podle toho, jaké důkazy mají k dispozici. A v době rozhodování byly takové důkazy, jaké byly," doplnil Blažek.

Dvaapadesátiletý Alexej Torubarov v minulosti v Rusku podnikal. Ve Volgogradu provozoval několik restaurací. Před lety se podle Hospodářských novin přihlásil do aukce budov v lukrativních částech města. O ně se údajně měla zajímat i mafie. Torubarov proto začal hledat spojence a zaplatil miliony důstojníkovi místního velitelství tajné služby Andreji Čumanovi. Ten však zmizel, aniž by Torubarovi pomohl.

Potíže začaly gradovat poté, co se podnikatel údajně snažil částku získat zpět a podnikatele začali zastrašovat. Třeba i tím, že se z něj údajně snažili vymlátit přiznání toho, že Čumanova vydíral.

Rodina podnikatele kvůli vydání z Česka podala trestní oznámení na ministra spravedlnosti. Ruský podnikatel byl totiž vydán, aniž s ním bylo dokončeno azylové řízení.

Případ Torubarov

Ministerstvo spravedlnosti rozeslalo médiím šestistránkový popis celé kauzy. V něm mimo jiné uvádí:

  • Rusko žádalo o vydání Torubarova nejprve Rakousko. To však pravomocně nerozhodlo, ještě před vydáním verdiktu odjel Torubarov do České republiky, kde pobýval i v minulosti. 
  • Před tím požádal 10. 8. 2011 v Rakousku o udělení mezinárodní ochrany. Azylové řízení bylo ukončeno rozhodnutím o nepříslušnosti, a jmenovanému bylo uloženo neprodleně vycestovat z území Rakouska.
  • Rusko požádalo Česko o vydání Torubarova kvůli podvodu. Podle údajů z Ruska uvedl v omyl své společníky a ti mu prodali 50% podíl ve firmě  za 26 milionů rublů.  Podle policie však nechtěl, a ani neměl, možnost částku zaplatit.
  • Rusko do Česka poslalo ještě jednu žádost o vydání, tentokrát kvůli zneužití pravomoci. Tuto žádost ministr Blažek zamítl. Podle ministerstva spravedlnosti byl čin promlčen.
  • Také v Česku požádal 27. března 2012 Torubarov o azyl, a to přesto, že tu předtím pobýval podle své výpovědi šest až sedm let.  O dva dny později byl na základě zatykače zadržen.
  •  Ministerstvo spravedlnosti zjistilo, že ohledně vydání kvůli podvodu byly splněny všechny podmínky pro vydání. S tím korespondovaly i veškeré rozsudky, které do té doby v případu vydaly české soudy. 16. dubna rozhodl ministr Blažek o vydání. To se uskutečnilo 2. května.

Redakce iDNES.cz požádala o vyjádření Torubarova advokáta v ČR Milana Hulíka k těmto tvrzením:

  • Rakousko rozhodlo, že pana Torubarova nevydá. Než rozhodnutí nabylo právní moc, odjel do ČR.
  • Z Rakouska odjel dobrovolně v domnění, že mu nic nehrozí, za manželkou a synem.
  • Tvrzení ruské strany a pana Torubarova jsou v rozporu. Ruská strana uvádí, že pan Torubarov měl vydírat lidi, on tvrdí, že byl vydírán lidmi z policie a FSB (ruská vnitřní bezpečnostní služba). O milionech se ve stručné informaci k vydání mluvilo.
  • Zneužití pravomoci mi u podnikatele přijde naprosto absurdní. Tento čin se určitě i v Rusku vztahuje pouze na veřejné činitele.
  • Pat Torubarov tady nežil 6 let, jenom jsem přijížděl za manželkou na návštěvy. Je pravda, že měl povolení k pobytu, ale nežil tady. O azyl požádal ve chvíli, kdy se obával vrátit se do Ruska.
  • Ministr neměl Torubarova vydat, když současně běželo řízení o vydání azylu. To je proti nadnárodním úmluvám. Soudy rozhodly o možném, nikoliv nutném vydání.

Hana Demeterová z občanského sdružení Pomoz jednomu člověku uvedla, že Torubarov nikdy netvrdil, že v Česku žil šest až sedm let. "Rozhodnutí první soudní instance v Rakousku o odmítnutí vydání bylo pravomocné, jelikož se v roce 2012 konal další soud, na který se pan Torubarov dostavil!. Žádnou žádost o zneužití pravomoci Blažek nezamítl," tvrdí Demeterová s tím, že se celou kauzou zabývá.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue