Velikonoce rozhodnou, řekl Blatný. Nový PES zatím není, očkování zrychlilo

  • 1014
Rychlost očkování se v březnu zdvojnásobila, oznámil ve čtvrtek ninistr zdravotnictví Jan Blatný. Za celý březen doputovalo do Česka přes milion dávek vakcín. Ministr rovněž připomněl platnost nového, 42denního intervalu mezi první a druhou dávkou vakcíny od firem Pfizer a Moderna. To umožní očkovat větší množství lidí už prvními dávkami.

V polovině dubna by se měla podle Blatného spustit registrace na očkování pro seniory starší 65 let. „Chtěl bych požádat, abyste dodržovali opatření i o Velikonocích. Mějte vždy ochranné pomůcky,“ apeloval ministr Blatný. 

Podle něj Velikonoce rozhodnout, kdy půjdou děti do škol a začne rozvolňování. „Ve chvíli, kdy by došlo ke zhoršení, budeme muset jednat,“ zdůraznil ministr. Blatný také na tiskové konferenci varoval před očkováním proti covidu mimo Česko. Někteří lidé totiž využívají možnost očkování v Srbsku. Česko podle Blatného za následky nemůže nést odpovědnost.

Na čtvrteční tiskové konferenci vystoupil i ministr školství Robert Plaga. Zdůraznil, že je nutné ochránit především pedagogy. „Na školách budou dále fungovat režimová opatření – pravidelné větrání, roušky a testování,“ doplnil ministr školství. Podle Plagy budou školáci testováni dvakrát týdně.

V první fázi v týdenních rotacích se podle Plagy vrátí první stupeň základních škol, termín je 12. dubna. Po Velikonocích se rozhodne, kterých okresů se to nebude týkat. Druhý stupeň v první fázi zůstává zatím na distanční výuce. Blatný doplnil, že roušky v mateřských školách vyžadovány nebudou.

Blatný upřesnil, že o tom, v kterých okresech se děti vrátí do škol, rozhodne reprodukční číslo. Pokud bude v okrese nad hodnotou jedna, návrat se odloží.

První stupeň by se mohl v rotaci do škol vrátit od 12. dubna, řekl Plaga

Blatný také hovořil o tom, kdy se obnoví odložitelná péče v nemocnicích. Hranicí má být zhruba dva až tři tisíce hospitalizovaných pacientů s covidem.

Hlavní hygienička Pavla Svrčinová řekla, že se policie s hygienami dohodla na kontrolách dodržování karantény. „Nastavili jsme pravidla, kdy každý den krajské hygienické stanice předají policii informace o nových karanténách,“ uvedla Svrčinová. Podle ni tento krok pomůže vytíženým hygienikům. 

Nový PES vázne

Svrčinová v minulém týdnu slíbila, že ještě před Velikonocemi představí novou podobu protiepidemické tabulky PES. Nakonec se tak nestalo.  „Zatím ji veřejně ven nedáváme. Nemyslím si, že bych řekl, že bude před Velikonocemi pro veřejnost,“ zdůraznil Blatný. 

Na lidi porušující karanténu udeří policie, data jí dodá hygiena

„Teď to nazýváme protiepidemický systém. Musíme do toho dát trochu jiné parametry a zohlednit očkování. Uvažujeme i o procentu pozitivity testů,“ podotkla Svrčinová v minulém týdnu.

V rozhovoru pro MF DNES v minulém týdnu řekla v tabulce budou trochu jiné parametry než doposud. „Po diskusi s epidemiology a s kolegy z Ústavu zdravotnických informací a statistiky jsme navrhovali zatím incidenční data (počet nově nemocných) v ­prvních třech stupních, v těch horších bychom rádi použili sedmidenní incidenci, protože ta rychleji odráží změny v populaci,“ řekla Svrčinová. Podle ni však PES zůstane rozdělený do pěti stupňů. 

Přibylo 7208 nakažených, očkování má ukončeno přes půl milionu lidí

PES podle Svrčinové přinese i jisté změny. Třeba už ve stupni tři u kulturních a sportovních akcí bude mít jinak nastavená pravidla.

„Bude docházet k testování osob, budou jiné limity kapacit. A zvažujeme v nejlehčím stupni, to už bude asi v období, kdy bychom mohli mít přístupnou vakcínu pro skoro veškerou populaci, jiná kritéria pro očkované osoby než pro neočkované,“ dodala pro MF DNES.

26. března 2021


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video