Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Bitva o Špidlova nástupce se svede až po volbách. Česko může prodělat

  17:07
S výběrem nového eurokomisaře nebudou politici pospíchat. Vladimíru Špidlovi přitom mandát vyprší už na podzim. Lídři ODS i ČSSD se ale shodli, že to nebude Fischerova úřednická vláda, která by jméno českého zástupce v Unii vybrala. Odklad může být pro Česko nevýhodný, varuje bývalý komisař Telička.

Vladimír Špidla už dříve připustil, že se mu v Bruselu líbí. Ve své funkci by rád pokračoval. | foto: Petr Topič, iDNES.cz

"Chápu, že jsou ve hře různé politické zájmy, nicméně jakmile země otálí s kandidaturou komisaře, z logiky věci ztěžuje pozici předsedovi komise. Je kontraproduktivní, aby se čekalo do poslední chvíle," řekl iDNES.cz Pavel Telička, který v této funkci úřadoval před Vladimírem Špidlou.

Podle Teličky by se naopak čeští politici měli na jménu domluvit co nejrychleji, aby země mohla usilovat o resort střední a vyšší váhy.

Jméno Špidlova nástupce měla přitom Topolánkova vláda vybírat během léta. Po svém pádu to už ale nestihne. Hledání kandidáta se ale zřejmě nebude věnovat ani úřednická vláda Jana Fischera.

Podle šéfa ČSSD Jiřího Paroubka není zatím výběr eurokomisaře na pořadu dne. "Je to věc politické dohody, tuto otázku budeme řešit po volbách," řekl iDNES.cz Paroubek.

Volbami přitom nemyslel ani tolik ty evropské, které proběhnou v červnu, jako spíše předčasné volby do Poslanecké sněmovny na počátku října.

Proto zatím ČSSD ani vlastní návrhy nemá. Dovedla by si ale představit Špidlovo pokračování. "Kdyby byla jeho kandidatura průchodná, dávali bychom mu přednost," řekl Paroubek s tím, že jde o jeho soukromý názor.

I odstupující premiér a předseda ODS Mirek Topolánek už dříve řekl, že Fischerova vláda komisaře vybírat nebude.

"Není to aktuální téma," řekl iDNES.cz i mluvčí nového premiéra Fischera Roman Prorok. A to přesto, že se dnes Fischer se Špidlou setkal. Podle jeho vyjádření ale šlo o návštěvu informativní, která se týkala převážně českého předsednictví Radě EU.

Telička: Čekat do poslední chvíle je kontraproduktivní

Obsazení štědře placeného místa v Evropské komisi je pro strany velkým lákadlem. Není proto divu, že chtějí svést boj o to, která z nich bude o komisaři rozhodovat.

Odklad výběru vhodného kandidáta ale může být pro zemi problém, tvrdí bývalý komisař Pavel Telička. "Považoval bych designaci (návrh) komisaře až po ustanovení nové vlády za problematické a tak by to pravděpodobně vnímal i předseda komise," řekl iDNES.cz.

Kdo byl českým eurokomisařem? 

Původně Česká republika navrhovala na post eurokomisaře exministra životního prostředí za ČSSD Miloše Kužvarta. Ten ale po několika dnech na nominaci kvůli chybějící jazykové vybavenosti rezignoval.

Funkce komisaře pro zdraví a ochranu spotřebitele se nakonec ujal vyjednávač a diplomat Pavel Telička. Členem Evropské komise Romana Prodiho byl ale jen necelý půlrok. Proti Teličkově jmenování eurokomisařem se neúspěšně stavěla KDU-ČSL, když kritizovala jeho komunistickou minulost.

Teličku posléze nahradil 22. listopadu 2004 bývalý předseda ČSSD a premiér vlády Vladimír Špidla. Strana jej tak po pádu jeho kabinetu do Bruselu "uklidila", vlády se po něm ujal Stanislav Gross.

Špidla nedávno připustil, že by rád ve své práci pokračoval i v druhém volebním období.

Nikdo totiž neví, jak dlouho by se vláda sestavovala a kdy získá důvěru. I v případě, že by vše šlo rychle, mohl by nový kabinet komisaře vybírat až počátkem listopadu.

Nový šéf komise přitom svůj tým začne sestavovat už po červnových volbách do Evropského parlamentu. Jakmile osloví členské země, aby dodaly své kandidáty, nesmí se otálet. Pokud by Česko návrh oddalovalo, může se stát, že portfolia (jednotlivé resorty) už budou rozdána a na českého komisaře zbude méně zajímavá agenda, upozornil Telička.

Diplomatovi se nelíbí ani možnost, že by strany mohly v komisi ponechat současného komisaře Špidlu a po volbách jej vyměnit. 

"Je nepředstavitelné, že by pak skončil a nastoupil někdo jiný," míní diplomat. Vláda totiž nebude moci Špidlu donutit, aby se svého křesla uprostřed nového funkčního období vzdal. "Navíc bychom vypadali jako banánová republika, která diskredituje komisi. To myslím není možné," dodal.

Komise se možná kvůli Lisabonu prodlouží

Českým politikům by tak mohlo pomoci jedině to, že si Unie pohrává s myšlenkou prodloužit mandát stávající Barrosovy komise.

Obává se totiž nepřijetí Lisabonské smlouvy a následného zmatku. V nejistém období by proto raději řízení EU ponechala ještě v režii stávajícího týmu José Manuela Barrosa. 

"Zatím není jasný osud Lisabonské smlouvy a rovněž není jasno, kdy bude jmenována komise nová," řekl Telička. Zatímco pětiletý mandát jí vyprší během listopadu, podle Teličky nelze vyloučit scénář, že by nová komise nastoupila až k prvnímu lednu.

Evropská komise

Evropská komise (EK) je jakousi nevolenou vládou EU, představuje výkonný a kontrolní orgán Unie. Sídlí v Bruselu, zasedá jednou týdně.

Je složena z komisařů, kteří pocházejí z členských států a jsou těmito státy do své funkce navrhováni. Komisaři ale nejsou zástupci státu, naopak zastupují EU vůči své zemi.

V čele komise stojí předseda navržený Evropskou radou a potvrzený Evropským parlamentem. I komisaře schvaluje Evropský parlament, ne vždy s nominacemi souhlasí. Například italský kandidát Butiglione musel kandidaturu vzdát proto, že byl pro své křesťanské názory pro pokrokový europarlament nepřijatelný.

Komisaři mají pětiletý mandát, jejich měsíční plat se pohybuje kolem půl milionu korun.

Ke komisařům jsou přidělené resorty. Český komisař má na starosti sociální politiku, zaměstnanost a rovné příležitosti. V současné době má EK 27 členů.

Považujete Vladimíra Špidlu za dobrého eurokomisaře?

celkem hlasů: 18119

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 čtvrtek 30. dubna 2009. Anketa je uzavřena.

ne
ne 8497
nevím, nemám dost informací o jeho práci
nevím, nemám dost informací o jeho práci 7488
ano
ano 2134

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko
Měsíc bez starostí s BEBELO® Milk 2: Vyhrajte zásobu mléka pro miminko

Zajistěte svému miminku to nejlepší hned od začátku s BEBELO® Milk 2, které je pečlivě vyvinuté pro harmonický růst a vývoj vašeho dítěte. Mléko...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...