Nová ministryně životního prostředí Rut Bízková

Nová ministryně životního prostředí Rut Bízková | foto: Ministerstvo životního prostředí

Bízková vyměnila náměstky a zrušila Bursíkovu sekci pro klima

  • 53
Nová ministryně životního prostředí Rut Bízková po pár dnech v čele resortu pořádně zamíchala karty. Vyměnila některé své náměstky a úplně zrušila sekci pro klima, kterou zavedl Martin Bursík. První náměstkyní se stala Hunt Šafránková, s Bízkovou se prý skvěle doplňují.

Bízková zrušila funkci náměstka pro klima, kterou doposud zastával Aleš Kuták, a zároveň i celou jeho sekci. "Oblast bude rozdělena do dvou sekcí - v sekci Ekonomiky a politiky bude v odboru ekonomických nástrojů Oddělení udržitelné energetiky a v sekci Technické ochrany bude Odbor změny klimatu a Odbor ochrany ovzduší," vysvětlila Jarmila Krebsová z tiskového oddělení ministerstva.

Speciální ministerskou sekci ochrany klimatu založil exministr a bývalý šéf zelených Martin Bursík v dubnu roku 2007. Téma ochrany klimatu bylo totiž jeho prioritou. Kutáka tehdy jmenoval náměstkem ministra a ředitelem nově zřízené sekce. Do té doby byl Kuták Bursíkovým poradcem pro dopravní problematiku.

Podle Bursíka zrušením sekce Bízková likviduje několikaletou koncepční práci v oblasti ochrany klimatu, díky níž si Česko v době předsednictví EU získalo respekt v celé Evropě i ve světě. Bízková tak velmi rychle naplnila obavy, že její rozhodnutí půjdou na ruku energetické společnosti ČEZ, řekl Bursík.

"Již za exministra Ladislava Mika vznesl ČEZ požadavek na odvolání náměstka pro energetiku, ochranu klimatu a dopravu, který principiálně trval na tom, že ČEZ má doplnit dokumentaci a předložit další variantu elektrárny Prunéřov II, která by splňovala minimální účinnost. Ministr Miko tomuto tlaku dokázal odolat. Ministryně Bízková ČEZ vyhověla," uvedl.

"Ochrana klimatu bude i nadále patřit mezi priority Ministerstva životního prostředí," řekla ministryně Rut Bízková. "Její úkoly budou řešeny věcně správně i v novém uspořádání. Co je ovšem nyní mou hlavní prioritou, to je zlepšit stav ovzduší, protože ten nejvíc trápí obyvatele České republiky a bezprostředně ohrožuje jejich zdraví."

ON-LINE

Na priority i změny na ministerstvu se Rut Bízkové ptejte on-line ve středu 21. 4. 2010.

Měnil se také post prvního náměstka. Novou náměstkyní se stala Hunt Šafránková, která se osvědčila v době českého předsednictví EU a kterou už dříve jmenoval náměstkyní Bízkové předchůdce Jan Dusík. Bízková si Šafránkovou jako nejbližší spolupracovnici vybrala i kvůli tomu, že se doplňují. Zahraniční vazby totiž nejsou Bízkové silnou stránkou, přiznala na tiskové konferenci.

Změny se dotkly také jejího bývalého postu, který zastávala do čtvrtka, než se stala ministryní. Novým náměstkem pro politiku a ekonomiku ochrany životního prostředí bude dosavadní ředitel odboru ekonomických nástrojů Miroslav Hájek. Pod něj bude nově spadat i ochrana klimatu.

Priority: Emise na severu Moravy

Na tiskové konferenci představila Rut Bízková i své priority. Z programu Zelená úsporám chce dát čtyři miliardy korun na zateplování veřejných budov v majetku měst a obcí. Program jim chce otevřít v druhé polovině letošního roku. Podle nové ministryně však s návrhem musejí souhlasit prodejci emisních kreditů. Od nich ministerstvo životního prostředí získalo na program více než 17 miliard korun.

ROZHOVOR S NOVOU MINISTRYNÍ

O plánech a prioritách Rut Bízkové čtěte také zde

Další prioritou je také zlepšení špatného stavu ovzduší v Moravskoslezském kraji. "Chci podpořit firmy, a to zejména v Moravskoslezském kraji, kde je špatné ovzduší, aby investovaly do modernějších technologií a snížily emise dříve, než jim to ukládá současná platná legislativa," uvedla Bízková.

Bízková také nabízí individuální přístup pro původce znečištění. Ministerstvo s nimi bude konzultovat možnosti, jak mohou co nejjednodušeji dosáhnout na podporu.

"Už v pátek jsem vyhlásila první výzvu na ekologizaci městské dopravy s využitím dotací ze Švýcarských fondů pro města se špatným ovzduším. Tyto finanční prostředky použije místní samospráva například na filtry pro městské autobusy s naftovými motory nebo na změnu využívaného paliva," řekla Bízková.

Má pár měsíců, projekty chce ale dokončit

Pokud po květnových sněmovních volbách vznikne nová vláda rychle, nepřesáhne mandát Bízkové pár měsíců.

"Vím, že mám časově omezený mandát. Proto jsem si jako svoje priority stanovila pouze ty, které jsem schopna reálně prosadit. Chci podpořit, aby podnikatelské subjekty více žádaly podporu z programu EU na projekty zlepšování kvality ovzduší," doplnila ministryně.

KAPITULACE PŘED ČEZ

Ekologické organizace považují záměr Bízkové zrušit sekci pro klima za zbytečnou kapitulaci před ČEZ:
"Česká energetika je přisátá na uhelné doly, ropovody a plynovody. Ministerstvo životního prostředí bylo jedinou součástí cele vlády, kdo s tím něco dělal a oponoval plánům ČEZ. Rozprášit příslušnou sekci ministerstva kvůli sporu o jedinou uhelnou elektrárnu je nerozumné," uvedl Vojtěch Kotecký z Hnuti Duha.
"Náměstek Kuták a jeho sekce byli na ministerstvu hlavními kritiky záměru použít v Prunéřově zastaralou a neúčinnou technologii. Bízková použila nejsnadnější a zároveň nejméně důstojný způsob, jak se vypořádat s nesouhlasem, totiž umlčet jeho nositele," míní Jan Rovenský z Greenpeace.
"Lze jen těžko uvěřit tomu, ze ministryně Bízková takto otevřeně potvrdila spekulace o své náklonnosti k bývalému zaměstnavateli. Kdo jiný může ze zrušení sekce ochrany klimatu a ovzduší na MŽP profitovat, než ČEZ? Po dnešku se zdá být potvrzené, ze ČEZ ve své snaze o odstranění kritiků svých plánů uspěl a další z ministerstev se ocitlo plně v jeho rukou," vzkázal Jan Šrytr z Ekologického právního servisu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video