Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Každé dítě nevpustíme. Bistro svými přísnými podmínkami dráždí rodiče

  16:53
Pražské bistro Marthy´s Kitchen se odhodlalo k bezprecedentnímu kroku a na svých stránkách zveřejnilo sedmero pravidel pro chování dětí ve svém podniku. Apeluje tak na rodiče a svůj krok zdůvodňuje mimo jiné bezpečností personálu a dětí samotných. Oporu v zákoně ale nemá.
Některé restaurace se snaží omezit vstup s dítětem.

Některé restaurace se snaží omezit vstup s dítětem. | foto: Profimedia.cz

„Jsou místa, která jsou pro děti uzpůsobená – to my nejsme. Jsou místa, kde se musíte s dětmi uzpůsobit vy - to my jsme,“ uvádí bistro Marthy´s Kitchen na sociálních sítích. Sedmero pravidel, které toto bistro z Prahy uveřejnilo, vzbudilo na sociálních sítích vášně.

Pod příspěvkem sice převládají kladné ohlasy, ale nemálo je i těch, kteří pravidla odsuzují. Pomyslný zákaz dětí sice nenachází oporu v zákonech, ale i někteří rodiče přiznávají, že tu a tam rádi navštíví provozy, kde je přítomnost dětí minimální, nebo vůbec žádná.

Restaurace zaplatila 50 tisíc za zákaz vstupu dětem. Případ žene k soudu

„Obecně jsme u nás baby-unfriendly, ale k respektujícím rodičům jsme též respektující. Těch se tento post netýká. Víme, že většina hostů se chce u nás v klidu najíst a zrelaxovat, proto pochopitelně hájíme zájmy většiny. Nevedeme diskuzi, jasně žádáme o dodržování našich pravidel,“ uvádí dále bistro.

Mají mít restaurace možnost určovat, zda smí vstoupit rodič i s dítětem?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 3. dubna 2023. Anketa je uzavřena.

Majitel podniku a šéfkuchař Martin Petrák pro iDNES.cz řekl, že k vydání pravidel jej dovedla opakující se zkušenost s rodiči a jejich dětmi. „V Marthy´s Kitchen klademe důraz na kvalitní suroviny a příjemné, útulné prostředí a na tom si zakládáme. Ale představte si, že se chcete v klidu nasnídat a vedle vás začne maminka na sedačce, nebo stole, přebalovat a utírat své miminko. To vás možná přejde i chuť,“ uvádí Petrák.

Bistro sice přímo vstup rodičů s dětmi nezakazuje, ale v pravidlech se jasně vymezuje proti nevhodnému chování, pobíhání dětí, které podle vyjádření podniku ohrožuje nejen je samotné, ale i personál. „Nejde nám o to zamezit vstupu rodičů s dětmi, ale nevychovaným rodičům. Proto nedáváme samolepku s přeškrtnutým dítětem. Všechny uvedené body jsou stále opakující se skutečnosti,“ dodává bistro.

Nevymezují se vůči dětem, ale neohleduplnosti

„Nejvytíženější jsme o víkendech. Jsme obsazeni do poslední židle, takže se naše obsluha nezastaví a pokud jim v takovou chvíli běhá pod nohama děcko a rodiče sedí a nijak svého potomka neusměrní, je to vážně problém. Asi každému dojde, co v takové situaci hrozí. Od začátku vzniku Marthy´s si zakládáme na tom, že se nevymezujeme proti žádné skupině lidí a už vůbec ne rodinám s dětmi, ale vůči konkrétnímu a neohleduplnému způsobu chování některých hostů s dětmi,“ dodává majitel.

Petráka ohlas na sítích překvapil, ale i poukázal na palčivé téma. „Příspěvek jsme na naše sítě vyvěsili čistě formálně a spontánně a netušili jsme, jaké vášně tím vyvoláme. Ale podle reakcí to vypadá, že jde o téma, které ve společnosti asi už bublalo pod pokličkou,“ říká majitel a šéfkuchař v jedné osobě.

Česko země štamgastů. V provozu je přes 23 tisíc hospod a restaurací

Jedna z diskutujících pod příspěvkem bistra otevírá otázku, jak by se podnik zachoval v případě hlučnosti dospělých či mentálně postižených.

„Za dítě považujete člověka do kolika let? A jak to upatlané sezení, rozlité pití, vejití do cesty obsluze nebo hlučné chování řešíte u dospělých, a nebo fyzicky či mentálně postižených? Starších, hůře mobilních a už nedoslýchavých osob? Ti nemají právo se najíst dobrého jídla,“ ptá se v komentáři Markéta Sudová. Její příspěvek má stovky reakcí, kladných i záporných.

Důležitá je vzájemná ohleduplnost

Václav Stárek, prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky, situaci dlouhodobě sleduje a domnívá se, že lepší je s ohledem na trh se soustředit na rodinám přátelské podniky.

„Rodiny s dětmi jsou stále důležitějším segmentem pro provozovatele hotelů i restaurací. Tento trend je rostoucí a má svou budoucnost. Navíc, pokud děti cestují s rodiči již od raného mládí, pak získávají vztah k cestování, k místům, která navštěvují a tím se tedy zároveň jedná o jistou formu marketingu a investice pro cestovní ruch v budoucnosti,“ říká Stárek.

Chráníme i mravní výchovu, řekl k zákazu dětí v restauraci majitel

„Je také pravdou, že spokojenost dětí a jejich preference značně ovlivňují i spokojenost rodičů a jejich ochotu se na dané místo nebo za konkrétní službou vracet. Vyžaduje to tedy nejen dostatečné vybavení a zajištění bezpečnosti dětí, ale také zajištění jejich zábavy a náplně času. Při cestování doma i v zahraničí můžeme sledovat rozvoj a nové nápady jak v indoorových, ale i venkovních aktivitách, nabízející společenské, kulturní a pohybové vyžití pro malé hosty,“ dodává.

Stárek se domnívá, že důležitá je ohleduplnost. „Je skutečně na samotném trhu, zda v konkrétním místě a službě přetrvává rostoucí trend jedné nebo druhé preference. V současné době spíše sledujeme trend cestování rodin s dětmi, jejichž zájem roste jak mezi domácími, tak i zahraničními turisty. V každém případě by všichni hosté měli být ohleduplní vůči ostatním a snažit se minimalizovat případné rušení klidu dalších ubytovaných hostů, či návštěvníků restaurace,“ uvádí k problematice.

Zákaz vstupu dětí není možný. Až na výjimky

Podle českých zákonů je vyloučení návštěvníků na základě věku diskriminační jednání, z technických důvodů lze do restaurace zakázat pouze vstup kočárkům.

„Obecný zákaz vstupu dětí do provozovny restaurace, který není založen na objektivních a rozumných důvodech a odůvodněn legitimním cílem, představuje diskriminaci ve smyslu zákona o ochraně spotřebitele,“ říká k rozsudku z loňského roku mluvčí Nejvyššího správního soudu Sylva Dostálová. Případ, který soud řešil byl podobný, zabýval se také odmítavým postojem k přítomnosti dětí.

Obědy jen pro bohaté? Ve středních Čechách stojí téměř dvě stovky

Podle ní je jediným legitimním důvodem k zákazu vstupu dětí například stavební omezení, tedy nemožnost projetí kočárkem, nebo povaha poskytovaných služeb. „Důvody, na jejichž základě lze přiměřeným a nezbytným způsobem omezit vstup dětí do provozovny, mohou být například její stavební řešení nebo povaha zde poskytovaných služeb,“ dodává.

Všeobecný zákaz, kdy majitel apeluje na klientelu, která k němu chodí, před zákonem neuspěje. Jinak tomu je ovšem u hotelů, ty mohou odmítnout děti mladší patnácti let. „Provozovatel hotelu může zakázat vstup dětem do patnácti let, pokud pro to má legitimní důvody, jedná transparentně a odpovídá to jeho obchodnímu modelu,“ říká. V praxi pak jde převážně o wellness hotely.

Piktogramy označující zákaz vstupu dětem

V zahraničí jsou zákazy běžné

Jiná situace panuje v zahraničí. V řadě zemí jsou podniky, kde se omezuje, či přímo zakazuje vstup dětem, viditelně označené. Některé restaurace v Německu například omezují vstup dětí do deseti let. Běžná pak jsou omezení po určité hodině. Restaurace v Singapuru Angie’s Oyster Bar and Grill dokonce zavedla poplatek pro rodiče, jejichž děti budou hlučné - připlatí si sedm dolarů.

Cestovní agentury nabízí ve svých vyhledávačích hotely a provozy, například wellness centra, kde je možné zvolit „pouze pro dospělé“ a vyhnout se tak přítomnosti dětí. „Sníte o dovolené, během které si naplno užijete každou minutu podle svých představ? O dovolené, kde vás ze zenového klidu vyruší maximálně vlastní myšlenky,“ láká například jedna z cestovek zákazníky.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

KLDR otestovala mimořádně velikou hlavici pro střely s plochou dráhou letu

20. dubna 2024  7:02

Severní Korea v pátek uskutečnila test mimořádně velké bojové hlavice pro střely s plochou dráhou...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...